Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Projektujte profese TZB s CADKONem efektivně

Autor článku: Marek Mašek – AB Studio   
Pátek, 11 Červenec 2014 14:10

Tags: AB Studio | CADCON | dwg | nadstavba | Stavebnictví | TZB

Cadcon3mCADKON TZB představuje praktický a výkonný nástroj s jednoduchým ovládáním, určený pro vytváření projektové dokumentace zdravotechniky, vytápění, vzduchotechniky a elektroinstalací podle ČSN a národních zvyklostí. Hlavním přínosem je snížení pracnosti a odbourání rutinních úkonů kreslení výkresové dokumentace včetně výpočtů, přičemž jsou zohledněny praktické postupy a zvyklosti projektování. Samozřejmostí je rozsáhlá databáze značek a výrobců, kterou lze jednoduše rozšiřovat a aktualizovat.

CADKON TZB je určen především pro projektanty, kteří zpracovávají projektovou dokumentaci od rodinných domů až po bytové objekty, obchodní centra nebo administrativní budovy. Větší společnosti, kde se na projektu podílí více projektantů, ocení také možnost přednastavit firemní standardy, jako je např. systém hladin, jednotná databáze značek nebo také standardizované výkazy použitého materiálu včetně legend.
Poslední dobou je o tento program také velký zájem z oboru realizačních firem, které potřebují provádět na již hotové dokumentaci drobné změny, odměřovat délky potrubí, plochy nebo vytvořit zjednodušené výkazy pro výrobu.
Pokud vlastníte AutoCAD LT, můžete CADKON nainstalovat jako jeho nadstavbu. Pokud AutoCAD nemáte, připravili jsme pro Vás CADKON+ TZB, který obsahuje vlastní CAD jádro s podporou nejnovějšího DWG formátu a práce se hodně podobá běžnému AutoCADu.

Cadcon1

Pracovní prostředí CADKON+ TZB s vlastním CAD jádrem

Zdravotechnika: kanalizace, řezy a axonometrie
Na projektech zdravotních instalací je pro většinu projektantů časově nejnáročnější vykreslení kanalizace. CADKON v této oblasti přináší ucelenou řadu nástrojů pro velmi rychlé vykreslení půdorysných rozvodů, podélných řezů i řezů v podlažích včetně návrhu a výpočtu. Stávající uživatelé CADKONu si také velmi cení možností dodatečných změn již vykreslené kanalizace a automatického výkazu materiálu.
V programu nechybí ani ucelená podpora pro vykreslování vody, cirkulace atd. včetně axonometrií a výkazu délek potrubí. V nejbližší době budou také zapracovány výpočty pro návrh a posouzení svodů potrubí vody a cirkulace.
CADKON Zdravotechnika byl použit při zpracování celé řady zajímavých projektů, jako je např. rekonstrukce DFN Motol nebo Terminál letiště M. R. Štefánika.

Cadcon2

Automatické vytvoření podélných a řezů v podlažích v projektu rekonstrukce DFN Motol

Vytápění: kreslení a výpočet otopných soustav
Při zpracování projektů vytápění je velmi důležité projekt nejen nakreslit, ale hlavně správným výpočtem navrhnout a posoudit. Právě tyto aspekty splňuje CADKON Vytápění, který spolupracuje s programy pro výpočet tepelných ztrát/výkonů, dimenzování těles a celých otopných soustav od společnosti Protech.
Naši zákazníci oceňují především jednoduchost přípravy výpočtu tepelných ztrát a výkonů, obsáhlou databázi otopných těles a armatur nebo podporu zakreslení slepých stavebních konstrukcí a tepelných izolací pro zpracování projektu Zelená úsporám.
Samozřejmostí je také vykreslení podlahového vytápění, kotelen, schémat zapojení, plynu, výkazu použitého materiálu atd.
CADKON Vytápění byl použit při zpracování celé řady zajímavých projektů, jako je např. Bytový dům Bělohorská, Administrativní budova Green Fox nebo Sportovní a relaxační centrum Vážka.

Cadcon4

Projekt bytového domu s téměř tisíci úseky, načtený do programu DIMOS pro návrh a posouzení

Vzduchotechnika: kreslení a výpočty v jednom kroku
CADKON Vzduchotechnika obsahuje celou řadu nástrojů pro automatizovaný návrh vzduchotechnických rozvodů, rozsáhlou databázi tvarovek a komponentů od konkrétních výrobců. Součástí je také zabudovaný výpočtový program, pomocí kterého na základě rychlostí proudění spočítáte a navrhnete dimenze potrubí a současně CADKON spočítá i tlakové ztráty použitých tvarovek. Jakékoli změny, jako je např. změna požadovaného množství vzduchu nebo poloha potrubí, potom nejsou časově náročné.
Pro potřeby ocenění materiálu nebo přípravu pro výrobu je připraveno několik variant výkazu použitého materiálu, např. do MS Excelu.
Pro naše stávající zákazníky je v CADKONu důležitá kombinace jednoduchých nástrojů pro vytváření rozsáhlých potrubních tras s možnostmi vytvářet atypická řešení ve stísněných prostorech, jako jsou např. strojovny.
CADKON Vzduchotechnika byl použit při zpracování celé řady zajímavých projektů, jako je např. Obchodní centrum Nisa, Hokejové centrum Pouzar nebo Obchodní centrum Florentinum.

Cadcon5

Jedno podlaží projektu Florentinum s výkazem více než 10 000 m² rozvinutých plechů

Elektroinstalace: snadné výkazy materiálu
CADKON Elektroinstalace nabízí širokou škálu uplatnění při vytváření projektů slaboproudu i silnoproudu. Můžeme zde zmínit běžné zásuvkové a světelné okruhy, datové sítě, EZS, EPS atd.
Silnou stránkou je rozsáhlá a roky prověřená databáze značek, podpora vytváření jednotlivých kabelů i sdružených tras a především výkaz použitých přístrojů a délek vedení včetně stoupaček.
V současné době, kdy se čím dál více projektují tzv. inteligentní domy, jistě oceníte možnosti automatizovaného číslování přístrojů, jejich popis ve výkrese atd.
CADKON Elektroinstalace byl použit při zpracování celé řady zajímavých projektů, jako je např. Rekonstrukce Malostranské Besedy, Rekonstrukce objektu Thunovská nebo Baumax České Budějovice.

Cadcon6

Ukázka výkazu délek kabeláží do MS Excelu

Nebojte se změny
Programy CADKON TZB nejsou nijak složité, protože se při vývoji snažíme být co nejvíce v kontaktu se stávajícími uživateli a přenášet jejich podněty do praxe. Na www.cadnet.cz/cadkon-plus-tzb.html#youtube je k dispozici celá řada namluvených výukových videí, která mají již více než 100 000 zhlédnutí. Samozřejmostí je také ucelená technická podpora včetně školení.
Pro naše zákazníky pravidelně pořádáme tzv. internetové semináře (webináře), kde se v pohodlí u svého počítače naučíte nejen celou řadu nových postupů práce, ale můžete také on-line pokládat dotazy.
Pro lepší představu, jaké typy projektů se v CADKONu TZB dají zpracovat, doporučujeme podívat se na pravidelnou soutěž našich zákazníků stavebnicadprojekt.cz.

Další podrobné informace o programech CADKON TZB najdete na www.graitec.cz.


Mohlo by vás zajímat: