Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Inventor – neocenitelný pomocník při návrhu ekologických zařízení

Čtvrtek, 19 Březen 2009 08:31

Tags: Autodesk | CAD

Společnost Envi-Pur využívá předností 3D řešení Autodesk Intentor především v oblasti návrhu zařízení pro čištění a úpravu vody a vzduchuSpolečnost ENVI-PUR se zabývá jak sériovou, tak zakázkovou výrobou ekologických zařízení. Zakázky vznikající podle požadavků klientů – v převážné většině měst a obcí – vyžadují precizní spolupráci celé řady odborností. Díky moderním CAD aplikacím jsou ale projekty realizovány rychleji a kvalitněji, než kdy dříve.
Firma používá pro výrobu zařízení celou řadu různých strojů, armatur i komponent, vše ve spolupráci s mnoha dodavateli. Ne vždy jsou však projektové podklady, potřebné pro tvorbu modelů a zpracování dokumentace, v podobě, umožňující efektivní zpracování. Zde pomáhá vysoká schopnost spolupráce 2D a 3D CAD systémů, které firmě tradičně dodává společnost XANADU. Mechanické prvky (například nerezové velkorozměrové vestavby čistíren odpadních vod, stavební konstrukce, speciální armatury, elektro-rozvaděče apod.) se vyrábějí v montážních halách a mechanických dílnách společnosti ENVI-PUR na základě dokumentace kompletně zpracované v aplikacích AutoCAD Mechanical a Inventor.

Od 2D ke 3D CAD systémům

Nástup CAD technologií započal ve společnosti v roce 1997 zakoupením jedné licence aplikace AutoCAD R14 a jedné licence AutoCAD LT 97. V roce 2000 bylo provedeno rozšíření na dvě licence řešení AutoCAD Mechanical 2000i. Následovalo rozšíření na dvě licence Autodesk Inventor Series 5 a dvě licence AutoCAD Mechanical 6. V současné době společnost využívá služeb osmi licencí řešení Autodesk Inventor Suite 12 a dvou licencí 2D CAD systému AutoCAD LT 2004.

Společnost Envi-Pur využívá předností 3D řešení Autodesk Intentor především v oblasti návrhu zařízení pro čištění a úpravu vody a vzduchu

Společnost Envi-Pur využívá předností 3D řešení Autodesk Intentor především v oblasti návrhu zařízení pro čištění a úpravu vody a vzduchu


Během zpracování různých stupňů projektové a výrobní dokumentace se využití provázanosti 2D a 3D CAD systémů ukazuje být velkým přínosem. Proces projektování vyžaduje v průběhu přípravy zakázky přechod z podkladů stavební dokumentace, dodávané ve 2D podkladech mnoha formátů dat (včetně papírových), na výrobní dokumentaci technologických celků. Při zpracování této dokumentace konstruktéři využívají kombinaci výhod jednotlivých systémů – tj. rychlosti návrhu ve 2D prostředí aplikace AutoCAD Mechanical a z těchto návrhů vytvářených a parametricky velmi snadno modifikovatelných 3D sestav v Inventoru. Po vytvoření výrobní dokumentace dochází k převodu sestav a k jejich zakomponování do nadřazených stupňů projektové dokumentace.

Společnost Envi-Pur využívá předností 3D řešení Autodesk Intentor především v oblasti návrhu zařízení pro čištění a úpravu vody a vzduchu

Kde všude našel Inventor uplatnění?

Moderní řešení pro strojírenský návrh našla své místo při projektování nejrůznějších typů zakázek. Jmenujme například:

  • Čistírny odpadních vod s označením Bio Cleaner, které byly představeny hned v několika typových řadách. Každoročně je dodáno více než 900 čistíren všech velikostí.
  • Technologie pro úpravu vody, u nichž je využito nejmodernějších postupů (např. membránové technologie či nových drenážních systémů pískových filtrů).
  • Komponenty pro čistírny odpadních vod a úpravny vody. Společností ENVI-PUR vyráběné komponenty jsou následně využívány při realizaci zakázek jako součást technologických celků ČOV a ÚV. Dalším zaměřením společnosti je výroba a dodávka komponent sloužících k samostatnému použití v oblasti čištění a úpravy vod.
  • Vzduchotechniku, kde je výrobní a montážní činnost zaměřena na dodávky vzduchotechnických investičních celků na klíč, na projekční činnost, výrobu potrubí a prvků vzduchotechniky.
  • Strojírenskou výrobu, jejíž produkty jsou využívány jako komponenty vlastních dodávaných technologických celků v oblasti čištění, úpravy vody a vzduchu.

Zde všude se plně osvědčilo společné nasazení technologií AutoCAD Mechanical pro 2D návrh a Inventor pro komplexní 3D modelování.

Autor pracuje ve společnosti XANADU.
(www.xanadu.cz)



O společnosti ENVI-PUR
ENVI-PUR, s.r.o., se svojí dlouhodobou koncepční prací představuje jednu z nejsilnějších českých společností zabývající se vývojem, výrobou a dodávkami zařízení pro ekologii, zaměřených zejména na oblast čištění a úpravu vody a vzduchu. Firma získává dominantní postavení na českém díky své vysoké odbornosti – její výrobky jsou ale oceňovány i v zahraničí, kam úspěšně svoje vyváží. Společnost s velmi silným vývojovým oddělením, jejíž vznik sahá do počátku 90. let, spolupracuje s vysokými školami a významnými odborníky v oblasti čištění a úpravy vody. Proto je také řada výrobků patentově chráněna. ENVI-PUR, s.r.o., má certifikovaný systém řízení jakosti dle ISO 9001:2001.

Společnost Envi-Pur využívá předností 3D řešení Autodesk Intentor především v oblasti návrhu zařízení pro čištění a úpravu vody a vzduchu


Mohlo by vás zajímat: