Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Burj Khalifa

Pátek, 12 Listopad 2010 11:58

Tags: Architektura

zakladyNej ve všech směrech

Nejvyšší stavba světa. Ohromující umělecké dílo. Bezkonkurenční v pojetí  i provedení.  Jediný  svého  druhu.  Bezprecedentní  příklad  mezinárodní spolupráce. Symbolický maják pokroku a symbol rozvoje, dynamiky a prosperity Blízkého východu. Kombinace ideálů a exaktní vědy.


Takovými a dalšími superlativy byla nazývána nejvyšší volně stojící věž světa pojmenovaná podle prezidenta Spojených arabských emirátů šajcha Chalífy bin Zajda Nahajána jako Burj Chalífa, která byla dokončena počátkem ledna, po pouhých 1 325 dnech od prvního kopnutí.

 

Základy

Výkopové práce začaly v lednu 2004. Základy tvoří více než 45 000 m3 betonu o hmotnosti více než 110 000 tun, železobetonová konstrukce, která zahrnuje 192 pilotů sahá do hloubky více než 50 m. Na nadzemní část bylo spotřebováno 330 000 m3 betonu a 39 000 tun ocelových prutů a odpracováno 22 milionů osobo/hodin.

Vnější plášť

burj_khalifaVnější plášť Stavba vnějšího opláštění Burj Khalifa byla zahájena  v květnu  2007  a byla  dokončena  v září 2009.  Na  rozsáhlém  projektu  se  podílelo  více než  380 kvalifikovaných  inženýrů  a  techniků. Věž  dosáhla  světového  rekordu  v montáži  hliníkových  a skleněných  fasád  v nejvyšší  výšce 512 metrů. Celková hmotnost hliníku, použitého na Burj Khalifa, odpovídá hmotnosti pěti letadel  A380  a  celková  délka  použité  nerezové oceli odpovídá 293 násobku výšky Eiffelovy věže  v Paříži.  V listopadu  2007  byl  překonán  rekord v čerpání betonu z přízemí do výšky 601 m tlakem  80  MPa.  Držiteli  předchozích  rekordů
byly druhá nejvyšší věž světa Tchaj-pej 101 do výšky 470 m a vodní elektrárna Riva del Garda v roce 1994 do výšky 532 m. Celková délka ocelových prutů používaných pro konstrukci věže tvoří více než čtvrtinu obvodu zeměkoule a jejich hmotnost je 31 400 t.

Vnější  plášť  je  tvořen  výplňovými  panely z hliníku a nerezové oceli. Zasklení je provedeno  26 000  ručně  řezanými  skleněnými  panely. Izolační  systém  je  navržen  tak,  aby  vydržel  extrémní  letní  Dubajské  teploty  a podílelo  se  na něm přes 300 specialistů z Číny. Plocha opláštění Burj Khalifa je ekvivalentem plochy sedmnácti fotbalových hřišť.

Burj Khalifa v číslech

  • investiční náklady 1,5 mld. amerických dolarůsvetovy_rekordman
  • výška 828 m
  • 162 pater
  • piloty v základech o průměru 1,5 m a délce 43 m
  •  3,7 m silná základová deska postavená na čtyřech  samostatných  základech  v celkové  výši 12 500 m3 betonu
  • kapacita vodního systému 946 000 l vody denně
  • 10 000 tun chladiva pro klimatizaci
  • objem kondenzátu 15 milionů l/rok, je to objem přibližně 20-ti olympijských bazénů
  • 57 výtahů a 8 eskalátorů
  • speciální bezpečnostní požární výtah s kapacitou 5 500 kg, je výtahem s největší dopravní vzdáleností na světě
  • rychlost výtahů – 10 m/s

Architekturaco_je_uvnitr

Půdorys věže ve tvaru písmene „Y“, inspirovaný  pouštní  květinou  Hymenocallis,  má  kromě estetického   i   funkční   opodstatnění.   Tento systém minimalizuje působení větru. Každé ze tří křídel navazuje na šestistranné centrální jádro,  které  poskytuje  struktuře  torzní  odolnost. Výsledkem je věž, která je extrémně tuhá v příčném i podélném směru. Bez zajímavosti určitě  není,  že  na  stavbě  Burj  Khalifa  se  podílela i pardubická firma Pega Hoist, jejíž speciální stavební výtahy vozily do závratných výšek dělníky a stavební materiál. Pardubické výtahy přepravily za čtyři roky odhadem téměř 24 miliónů pracovníků  a milióny  tun  materiálu.  Ten  nejvýše položený, permanentní výtah končí u úpatí vrcholového tubusu mrakodrapu ve výšce 650 m. Zůstane  natrvalo  v  mrakodrapu  jako  servisní a technická  zdviž  a bude  sloužit  pro  techniky a speciální pracovníky.

Inspirace z přírody

Architekt Adrian Smith využil vzory z tradiční islámské  architektury.  Ale  největší  inspirací  byla regionální  pouštní  květina,  Hymenocallis,  jejíž harmonická struktura se stala jedním z principů designu věže.


Mohlo by vás zajímat: