Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

EXPOS – software pro výstaváře

Úterý, 06 Duben 2010 09:47

Tags: Výstavnictví

Expos 9.0Expos je specializovaný CAD software pro tvorbu výstavních stánků. Jeho vývoj se datuje od roku 2000. Tehdy vznikl nápad vymanit se z potřeby drahého univerzálního vybavení a nahradit ho levným uživatelsky jednoduchým nástrojem šitým projektantům na míru.

Dostupné programy

Do té doby byly používány hlavně nadstavby AutoCADu. Nejznámější z nich byl OCTACAD od firmy Stöhr+Sauer. Ten byl však velmi drahý a pro svou snahu o vysoký stupeň univerzálnosti také obtížně ovladatelný. Firma sice pořádala školení uživatelů, ale i po takovém školení se člověk ještě dlouho musel učit.
Další možností byl tuzemský produkt OctaCon, který byl sice podstatně levnější a uživatelsky jednodušší, ale stále tu ještě byla nutnost použití AutoCADu, což mnoho potenciálních uživatelů odradilo.

Zrod Exposu

Z výše uvedených důvodů začal vznikat Expos. Vytkl si za cíl 3 hlavní body:
  • uživatelskou jednoduchost
  • eliminaci jakýchkoli podpůrných programů
  • přijatelnou cenu
Expos 9.0 - návrhové zobrazení
Při tvorbě byly využity zkušenosti z práce s výše uvedenými nadstavbami AutoCADu. Uživatel tak má k dispozici pouze ty funkce, které opravdu potřebuje, a nezatěžuje se ničím jiným. V Exposu je mnoho věcí již předdefinovaných tak, jak je ve výstavářství zvykem. Je také k dispozici široká paleta již hotových prvků, které lze jednoduše vložit do projektu.
Princip práce spočívá v tvorbě půdorysu. Z něho je pak automaticky vygenerován 3D model výstavního stánku a výpis použitých prvků.
Při tvorbě půdorysu může uživatel jednak vybírat z hotových prvků, jednak může tvořit nové prvky skládáním z primitiv. Nastavování parametrů je intuitivní, průniky těles jsou řešeny automaticky. Nově vytvořené prvky je možné si uložit pro použití v jiných projektech.

Používané stavební prvky

Expos je orientován primárně na použití prvků Octanorm, ale v nabídce najdete i mnoho jiných stavebnic a často používaných objektů. Z hotových prvků jsou k dispozici stojky, límce, podhledy, sestavy stěn v různých šířkových modulech a různých výškových variacích, podlážky, police, dveře, skříňky, židle, stoly, elektrické vybavení (svítidla apod.), kuchyňky, dekorační prvky (včetně rostlin), schůdky, zábradlí, plůtky, různé stojany a držáky, žaluzie, lidské postavy, a prvky stavebnic Alur, Monti, Struktur, SYMA Orbit a Subtil. Příklady menu:
Ovládací prvky

Prvky, u kterých to má smysl, je možno uživatelsky modifikovat.
Prvky, u kterých to má smysl, je možno uživatelsky modifikovat.

Funkce, textury, obrázky...

K dispozici je jednoduché menu pro dodatečnou manipulaci v prvky. Umožňuje funkce běžné u všech CAD programů – přesuny, rotace, kopírování, krokování, zoomování atd. Ke všem funkcím je k dispozici nápověda.
Základní panel

Velmi jednoduché je použití textur, obrázků, log, apod. jako tapety. Stačí vybrat požadovaný rastrový obrázek a plochu, na kterou se má aplikovat. Vše ostatní zařídí Expos. Loga, nápisy a jiné obrázky lze buď odněkud importovat, nebo je vytvořit přímo uvnitř programu. Plochy pro aplikaci obrázků nemusí být rovné, mohou být i válcové apod.

3D zobrazení

Výsledky tvorby stánku lze průběžně kontrolovat ve 3D okně. Model je možno libovolně posouvat, otáčet kolem libovolné osy, volit nasvícení, pozadí a parametry perspektivy. Výslednou vizualizaci lze tisknout a exportovat v běžných rastrových formátech.
Následně je možné v měřítku tisknout i půdorys nebo jej exportovat. Jako bonbónek nakonec si můžete nechat automaticky vygenerovat výpis použitých prvků.
Expos 9.0 - 3D zobrazení

Vylepšení v aktuální verzi 9.0
  • zcela nové, výkonnější jádro programu na platformě Turbo Delphi 2006
  • optimalizace pro Windows Vista
  • obrázky a loga lze jako tapety použít nejen ve formátu BMP, ale i JPG a GIF
  • vizualizace lze kromě BMP ukládat i do formátů JPG a GIF
  • nový nábytek (křesla a pohovky)
  • tisk půdorysu 1:200
  • tisk půdorysu do souboru alternativně bez rastru a s bílým podkladem

 

 


Mohlo by vás zajímat: