Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Malé věci pomocí velkých CADů aneb udělej si sám

Pondělí, 03 Leden 2011 15:41

Tags: 3D CAD | Praxe

fabian2-01V současnosti trávíme s počítačem nejen svůj pracovní, ale i svůj volný čas. Kvůli snadnější přenositelnosti se stále větší oblibě těší notebooky, resp. laptopy a tablety. Právě při práci s těmito zařízeními si podvědomě hledáme co nejvhodnější polohu, i když víme, že není nejzdravější pro naše tělo a šetrná pro náš přenosný počítač. S těmito zařízeními často pracujeme na našich pohovkách nebo postelích, zejména pokud si přejeme připravit pro sebe větší pohodlí, pokud jsme trošku unaveni a potřebujeme si natáhnout nohy nebo pokud jsme zdravotně postižení a potřebujeme horizontálně polohovat dolní končetiny. Nejednou jsme přistihli naše děti, jak si hoví s notebookem „anatomicky" zabořeným do peřiny, která nejenže bránila proudění vzduchu, ale ještě ho akumulovala a ohřívala. Procesor byl už těsně před teplotním kolapsem. Proto jsme se rozhodli tento problém řešit sofistikovaným přístupem z dob nedávno minulých, a to „udělej si sám".

Seznámení se s problematikou

I když v příslušenství pro notebooky najdeme mnoho tzv. chladicích podložek, které nám zajistí plynulou přirozenou nebo i vnucenou ventilaci vzduchu, stále je problém najít rovné pracovní místo i pro tuto pomůcku. Pak notebook skončí na našich stehnech a my jej používáme vsedě nebo pololeže s nataženýma nohama na pohovce. No a nastává situace uvedená v úvodu. Na začátku je nám jeho zahřívací teplota příjemná, později již vyšší teplota obtěžuje a způsobuje nepohodu. Notebook by měl být rovněž na volné rovné podložce s volným přístupem vzduchu ke své klimatizační jednotce. Abychom vyloučili znepříjemnění naší práce nebo zábavy, pomůžeme si domácí knihovnou velkoformátových knih, jako jsou školní zeměpisný atlas nebo encyklopedie. Ale teplota není jediný omezující faktor našeho pohodlí při používání notebooku vsedě s nataženýma nohama. Podkladem pro chladicí podložku nebo velkorozměrnou knihu jsou opět naše stehna. I když notebook sám o sobě není těžkým předmětem, po několikahodinové práci s ním začne i on postupně unavovat lidské tělo svou hmotností. Používání klávesnice a dotykové myšky integrované v notebooku vytváří další tlak na dolní končetiny a také si při delší práci zvykneme opírat o notebook i naše zápěstí. Externí myš nemá vytvořenou na našich stehnech optimální pracovní rovinu a dá se používat pouze na jedné straně našich dolních končetin – na levém nebo pravém boku. Tento způsob je neergonomický a časem zapříčiní únavu i horních končetin.

Jak skloubit naše notebookové aktivity s celkovou pohodou? Co udělat, abychom tou nosnou částí nebyli zase my? Jednoduchá pomoc spočívá ve vymyšlení a používání takové pomůcky, která nám naše očekávání splní. Náš malý řešitelský kolektiv, který se zabývá i neobvyklým pracovním prostředím, navrhl multifunkční stolek (obr. 1). Řešení jsme realizovali v 3D CAD systému CATIA V5, který nám umožnil náš výrobek nejen realizovat v 3D, vizualizovat a generovat výkresovou dokumentaci, ale také udělat ergonomickou analýzu. Tady stále vzpomínáme na myšlenku jednoho starého pana profesora, který říkal, že na řešení úkolů je třeba použít adekvátní prostředky. Demonstroval to na příkladu zastřelení vrabce. Citujeme: „Vrabec se dá zneškodnit vzduchovkou, brokovnicí, ale i řízenou střelou." Před lety by nás napadlo, že jsme použili na řešení úkolu nejtěžší kalibr. Dnes už to tak nevypadá a nelitujeme, že žijeme v době, kdy můžeme i malé věci tvořit ve velkých CADech.

fabian2-02

Možnosti použití

Stolek slouží hlavně pro práci s notebookem vsedě s nataženýma nohama nebo i v běžném sedu v křesle, resp. na pohovce. Stolek může být alternativně využíván při:

  • servírování jídel a nápojů
  • společenských hrách
  • čtení rozměrnějších a silnějších knih
  • psaní
  • kreslení
  • opravě menších předmětů
  • různých koníčcích, atd.

Konstrukční řešení

Ke konstrukčnímu návrhu a následnému vyhotovení výkresové dokumentace multifunkčního stolku byl použit již zmíněný CAD systém CATIA. Jednotlivé části navrhovaného multifunkčního stolku se barevně liší kvůli lepší názornosti řešení. Při navrhování rozměrů stolku jsme vycházeli z rozměrů notebooku, který má úhlopříčku 15,6", standardní šířky pohovky 900 mm a průměrné lidské postavy s výškou 170–185 cm a hmotností 55–80 kg.

Stolek má pevnou operační plochu tvořenou dřevěnou deskou 600x390x20 mm s půlkruhovým výřezem na napájecí šňůru notebooku, případně internetový kabel na vzdálené podélné straně. Výřezový otvor lze navrhnout podle typu notebooku nebo polohy použití na pohovce. Pracovní plocha je dostatečně velká pro umístění podložky s externí myší. V případě použití optické myšky se povrch upraví na jednobarevný odstín.

Dvě červené stabilizační nohy stolku jsou tvořeny ohýbanou trubkou s protiskluzovou povrchovou úpravou a čtyřmi žlutými kotevními přírubami (obr. 2). Rozpětí nohou stolku je 454 mm, přičemž je měnitelné. Měnit se dá podle šířky pohovky a tělesných rozměrů uživatele naklápěním nohou. Výška stolku je 175 mm a v konstrukčním návrhu je upravitelná podle tělesného objemu dolních končetin tak, aby pracovní deska nebyla v kontaktu se stehny uživatele. Sklápěcí nohy umožňují snadnější manipulaci i skladování stolku, ať už pod pohovkou nebo na skříni (obr. 3).

fabian2-03

Využitím velkého CAD systému jsme navrhli multifunkční stolek se sklápěcíma nohama, který jistě podpoří práci s počítačovými aplikacemi v pohodlí domova. Můžeme pracovat v alternativní pracovní poloze na pohovce nebo posteli a zároveň máme zajištěny jak lepší ergonomické podmínky pro uživatele, tak vyhovující podmínky pro chlazení hardwaru.

fabian2-04

Závěr

Dobře víme, že jsme neudělali díru do světa, ale trochu jsme si užitečně pohráli. V rámci recese jsme si navrhovanou pomůcku i vyrobili. V Anglii tento problém nemají, protože lordi dostávají na servírovacím stolku snídani přímo do postele. Po snídani lze servis nahradit notebookem. Ale to jsme zatím v žádném filmu neviděli, tak jsme to zkusili podle svého.


Mohlo by vás zajímat: