Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nejmenší a nejlevnější profesionální 3D tiskárna Stratasys

Autor článku: Daniel Adam   
Středa, 21 Listopad 2012 15:57

Tags: 3D tisk | Mojo | Stratasys | Tiskárny

03-MCAE-Mojo_EngineerTechnologie FDM (Fused Deposition Modeling)

„Naplňte malé Mojo velkými nápady“, tak zní slogan zcela nové 3D tiskárny, kterou představil 8. května přední výrobce 3D tiskáren, americká společnost Stratasys. I když jde o nejmenší 3D tiskárnu (modelovací prostor 127 x 127 x 127 mm) z ucelené řady produktů, svým významem jde ale o událost výjimečnou. 3D tiskárna Mojo nabízí profesionální kvalitu výstupu a využívá pro stavbu modelů průmyslové třídy termoplastů. Mojo je také nejlevnější z celé nabízené produkce, cena již pod hranicí 200 tisíc korun.

 

3D tisk a technologie FDM

3D tisk je označení aditivní technologie pro rychlou výrobu třírozměrných modelů přímou metodou z CAD (Computer Aided Design) dat. Dostupných technologií pro 3D tisk je dnes celá řada, ale ne každá tato technologie je vhodná pro 3D tisk přesných a odolných dílů pro funkční testy nebo dokonce pro výrobu finálního produktu. FDM technologie (Fused Deposition Modeling – postupné nanášení taveniny termoplastu po ultratenkých vrstvách), která je podstatou 3D tiskáren a 3D výrobních systémů firmy Stratasys, si získala ve světě významné postavení. Zakladatel společnosti Stratasys Scott Crump patentoval technologii FDM již v roce 1990 a v současnosti produkce firmy Stratasys zahrnuje téměř polovinu celosvětové produkce těchto nekonvenčních technologií. V nabídce výrobce je dnes celá řada zařízení pro 3D tisk a přímou 3D digitální výrobu. Jednotlivé systémy se liší vzájemně velikostí modelovacího prostoru, druhem termoplastového modelovacího materiálu, rychlostí výroby a samozřejmě i cenou. Obecně 3D tisk nebo aditivní výroba je dnes moderním nástrojem pro zjednodušení a urychlení vývojového a výrobního procesu ve snaze snížit náklady a zlepšit kvalitu nových výrobků. Je také dobrým prostředkem pro snížení zmetkovitosti a produkce nekvalitních výrobků.

03-MCAE01

3D tiskárna pro snížení nákladů na změny v procesu vývoje nových výrobků

Změny v jednotlivých fázích procesu vývoje nových výrobků mohou velmi významně ovlivnit celkové náklady. Studie na Bostonské univerzitě (viz obr.) ukazuje poměrné náklady na změny v celém procesu vývoje a výroby nového produktu. I malá technická změna v koncepčním návrhu nebo konstrukci má za následek řádově vyšší náklady na změny v procesu výroby přípravků nebo dokonce již v procesu výroby. Odhalení a odstranění chyb již v počátečních fázích vývoje má nesmírný význam na celkové úspory nákladů vývoje nových produktů. „Nasazení“ 3D tisku již v počátečním stadiu koncepčního návrhu nebo v konstrukci může přispět k velmi efektivnímu vývojovému procesu, úsporám času a nákladů.

03-Mojo_cost_chartEfektivní využití 3D tiskárny Mojo pro eliminaci nákladů na změny v procesu vývoje nových výrobků

3D tiskárna pro ochrana duševního vlastnictví

Nové inovativní výrobky jsou důležitou součástí mnoha společností, které chtějí včas přijít na trh a získat takto významné postavení. Chránit duševní vlastnictví je zcela nezbytné pro ochranu vynaložených investic do jejich vývoje. V takových případech je nutné mít možnost rychlé a efektivní výroby koncepčních návrhů, prototypových dílů nebo sestav přímo ve vlastních projekčních a konstrukčních prostorách. Možnost 3D tisku přímo v projekční nebo konstrukční kanceláři je významným prvkem pro bezpečnost utajení vývojového procesu a ochranu vynaložených investic do vývoje.

Mojo 3D Print Pack – komplexní desktop řešení pro 3D tisk

3D tiskárna Mojo je komplet pro tisk modelů přímo na pracovním stole projektanta nebo konstruktéra. Modelovacím materiálem je odolný a netoxický termoplast ABSplus (v barvě slonové kosti). Komplet zahrnuje vše, co je potřeba k 3D tisku modelů:

  • Mojo 3D printer
  • Print Wizard a Control Panel Software pro snadnou komunikaci s 3D tiskárnou
  • WaveWash 55 Support Cleaning System pro automatizaci odstranění podpor
  • Star-up Kit (obsahuje QuickPack Print Engine – modelovací materiál s tiskovou hlavou, podpůrný materiál s tiskovou hlavou, Ecoworks rozpouštěcí tablety a základové modelovací desky pro stavbu modelů)
03-Mojo_Printer

QuickPack Print Engine – nová modelovací technologie

Mojo 3D tiskárna využívá inovativní variaci na tradiční technologii FDM. Modelovací materiál ABSplus a tisková hlava jsou integrovány do jednoho paketu s názvem QuickPack Print Engine. Hermeticky uzavřený modelovací materiál se jednoduše vloží do zařízení a tisková hlava se instaluje podobným způsobem jako kazeta u inkoustové tiskárny. Stejně se postupuje u instalace podpůrného materiálu. Systém automaticky provede kalibraci a je takto připraven k provozu.

03-House-RGB

Snadná obsluha, velmi tichý provoz, vysoké rozlišení

3D tiskárna Mojo váží pouze 27 kg a s rozměry 64 x 53 x 46 cm se velmi snadno vměstná na pracovní stůl konstruktéra. Obsluha je obdobná jako u běžné kancelářské tiskárny. Není potřeba žádné zaškolení, veškerá nastavení a spuštění se připravují na pracovní stanici. Do 3D tiskárny se vloží plastová pracovní deska, na které probíhá tisk modelu. Tisk je velmi tichý a bezpečný. Podpůrný materiál se odstraňuje z vyrobených modelů rozpouštěním v zařízení WaveWash 55 Support Cleaning System, který je součástí kompletu. Zařízení se naplní vodou, přidá se Ecoworks tableta a do připravené lázně se vloží vytištěný model. Po rozpuštění podpor je model připraven ihned k použití pro danou aplikaci. 3D tiskárna Mojo používá pro stavbu modelů velmi jemné vrstvení (0,17 mm), které zaručuje vysokou kvalitu vytisknutých modelů s vysokým rozlišením všech detailů.

03-Mojo_Print-Cartridge-Access

Aplikace 3D tiskárny Mojo

3D tiskárna Mojo nalezne uplatnění v mnoha aplikacích, od koncepčního designu po výrobu funkčních a odolných prototypových modelů, jako marketingový prostředek nebo pro aplikace v medicíně či architektuře. Cenová dostupnost také otevírá dveře k rozšíření 3D tisku přímo do konstrukčních kanceláří na pracovní stůl konstruktéra. Přináší tak s sebou efektivitu a flexibilitu ve srovnání s externím zadáváním 3D tisku. Tato cesta vede k velkým časovým úsporám, kdy konstrukční díl je vyroben během několika minut nebo hodin oproti dnům od externího dodavatele. Automatizace celého procesu 3D tisku umožnuje velmi jednoduchou obsluhu 3D tiskárny srovnatelnou s obsluhou běžné kancelářské tiskárny a nijak časově konstruktéra nezatěžuje.
 

Autor je jednatelem společnosti MCAE Systems.


Mohlo by vás zajímat: