Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

15 let projektu aec-data.com: 3D data výrobců

Autor článku: Petr Randula   
Pondělí, 08 Duben 2013 12:23

Tags: 3D data | 3D modely | AEC-DATA | Výrobci

aec-data-3D nahled250Projekt aec-data.com si na svém počátku vytkl za cíl propojit oblasti výrobců stavebních materiálů a interiérů s projektanty a v dalším plánu s koncovým zákazníkem. To vše za pomoci současných technologií. Před 15 lety řada výrobců oficiální webové stránky ještě ani neměla, poskytovat projektantům 3D objekty byl z jejich pohledu luxus. Jak bylo v úvodu naznačeno, splnit náš cíl bylo náročné po všech stránkách: manažersky, technologicky, finančně ... a s zachováním vizionářské kontinuity. Co tedy v reálu projekt aec-data.com za 15 let poskytl výrobcům, projektantům a koncovým zákazníkům?

Jak prosadit budoucnost

V době, kdy pojmy AEC/CAD jsou nahrazovány BIM (článek s titulkem „Globální přístup k projektování", který jsem publikoval v tomto časopise před 19 lety, byl prakticky definicí toho, co dnes se skloňuje pod pojmem BIM), jde pořád hlavně o to, jak co nejefektivnější sdílet a přenášet data mezi více účastníky celého procesu návrhu. Chtěli jsme přesvědčit hlavně výrobce pro efektivní podporu v 3D softwaru, proto jsme začali nejdříve s 3D modely výrobků. Řada výrobců (bohužel stále i v dnešní době) vkládala finance pro marketing do mnoha směrů reklamy, ale za 3D modely si chtěla nechávat platit od projektantů. Tento pohled dnes vypadá jako marketingový nerozum, ale stálo nás mnoho diplomacie směrem k výrobcům, než se podařilo je přesvědčit a nasměrovat. Zároveň jsme počítali s využitím těchto dat pro prezentaci výrobků. Náš záměr se nakonec podařil. Celkem v naší společnosti bylo vydáno přes 100 titulů CD s 3D daty výrobců ve standardních formátech. Ve skutečnosti to bylo přes 200 tisíc 3D modelů v různých formátech. 3D modely nebyly jen ve formě uzavřené geometrie s definicí povrchů, ale řada modelů byla připravena v parametrické formě nebo provázaná s databázemi pro 3D software (Arcon, Autocad, Revit, Spirit). Vedle těchto požadavků byl samozřejmě tlak na co nejlepší geometrii 3D modelů pro vizualizační software. To vše sladit nebylo jednoduché. Proto jsme připravili několik úrovní rozšiřování a rozvíjení prvotní myšlenky.

Využití 3D modelu od projektu k prezentaci

Projekt aec-data.com se skládá z několika vrstev: 3D modely pro AEC/BIM/CAD software, využití 3D modelů pro prezentace na Internetu, vizuální konfigurátory pro koncové klienty s využitím 3D dat, grafické návrhy na internetu. 3D modely jsou hlavně pro 3D software a pomáhají zefektivnit proces grafického návrhu. Dalším naším směrem je využití těchto dat v prezentačních aktivitách výrobců. Na prvním místě jsou to podpůrné pluginy pro zobrazení 3D modelů v rámci web prezentací. Druhým směrem je vytváření web prezentací, kde jsou 3D modely aktivně začleněny do sekcí pro koncové uživatele.

aec-data-hobis-13D konfigurátor nábytku Hobis (rok 2013)

Od této cesty je jen malý krok směrem k vizualizačním konfigurátorům, které umožňují barevně modifikovat scénu (koupelny, interiéru, fasády) s aplikováním 3D modelů. Realizovali jsme řadu projektů v tomto duchu pro společnosti u nás i v zahraničí, například značky Jika, Ravak, Roca, Cemix, Bramac, Primalex, Sapeli, Trachea... V současnosti se zabýváme propojením nástrojů pro grafický návrh na internetu s 3D daty výrobce a následně přenesením do 3D softwaru prodejce a designéra interiérů. Proč hlavně interiéry? Protože naši klienti to požadují a převážně software, který vyvíjíme, je hlavně z této oblasti. V souhrnu vycházíme z našich zkušeností v oblasti web aplikací, modulů pro 3D software a znalosti procesů mezi prodejci a zákazníky.

Server AEC-DATA – 3D objekty ke stažení

S ohledem na směřování časopisu IT CAD detailně rozepíši jeden z uvedených směrů, server www.aec-data.com, který poskytuje 3D data výrobců ke stažení do 3D softwaru. Uvedený server existuje 12 let, v roce 2011 prošel výraznou změnou z hlediska současných potřeb. Zhruba deset let byl spíše doplňkem hlavního směru 3D data na CD. Zvýšením dostupnosti rychlého internetu jsme mohli změnit formu podpory výrobců směrem k projektantům. Současná verze serveru www.aec-data.com poskytuje řadu potřebných služeb projektantům i výrobcům. Především je možné efektivně stahovat data pomocí programu AEC-DATA download. Nabídka formátů je nyní neomezená (je ovlivněna jen požadavky výrobců). Vyhledávání výrobků poskytuje možnosti, které v řadě případů nemají výrobci na svých website.

aec-data-3D nahledDynamický 3D náhled na výrobek s možností barevné konfigurace

Výrobky je možné prohlížet v aktivním 3D náhledu, u některých výrobců i barevně modifikovat. Server je svou architekturou optimalizován pro vyhledávače (2 milióny aktivních stránek podle Google). Výrobci mohou technologii serveru www.aec-data.com zakomponovat do svých web prezentací a tak vylepšit své služby projektantům a designérům. V řadě případů i známé globální firmy poskytují 3D modely výrobku v jednom .zip souboru, kde jsou všechny 3D formáty. Takže projektant musí stahovat jednotlivé 3D modely postupně, a ještě si „vytahovat" ten svůj formát ze .zip souboru. To je dost nedůstojné s ohledem na letopočet 2012. Naše technologie umožňuje zakomponovat techniky stahování do website výrobců, což je nyní využíváno již velkou skupinou výrobců (z těch u nás známých např. Ravak, Jika).

aec-data-home-1Home page 3D serveru aec-data.com

Jak hledat 3D modely

Server www.aec-data.com poskytuje 3D modely ve formátu aco, dwg, dxf, max, 3ds. Nabídka je dána potřebami výrobců. Jak uživatel může najít 3D model pro svůj projekt? Pokud znáte označení výrobku výrobcem, stačí zadat označení do vyhledávacího okénka a 3D server aec-data.com nabídne výrobek ke stažení. Pokud neznáte označení výrobku, ale znáte výrobce, zvolíte Zobrazení dle značek a vyberete značku a sérii. Jestliže hledáte výrobky z hlediska použití v projektu, jako např. vybavení koupelen, vybavení kanceláří..., zvolíte Zobrazení dle použití. Aktuální výrobky se zobrazí v seznamu, který má tři módy zobrazení. Základní zobrazení je řádkový seznam výrobků, optimální je seznam se zobrazením náhledu, třetí úroveň zobrazení poskytuje podrobné informace o výrobku s náhledem. O výrobku jsou k dispozici údaje: datum aktualizace, sériové číslo, rozměr, popis, poskytované 3D formáty, náhled výrobku a hlavní bonus, 3D prohlížení modelu.

aec-data-vyhledaniDialog s parametry Podrobného vyhledávání

Seznam výrobků můžete jednoduše setřídit podle data, názvu, značky/série. Takto máte k dispozici další nástroj na rychlé vyhledávání. Vzhledem k objemu dat jsme zavedli pomůcku Filtr, která pro jednotlivé formáty vybere výrobky za zvolené časové období. Slouží hlavně k rychlému získání informací o nových 3D modelech na 3D serveru aec-data.com. Pro profesionály jsme připravili Podrobné vyhledávání s parametry, které projektanta zajímají při vyhledávání. Na prvním místě uvedu rozměry (délka, hloubka, výška), které se dají zadat s tolerancí nebo rozsahem. Dotaz pro vyhledávání můžete zkombinovat s typem výrobku (např. dřezy, umyvadla, vany, doplňky...), značkou, názvem výrobku a datem aktualizace. Ten hlavní parametr je formát, který hledáte.

aec-data-home-2Zobrazení výrobků dle použití

Vyhledané výrobky nebo výrobek můžete jednoduše stáhnout na svůj počítač pro použití v 3D softwaru. Samozřejmě řada výrobců umožňuje efektivně vyhledávat jejich výrobky na svých firemních webových stránkách. Ale najít výrobky přes hlavní nabídku na trhu, např. v požadovaném rozměru, je prakticky fikce. Hlavní problém je šíře internetu, naprosto perfektní vyhledávače jako Google nebo náš Seznam dnes na tento problém nemohou dosáhnout. A tady je hlavní cíl našeho snažení, podpořit orientaci na trhu s 3D modely výrobců.

Jak stahovat 3D modely

Stahování jednotlivých 3D modelů je umožněno dvěma cestami. První cesta je klasické stažení jednoho 3D modelu ze serveru. Tato služba je zdarma. Uvedená cesta je vhodná, pokud potřebujete jednorázově získat 3D objekt nějakého výrobce, stačí jen zvolit formát souboru. K dispozici jsou i potřebné textury nutné ke správnému zobrazení výrobku. Automaticky jsou nabídnuty i další textury doporučené výrobcem pro zvolený výrobek. Stažení výrobku je již hračkou. Druhá cesta je profesionálnější. Programem AEC-DATA download je umožněno stahovat hromadně vybrané 3D modely ve zvoleném formátu včetně potřebných textur. Tato cesta je placená, platí se jen za objem stahovaných dat bez časového omezení.

aec-data-download-2Prostředí program AEC-DATA download

Na 3D serveru aec-data.com v sekci Software ke stahování je nabídka limitů ke stahování dat: Economy, Standard, Lux a softwarové komunity: ArCon – objekty a textury pro ArCon – vizuální architektura, 3DStudio – 3D objekty a textury ve formátu MAX a 3DS, AutoCAD – 2D a 3D objekty a textury ve formátu DWG a DXF. Program AEC-DATA download po instalaci na počítač poskytuje veškerá data pro zvolenou softwarovou komunitu. Výběrem ze stromu značek a sérií vyberete potřebné 3D modely. Před stahováním zvolíte adresář, kam umístit 3D modely. Struktura adresářů se potom řídí snahou o „pořádek" na počítačích uživatelů. Jedná se o hierarchii: název značky (výrobce) > série a potřebné textury. V případě software ArCon je funkčnost rozšířena o možnost stahovat sestavy/skupiny a všechny podřízené 3D objekty. Tento model je častý hlavně u výrobců z oblasti nábytkářského průmyslu.

Závěr

3D server aec-data.com je podpůrnou aktivitou projektantů a výrobců. Již dnes má řadu vedlejších přídavných efektů, jak pro prezentační účely, tak koncové uživatele. Hlavním cíle však z mého pohledu (autora projektu) splňuje. Otevírá dveře do dalších propojení účastníků návrhu. Pravda, před 20 lety jsem si myslel, že tyto záměry, co dnes realizujeme, budou trvat poloviční dobu. Čas je však velmi proměnlivá veličina (jak nás naučily dějiny).

www.softconsult.com


Mohlo by vás zajímat: