Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Střípky z EMA

Pátek, 25 Červen 2010 08:30

Tags: CAM | Reportáž

V letošním roce se mi naskytla možnost navštívit významný veletrh obráběcích strojů EMO, který se konal v Miláně. Veletrh EMO je největší evropskou výstavou obráběcích strojů, která se koná jednou za dva roky. Původně se konal na třech místech, v Paříži, Hannoveru a Miláně, ale nakonec se stěhuje pouze mezi dvěma posledně vyjmenovanými městy. Letošní ročník připadl na Milán, příští bude v Hannoveru.

Výstava se rozkládala v jedenácti halách výstaviště Fiera Milano. Každá z hal měla svoje zaměření, takže v hale 1 bylo možné zhlédnout velké obráběcí stroje, v hale 4 zase malé a střední obráběcí centra. Hala číslo 14 se naopak věnovala zpracování plechů, ohýbání, svařování, dělení trubek a podobně. Článek nebude vyčerpávajícím popisem všech novinek, které byly k vidění. Spíše to budou poznámky návštěvníka, který během krátké chvíle obešel celý veletrh. Zaměřím se spíše na české účastníky veletrhu a zajímavosti, na které jsem narazil při svém „bloumání“.

Jelikož jsem na tomto veletrhu byl poprvé, nemohu srovnávat návštěvnost s předešlými ročníky. Z rozhovorů s některými vystavovateli a organizátory byla letošní návštěvnost srovnatelná s posledním ročníkem pořádaným v Miláně, dokonce byla překonána. Pokud se budeme držet čísel, tak návštěvníků bylo přes 124 000 a vystavovatelů se sešlo 1400. To je celkem pozitivní zpráva při dnešní ekonomické recesi, která byla vidět i v některých pavilónech.
Na druhou stranu hannoverská výstava se údajně těší mnohem většímu zájmu jak vystavovatelů, tak návštěvníků. Pokud srovnám EMO s MSV, tak brněnský veletrh se mi zdál plnější. To však bych přičítal zejména menší rozloze brněnského veletrhu oproti milánskému. Vždyť jedna hala v Miláně velikostí plochy odpovídá pavilónu V nebo je ještě o trochu větší. Takovýchto hal bylo obsazeno čtrnáct, což je velmi velká plocha, na které se mohou návštěvníci rozptýlit. Z mého pohledu nejživější byla hala 4, ve které se nacházela malá a střední obráběcí centra.

Čeští vystavovatelé

Českou účast proberu podle hal, tak začneme jedničkou, ve které byly k vidění největší obráběcí stroje. Zde bylo možné najít několik firem z naší vlasti. Z hlediska produktů byla velice zajímavá firma CompoTech Plus ze Sušice, která se zabývá vývojem a výrobou součástí z kompozitů. Na veletrhu prezentovala možnosti využití grafitových kompozitů jako součástí obráběcích strojů. Dalším vystavujícím byla firma Fermat CZ, která ve své expozici prezentovala horizontální obráběcí centrum WFT 13 a WRFT 130. Přes uličku se nacházel další český výrobce horizontálních frézovacích center – TOS Varnsdorf. Jediným exponátem tohoto stánku bylo horizontální obráběcí centrum WRD 150 Q se stolem S40. Zajímavostí na tomto stánku byla spolupráce s firmou Tebis, která zde prostřednictvím svého partnera v České republice prezentovala možnosti virtuálního stroje v CAM simulacích. Na příkladu velkého obrobku (část rotoru větrné elektrárny) byly prezentovány možnosti plánování technologie a verifikace vypočtených drah na virtuálním modelu obdobného obráběcího stroje (WRD 150 Duo), jaký byl vystavován. Na stánku byl k vidění portálové obráběcí centrum FPPC se značkou TOS Varnsdorf. Jedná se o výsledek nově navázané spolupráce TOSu se společností Strojírna Týc. Obě firmy se dohodly, že Strojírna Týc bude využívat prodejní kanály TOSu, a to zejména v zahraničí s využitím potenciálu značky TOS Varnsdorf. Posledním českým zástupcem v této hale byla plzeňská firma Škoda Machine Tools, která je známá produkcí těžkých obráběcích strojů – soustruhů, horizontálních frézovacích center a speciálních strojů.

V hale číslo tři byl jediný český zástupce, a to výrobce ochranných krytů pohyblivých částí obráběcích strojů, firma Hestego. V portfoliu firmy najdeme i další prvky ochrany – nosiče kabelů, krytování strojů, stírací prvky a podobě.

Čtvrtá hala byla doménou soustružení, obráběcích center, upínacích zařízení a podobně. Proto zde nechyběla firma TOS Svitavy, která zde předváděla sklíčidla a upínací prvky. Navíc stánek sdíleli se známým dodavatelem nástrojů firmou M&V.

Hala číslo 6 byla vyhrazena vystavovatelům dodávajícím zařízení a komponenty pro broušení, lapování a podobné dokončovací operace. V hale se nacházel stánek mezinárodní firmy Ervin Junker Grinding Technology, která také má výrobní závod v Čechách, a expozice Fermat Machine Tool s produkcí soustruhů a karuselů.

Další hala s českými zástupci měla číslo sedm. Zde byl stánek ČKD Blansko Holding, ve kterém prezentovali výrobní program karuselů. Společný stánek měly firmy Kuličkové šrouby Kuřim a TOS Kuřim, které vystavovaly shodné exponáty jako na letošním MSV. V expozici KŠK byl k vidění 11 m dlouhý šroub, zatím nejdelší v jejich produkci. Na stánku TOS Kuřim byly vystaveny dvě vidlicové hlavy typu VK ve výkonových provedeních 30 kW a 50 kW a uvnitř stánku byly k vidění dva vřeteníky. Posledním vystavovatelem byla společnost TOS Hulín, která na svém stánku vystavila svislý soustruh POWERTURN 1600, který obsahoval několik zajímavostí, jako lože ze speciálního betonu značky Hipercon, novou automatickou výměnu nástrojů nebo hydrostatické vedení. Zajímavostí bylo, že firma Max Bögl Reitz vystavovala na EMO lože vyrobené z Hiperconu vyrobené právě pro TOS Hulín.

Desátá hala patřila výrobcům nářadí a nástrojů. I zde jsme měli svá „želízka“, ve dvoustánku vystavoval Narex Ždánice, významný producent nástrojů pro výrobu závitů, a ZPS frézovací nástroje se svým sortimentem fréz z rychlořezné oceli. Když už jsme u této haly, dovolím si poznámku. Výrobci nástrojů nyní prožívají velmi problematické časy, ale velmi mne překvapilo, že jsem na veletrhu neviděl stánky významných producentů nástrojů jako Iscar, Sandvik, Walter, Fraisa a podobně. Nástroje uvedených firem byly spíše u výrobců obráběcích strojů.

Poslední halou, kde bylo možné spatřit české zástupce, byla čtrnáctka. Zde se prezentovala firma Šmeral Brno, která je známá výrobou tvářecích strojů.
Na veletrhu byli také zástupci profesních organizací výrobců strojů, českým zástupcem byl SST – Svaz strojírenské technologie.

Co mne zaujalo

Během mého procházení se veletrhem mne nejvíce zaujaly velké obráběcí stroje v hale 1. S takovými obry se běžně nepotkáte. Mezi největší stroje bych zařadil horizontální vrtací a frézovací centrum Speedram 4000 italského výrobce PAMA. Výška rozjezdu sloupu je v rozmezí 5 až 7 m. Vřeteno má průměr 200 až 250 mm a výkon až 140 kW. Dalším velkým strojem byl Spirit italského výrobce FTP Industrie, u kterého pojezd osy Y na sloupu je až 8 m. I španělský Solaruce přispěl svou troškou do mlýna, svým horizontálním centrem série FX. Na jeho stole se nacházela část větrné elektrárny, která reprezentovala schopnosti tohoto stroje. V této hale se nacházeli další výrobci velkých strojů, jako Forest Liné, SHW, Zayer, Sachman Rambaudi, Gruppo Parnas, Union, Auerbach, Mecof ze skupiny DST, Waldrich Coburg, Jobs a další. Na stránku společnosti Alesa Monti mne zaujalo netradiční řešení výměny nástrojů pomocí robota. Využívá se statického zásobníku nástrojů, který eliminuje jeho možné poruchy. Pak jediným pohyblivým zařízením je robot, který nahrazuje standardní manipulátor výměny nástrojů. Další poměrně netradiční řešení obráběcího stroje jsem zhlédl u firmy C. B. Ferrari. Tento, dalo by se říci, jednoúčelový stroj pro dokončování turbínových lopatek kombinoval brusku se 3D měřením. Stroj s označením MY13 měl osazenu speciální hlavu, kombinující tři nástroje – dva brusné pásy a uprostřed laserové měření drsnosti povrchu. Stroj po dokončení brusného cyklu změřil a vyhodnotil drsnost povrchu a tvar celé lopatky. Pokud tvar nebo drsnost neodpovídala, pokračovalo se v broušení. Tento celý cyklus se opakoval tak dlouho, dokud bylo potřeba. Mimo tradiční zaměření celé haly byla expozice firmy ONA, která vyrábí stroje pro elektroerozívní obrábění. Na jednom z větších vyjiskřovacích strojů ONA NX8 Modular byla upnuta poměrně velká elektroda, která vyjiskřovala tvarovou mezeru mezi dvěma lopatkami turbínového kola.

Také v dalších halách se dalo najít mnoho zajímavého. Například v hale 3 měla prostorný stánek společnost Siemens, prezentující oblast řídících systémů. Na EMU měl světovou premiéru řídící systém střední třídy Sinumerik 828D, který doplňuje stávající systémy 802D, jednoduché kategorie, a 840D určený pro nejvýkonnější řešení. Sinumerik 828D je nabízen ve verzi pro soustružení i pro frézování a je vhodný jak pro kusovou, tak i pro sériovou výrobu. Podporuje většinu moderních komunikačních rozhraní (ethernet, USB, CF karty), což jej předurčuje k nasazení do firemních DNC sítí. Podle řešených úloh je možné systém 828D rozšířit o další moduly, jako např Advanded Surface nebo Easy Extend. V expozici společnosti Fanuc se kromě standardních robotů nacházely vysokorychlostní miniroboty M-1iA využívající paralelní kinematiku. Robot se vyrábí ve dvou provedeních, jako šestiosý nebo jako čtyřosý. K vidění byly tři demonstrační příklady. První z nich bylo třídění obráběcích plátků s pomocí kamerového systému. Vedle se nacházela linka na montáž klávesnic, skládající se ze dvou robotů. A poslední robot opět prováděl montáž s následnou kontrolou pomocí kamery.

Čtvrtá hala se stala, alespoň z mého pohledu, mraveništěm. Zde byly soustředěny menší a střední víceúčelové obráběcí stroje. Hale dominovalo několik obrovských stánků, z nichž zřejmě největší měla firma DMG. Prezentovala zde kompletní portfolio od větších strojů, jako je DMU 210P nebo DMF 260, až po ty malé, kombinující vysokorychlostní frézování se speciálním ultrazvukovým obráběním. Sedm strojů bylo zde prezentováno poprvé na světě. Jednalo se o soustružnicko-frézovací centrum CTX Gamma 200TC, kompaktní obráběcí stroj Ultrasonic 10 (hodící se do medicínské oblasti, například pro obrábění zubních náhrad), frézovací centrum DMF 260 Linear, univerzální frézovací centrum DMU 50 evo. Novinkou byl také podavač tyčí DMG Leader pro soustruhy řady Sprint a CTX. Dále to byl vícevřetenový soustruh GMC20. Velké stánky v této hale měly také firmy Haas, Huron a Mori Seiki. Švýcarská společnost Starragheckert je známa svými přesnými stroji. Firma nabízí kromě univerzálních strojů specializovaná řešení např. pro výrobu turbínových lopatek. Na veletrhu prezentovala obráběcí centrum SPC 7120, kde na paletě může být upevněn obrobek až o hmotnosti 1500 kg. Zrychlení stroje je až 3,5 g a vřeteno má výkon 50 kW. Udávaná přesnost se pohybuje v několika tisícinách milimetru. Ve vedlejší druhé hale známý producent obráběcích strojů na výrobu ozubení, firma Gleason, zde prezentoval brusku Titan 1500G. Ta zde měla světovou premiéru. Parametry stroje jsou úctyhodné – průměr broušeného kola může být až 1500 mm, přičemž maximální hloubka profilu se pohybuje okolo 100 mm. Největší modul, který je možné tímto strojem vyhrubovat broušením, má číslo 14 při 50% zvýšení produktivity. Další světovou novinkou byl Phoenix 280C určený pro výrobu čelních ozubení. Největší ozubené kolo obráběné tímto strojem může mít 280 mm. V hale bylo možné zhlédnout i stroje firmy Röders, která se zaměřuje na vysokorychlostní stroje, třeba pro obrábění grafitu.

V páté hale se nacházely soustruhy a jejich příslušenství. Bylo zde možné najít takové firmy jako Brother Industries, Cincinnati Machine, Citizen Machinery, Fadal Machining Centers, Okuma a další. Druhým, pravděpodobně největším stánkem celého veletrhu byla expozice japonského Mazaku, který byl ve vedlejší hale číslo sedm. Největším vystavovaným strojem Mazaku byl Integrex e-650H II s délkou lože 6 m. Kromě toho se na stánku nacházelo dalších 11 strojů, z nich šest si odbývalo svoji světovou premiéru – soustruhy Quick Turn 200 Smart a 350 Smart, těžký soustruh SLANT Turn Nexus 550M, vertikální soustružnické centrum Mega Turn Nexus 900, frézovací centrum Hyper Variaxis 630 osazené lineárními pohony na všech třech osách a vysokorychlostní vertikální frézovací centrum FJV-35/60 II. V této hale byla směsice oblastí – soustruhy, vyjiskřovací stroje, obráběcí centra a podobně. Stánky zde měly firmy AXA, +GF+ Agie Charmilles, Emco, Kitamura, Matsuura, Renishaw, Röhm, Seibu, Sodick, System 3R… Jednou z dominant haly byl soustruh španělské firmy Bost. Jako demonstrační příklad sloužil velký klikový hřídel, pravděpodobně do lodního motoru. Jednalo se o horizontální soustruh TBI, jehož délka mezi hroty u tohoto stroje je 5m.

V dvojhale 6 a10 byly k vidění výrobci jako Bridgeport, Struder nebo Walter Machinenbau. V desítce však byly zejména nástroje pro obrábění. Jak jsem uvedl výše, na veletrhu chyběli někteří známí výrobci. Na druhou stranu bylo možné zhlédnout produkci firem Ceratizit, Cerin, D’Andrea, Franken, Gühring, Inotool, Arno-werkzeuge, Korloy, LMT, Nikkem, Platit, Widia, Yg-1 a dalších. S většinou z nich se můžeme setkat i na našem trhu. Poslední dvě haly, 14 a 18, byly doménou lisů, strojů pro označování, strojů na dělení materiálu, průmyslových robotů, svařování a podobně.

Velice mne překvapila vysoká účast firem z Dálného východu, zejména z Číny a Tchaj-wanu. Tito výrobci prezentovali širokou směsici výrobků – frézky, soustruhy, brusky, ale i různé komponenty. Obráběcí stroje byly jak jednoduché konvenční, tak složitá CNC obráběcí centra.

A co software

Na CAM software bylo možné narazit jak u strojů, tak i v hale 9. Zde bylo možné najít většinu významných hráčů na trhu, tak se na ně podíváme podrobněji. Asi nejlepší bude začít podle abecedy, tak prvním bude systém BobCAD-CAM. Tento u nás neznámý CAD/CAM systém se prezentoval na malém stánečku. BobCAD-CAM v aktuální verzi V23 má k dispozici CAD modeláře a v oblasti obrábění je možné zpracovávat úlohy soustružení, frézování, drátového řezání a řešení pro umělce. Frézování například pokrývá od 2.5D frézování a vrtání, vysokorychlostní kapsování, přes 3osé až po 4osé frézování. Italský integrátor Microsystem na svém stánku prezentoval CimatronE ve všech jeho variantách, GibbsCAM a také optickou digitalizaci firmy GOM. Prostorný stánek měla firma Delfám, která prezentovala vlajkové produkty – FeatureCAM, PowerMill a PartMaker. O PartMakeru je u nás zatím malé povědomí. Jedná se o systém kombinující vizuální programování (pomocí průvodce) se znalostní bází. Firma DP Technology na svém stánku hostila několik partnerů, kteří prezentovali systém Esprit 2010. V této verzi se Esprit, kromě jiného, dočkal přepracování uživatelského rozhraní. Další vystavující, firma ICAM vyvíjí speciální řešení pro postprocesorování, simulaci řídícího systému a virtuální stroje. Další firmou prezentující řešení pro simulaci a verifikaci byla MachineWorks. Jde o softwarové řešení, které najdeme ve většině CAD/CAM systémů – v jejich modulech pro verifikaci obrábění. Podobnou softwarovou knihovnou je ModuleWorks, který se zaměřuje zejména na oblast obrábění. Firma nabízí řešení pro 3- až 5osé obrábění, a také simulaci a verifikaci.

Menší stánek OneCNC lákal na nejnovější verzi CAD/CAM systému OneCNCXR3, který integruje CAM modeláře s CAM funkčností pro frézování a vrtání. Asociativní obrábění a práce se šablonami mohou velice urychlit NC programování. Firma OpenMind předváděla nejnovější hyperMILL 2009.2 ve verzích pro Autodesk Inventor a SolidWorks. Na stánku byl také k vidění nejnovější hyperCAM. Lákadlem stánku byl obráběcí stroj s paralelní kinematikou firmy Metrom. V tomto stroji je vřeteník nesen 5 kuličkovými šrouby a pohybuje se kolem obrobku ze všech stran. Velký stánek měla společnost Planit, která produkuje software EdgeCAM a Radan. Prvně jmenovaný je i u nás velmi dobře známý CAM, zato Radan je pro nás nově zaváděnou značkou. Radan je specializované řešení pro oblast tváření plechů – stříhání, děrování, prostřihování, ohýbání, nebo tvorbu nástřihových plánů. Relativně malý stánek měl u nás populární SolidCAM. Na něm byl k vidění nejnovější SolidCAM 2010, který obsahuje technologii iMachining. iMachining je kombinací technologického průvodce s nově implementovanou inteligentní spirální drahou, která zaručuje konstantní zatížení nástroje. Také na stánku Surfware byl k vidění obráběcí stroj s ukázkami opracování titanu, ale to nebylo hlavní lákadlo. Tím největším lákadlem byl Surfcam Velocity 5, který nabízí hrubování a dohrubování více nástroji na jedné geometrii s využitím nové funkčnosti. Pomocí nového menu je možné určit základní kinematiku stroje, počet nástrojů, pracovní rozsah stroje a podobně.

Velký stánek měla též firma Tebis. Zde bylo k vidění několik pracovišť – konstrukce elektrod s propojením na dotykový měřicí přístroj Weiss, digitalizace odlitků zařízením Steibichler s přímým interfacem do Tebisu. Velmi zajímavé bylo propojení seřizovacího přístroje na nástroje s prohlížečem nebo simulátorem Tebisu. Princip byl tento – ze systému Tebis se zadal požadavek na kontrolu geometrie sestavy nástroje. Odpovídající sestava se upnula do seřizovacího stroje a uskutečnilo se jeho změření. Výsledný profil sestavy, získaný měřením, se zpět přenesl do Tebisu, kde se zkontrolovala dráha na kolize se skutečným tvarem sestavy nástroje. Dále byly předváděny nové funkce, které lze očekávat v nových verzích, jako třeba vylepšení v 5osém souvislém obrábění. Stánek prezentující CAD/CAM řešení TopSolid a GOelan francouzké firmy Missler Software patřil k těm rozměrnějším. Na několika pracovištích byl k vidění TopSolid 2009 a GOelan.

Americká společnost Vericut, nabízející stejnojmenný simulační a verifikační systém, prezentovala nejnovější Vericut 7.0. Jeho největší novinkou je přepracování uživatelského rozhraní a jeho sjednocení. Pro naše uživatele je pozitivní jeho komunikace v češtině. Velmi zajímavá je podpora zařízení pro kladení pásů sklolaminátové a kevlarové tkaniny pomocí speciálních zařízení. Tato simulace je zaměřena do leteckého průmyslu pro výrobu částí trupu. Hned ve vedlejším stánku se nacházela švýcarská společnost Datos se svým systémem WinTOOL. Jedná se řešení pro správu nástrojů, NC programů a DNC. Ve správě nástrojů WinTOOL pracuje s jednotlivými komponenty, tj. nástroji, břitovými destičkami, držáky, redukcemi a samozřejmě s celými sestavami. Spolupracuje s CAM systémy a se systémy verifikace NC programů, jako je výše zmíněný Vericut. Ve výrobě WinTOOL hlídá spotřebu řezných destiček, nastavení vyložení nástroje, CNC výrobě a logistice.

Italská společnosti Taglio zastupující firmu Sescoi a jejich WorkNC, WorkXPlore a NC Brain. Specialisté Talia prezentovali nové vlastnosti známého CAM systému WorkNC V20, jako např. Global Finishing, interaktivní vrtání, a podobně. U 5osého obrábění je nově podporovaný nástroj toroidní frézy, někdy nazývaný „lízátko“. Funkce Global finishing, která navazuje na loni uvedenou Global roughing, automaticky analyzuje tvar plochy a použije odpovídající kombinaci strategií pro dosažení nejlepšího povrchu za nejkratší čas. Dalším produktem, který bylo možno zhlédnout v živých prezentacích, byl prohlížeč WorkXPlore 3D se schopnostmi kolaborativní spolupráce. Posledním produktem byl NCSpeed, speciální řešení pro optimalizaci posuvů NC drah vytvořených zejména ve WorkNC.

Mohlo by vás zajímat: