Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Roboty od ABB vytisknou ve 3D ocelový most přes vodu v Amsterodamu

Autor článku: Redakce   
Pondělí, 13 Červenec 2015 00:00

Tags: 3D tisk | ABB Robotika | Autodesk | Lenovo | MX3D

mosty ilustracniV tuto chvíli už snad každý slyšel o potenciálu 3D tisku i o tom, jaký převrat bude tato technologie všeobecně znamenat – od modelování přes techniku a medicínu až po dodávky zboží… a nejen v těchto oblastech. Nizozemský startup MX3D je společností, která zkoumá a vyvíjí přelomový robotickou 3D technologii tisku. Její roboti tisknou z udržitelných materiálů, jako jsou kovy a umělé hmoty v prakticky libovolné velikosti a tvaru. Inženýři, řemeslníci a softwaroví experti v MX3D spojují digitální technologie, robotiku a tradiční průmyslovou výrobu.

Tým inženýrů a návrhářů MX3D nyní ve spolupráci s několika partnery včetně společnosti ABB Robotika, vyvinul metodu svařování ocelových konstrukcí, při které je svařování vším, co je k vytvoření konstrukce zapotřebí – není třeba žádný kov navíc.

mosty 1

Chceme vytisknout ve 3D plně funkční, složitý ocelový most a předvést naši revoluční technologii.

Koncepce je relativně prostá. Svařovací hlava se připevní na konec robotické paže a nanáší vždy jen malá množství materiálu svaru. Tím vznikají samonosné kovové tyče a konstrukce, které jsou v zásadě vyrobené z velkého počtu svařovaných míst. Tak lze po milimetrech vybudovat celý most přes kanál v Amsterodamu. Roboty si vytvoří svou vlastní nosnou konstrukci a budou pracovat z obou břehů kanálu směrem k jeho středu. Plánuje se, že na každé straně mostu budou pracovat dva roboty, které se budou posouvat na konstrukci, jak obě poloviny mostu porostou směrem ke středu kanálu. Most bude navržen Jorisem Laarmanem. Tento proces pomocí nového softwaru Autodesku bude výzkumným projektem sám o sobě. Bude synchronizován s technickým rozvojem a vezme v úvahu umístění.

mosty 2

MX3D vybavuje průmyslové víceosé roboty 3D nástroji a vyvíjí software pro jejich ovládání.

„Pevně věřím v budoucnost digitální výroby i místní výroby, v toto ‚nové řemeslo‘,“ uvedl Joris Laarman, hlavní projektant v MX3D. „Tento most bude ukázkou toho, jak 3D tisk s konečnou platností proniká do světa rozsáhlých funkčních objektů a udržitelných materiálů a přitom umožňuje nebývalou volnost formy. Symbolika mostu je překrásnou metaforou spojení technologie budoucnosti se starobylým městem. Jde o spojení, které klade důraz na to nejlepší z obou těchto světů.“

mosty 3

Tým pracoval metodou pokusu a omylu. Prošel několika prototypovými fázemi a zabýval se experimenty, které měly za úkol ověřit nejlepší postupy svařování, různé druhy kovů, metody pro zvýšení konstrukční pevnosti a nejlepší způsob ovládání robotů pro hladký provoz. Právě v této poslední etapě se do projektu zapojila také společnost ABB Robotika BeNeLux, aby týmu v MX3D pomohla při vytváření metod, poskytla odborné poznatky z programování a v rámci sponzorství zajistila roboty.

mosty 4

S touto technikou můžeme ve 3D tisknout silné, komplexní a okouzlující stavby z udržitelného materiálu – od velkých mostů po malé díly.

„Jsme rádi, že jsme se mohli na projektu MX3D podílet,“ sdělil Martin van der Have, obchodní a marketingový manažer společnosti ABB Robotika BeNeLux. „Aplikace technologie robotického svařování v takovém měřítku a realizace 3D výstavby velkých objektů bez nosné konstrukce představují důležité kroky ve vývoji nových výrobních technologií. Projekt MX3D je unikátní a ambiciózní iniciativou, kdy roboty od společnosti ABB mohou prokázat své vynikající pohybové schopnosti i bezkonkurenční možnosti v oblasti programování a komunikace.“

mosty 5

V tuto chvíli tým ve spolupráci s radnicí města Amsterodam vybírá vhodnou stavební lokalitu. Od září 2015 bude možné vývoj projektu sledovat v návštěvnickém centru MX3D a společně s městem Amsterdam bude brzy oznámeno přesné umístění mostu.

mosty 6

Výstavba mostu by měla být dokončena v roce 2017. Současně tým pokračuje ve vývoji procesu a postupně ho rozšiřuje tak, aby zavedené postupy umožnily bezpečné vybudování celého mostu.

mosty 7

Kromě společnosti ABB Robotika se na projektu podílejí společnosti Autodesk, Lenovo, amsterodamská městská rada a nizozemská stavební společnost Heijmans.

Redakčně upraveno ze zprávy společnosti ABB Robotika, foto MX3D


Mohlo by vás zajímat: