Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SEMA software – omezeni jste jen vlastní fantazií

Autor článku: Jiří Bartoš   
Pátek, 04 Červenec 2014 17:31

Tags: CNC | Dřevostavby | Konstrukce | Programy | SEMA | Vizualizace

SEMA-konstrukce drevostavby250Na trhu je k dispozici mnoho softwarových produktů různých výrobců a samozřejmě i v různé kvalitě. Mezi přední dodavatele softwaru pro dřevostavby a schody se řadí firma SEMA z německého Wildpoldsriedu. Ta tento rok slaví 30. jubileum od uvedení svého prvního softwarového produktu. Aktuální stav je více než 14 000 instalací ve 37 zemích světa, produkt je dostupný v 11 jazykových verzích. Na českém a slovenském trhu působí ve výhradním zastoupení firma SEMACZ od roku 2006, kdy byla uvedena verze SEMA Extra V10.0, obsahující i první kompletní českou lokalizaci.

Tak jak se rychle vyvíjí obor dřevostaveb, stejně tak rychle reaguje firma SEMA na požadavky trhu uváděním nových verzí – díky tomu se železnou pravidelností 2x ročně vychází nová verze programu vždy vylepšená o mnoho novinek a zlepšení a zhmotňuje tak konkrétní požadavky stále více se rozšiřujícího množství uživatelů tohoto špičkového produktu.

SEMA software je řešení ALL in ONE pro dřevostavby a schody – zvládá totiž zpracování konstrukcí od prvotní studie a vizualizace, přes stavební plány, výrobní dokumentaci a přesné výpisy materiálů až po tvorbu dat pro CNC stroje, a to jak pro tesařskou část, tak i pro výrobce schodů. Hlavní měrou je tedy software určen pro dřevěné konstrukce, to ale neznamená, že jej nelze použít ke kreslení zděných staveb, ocelových konstrukcí či kombinaci různých stavebních systémů.

Vizualizace dřevostavby a terénuVizualizace dřevostavby a terénu

Program se vyznačuje moderním uživatelským prostředím s velmi intuitivním ovládáním, jež tak následně značně zkracuje čas potřebný k zaškolení. Je jedno, zda člověk zrovna vytváří konstrukci krovu, připravuje výrobní dokumentaci schodiště nebo třeba vizualizaci stavby a modeluje stavební pozemek, případně jen tak kreslí pomocí CADu linie – vše se zpracovává v jednom uživatelském prostředí se shodným ovládáním a zadáváním. Odpadá tak v praxi častá varianta, kdy pro každou z těchto činností je používán jiný program, a uživatel tak mnohdy řeší nejenom problémy s importem a exportem mezi programy, ale musí se samozřejmě učit i několik programů s různým ovládáním, případně platit servisní podporu a aktualizace pro více programů najednou. V programu SEMA lze projekt, jenž byl vytvořen pro prvotní studii a vizualizaci, dále použít a rozpracovávat až do finální fáze. Samotná instalace obsahuje značné množství standardních dat, jež uživateli pomáhají v začátcích, každý uživatel si ale může velice jednoduše v programu definovat vlastní standardní provedení a prvky a ty ukládat do svých „firemních standartních dat", uživatelsky si modifikovat vzhled pracovního prostoru, vytvářet ikony a lišty příkazů pro vlastní použití a mnoho dalšího.

Konstrukce atipycké dřevostavby - uživatel je omezen pouze svou fantaziíKonstrukce atipycké dřevostavby - uživatel je omezen pouze svou fantazií

Detailní konstrukční řešení styku více dřevěných prvků jdoucíhcz různých směrů
Detailní konstrukční řešení styku více dřevěných prvků jdoucíhcz různých směrů

Nespornou výhodou je i modulová struktura programu, umožňující nakonfigurovat pro každého uživatele jinou velikost licence, a zakoupit tak pouze část programu odpovídající jeho konkrétní činnosti, samozřejmě ale s možností následného rozšíření o další moduly. Není to tedy tak, že uživatel zakoupí software, ze kterého využije třeba jen 10 %, nýbrž zakoupí pouze tu část, kterou potřebuje. Tímto způsobem lze tedy rozložit i velikost investice např. pro firmy, jež jsou na začátku své činnosti a nemohou vzhledem k potřebám pořízení ostatních nutných věcí okamžitě tolik investovat do softwaru...

Mezi předními vlastnostmi softwaru lze uvést i opravdu detailní zpracování konstrukce včetně všech spojů až do maximální detailnosti – např. definování tolerance mezi čepem a dlabem a podobně. Program automaticky generuje okótované výrobní výkresy, jedním stisknutím klávesy získá uživatel v každé fázi rozpracovanosti projektu aktuální a detailně spočítané materiálové listy celé konstrukce. Stejně tak jedním kliknutím může vytvořit z nakreslené 3D konstrukce 3D prutový a uzlový model pro statiku a následně jej exportovat do statických softwarů pro ověření, případně využít implementované varianty statického programu Frilo, jednoduše lze vytvářet a exportovat výrobní data do CNC strojů. K dispozici jsou i moduly pro spojení se zaměřovacími systémy, jež umožňují přímé propojení se softwarem, kdy zaměřované body jsou on-line posílány do softwaru, a tak ve fázi zaměřování již se on-line prakticky rovnou kreslí měřená konstrukce či stavba. Vytvořeny jsou i moduly pro stavební fyziku a výpočet sendvičové stěny dle Glaserova diagramu. Program má několik asistentů zadání provázejících uživatele při tvorbě konstrukce, pro větší výrobce pak je výhodou několik variant automatizace kreslení, jež značně zkracují čas na zhotovení zakázky. Pro prezentaci projektu je připravena 3D vizualizace s fotorealistickým zobrazením a možností procházet stavbu, SEMA virtuální realita dále rozšiřuje možnosti s využitím 3D projektorů a 3D televizí o prostorové 3D zobrazení známé z 3D kin – perfektní nástroj pro prezentaci investorům stavby, již si tento vygenerovaný model pak mohou sami ovládat, prohlížet a procházet bez nutnosti vlastnit licenci programu... K dispozici je i „Prohlížeč" SEMA projektů, jenž umožňuje prohlížet, měřit, kótovat, otevírat hotové materiálové listy a výrobní výkresy apod., ale bez možnosti editace projektu.

Detailní zpracování s vizualizací konstrukce dřevostavby systému s využitím I-nosníku v kombinaci s klasickými profilyDetailní zpracování s vizualizací konstrukce dřevostavby systému s využitím I-nosníku v kombinaci s klasickými profily

Rozsah této publikace by nestačil na to, popsat všechny novinky a přednosti. Historie jednotlivých verzí programu je k nalezení na www.sema-soft.cz ve formě výukových filmů. Tam si lze udělat prvotní představu o obsáhlosti a zároveň jednoduchosti zadávání při kreslení konstrukcí. Nejlepší formou je ale vždy vidět vše „naživo" a zhodnotit tak přínos efektivity kreslení a detailnosti zpracování, jež má pak i příznivý vliv na další navazující činnosti při zpracování zakázky. Pro případné zájemce nabízí SEMACZ individuální předvedení softwaru, po konzultaci se zákazníkem přímo předvede jednotlivé možnosti řešení a v rámci těchto informací pak připraví individuální cenovou nabídku. K dispozici jsou i varianty multilicence. Po absolvování základního školení lze i zapůjčit software v nabízené konfiguraci na omezenou dobu na vyzkoušení.

Prodej softwaru pro firmu SEMA ale nekončí odevzdáním licence zákazníkovi. Sebelepší software bude uživateli, jak se říká, „k ničemu", pokud nebude k dispozici někdo, kdo dokáže v případě problémů pohotově poradit. A to je další z mnoha předností firmy SEMA – ke svým produktům nabízí nejenom základní i individuální školení, ale je k dispozici i odborná a funkční Hotline, jež je obsazována odborníky z oboru dřevostaveb a schodů s mnohaletou praxí. Ti pak v případě potřeby dokážou okamžitě poradit a pomoci a podporují tak uživatele v jeho vlastním rozvoji. Firmy si mohou zadat vytváření specifických uživatelských dat podle jejich konstrukčních systémů a podobně.

Název SEMA nepředstavuje jen špičkový software, ale skrývá se za ním kompletní servis pro uživatele.

Autor pracuje ve společnosti SEMACZ, Větrovy 99, CZ-390 01 Tábor

www.sema-soft.cz
www.semacz.cz
www.facebook.com/semasoft.cz


Mohlo by vás zajímat: