Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Terrafugia, Inc.

Středa, 19 Říjen 2011 09:43

Tags: 3D CAD | Letectví | SolidWorks

solidworks-01V softwaru SolidWorks se podařilo navrhnout letadlo, které může jezdit po silnici

Letadla létají na obloze a auta jezdí po silnicích, ale stroj, který by legálně dokázal oboje, byl až dosud nápadem z oblasti science fiction. Společnost Terrafugia, Inc., která byla založena dvěma nadšenci z oblasti konstrukce a letectví, navštěvujícími Technologický institut v Massachusetts (MIT), změnila myšlenku létajícího auta, nebo ještě přesněji řiditelného letadla, ve skutečnost.

Společnost založili v roce 2006 ocenění letečtí inženýři vyškolení z MIT a držitelé titulu MBA, čímž firma zkombinovala zkušenosti nadšených pilotů, vynalézavost vzdělaných inženýrů a příchod nových směrnic Federal Aviation Administration (FAA) a vytvořila řiditelné letadlo Transition, osobní letadlo, které se dokáže přeměnit na automobil.

Zakladatelé společnosti zjistili, že technické obtíže spojené s propojením konceptu letadla a auta vyžadují robustní a flexibilní návrhářskou platformu. „Potřebovali jsme návrhářský balík, který by si dokázal poradit s mechanickými sestavami, které jsou pro daný projekt potřebné, jako například motor, zavěšení a hnací hřídel, a se složitými aerodynamickými povrchy, které jsou součástí návrhu trupu, křídel a ovládacích prvků," poznamenává konstruktér Gregor Cadman. „Jako nově založená společnost jsme rovněž ocenili návrhářský systém, který nám za rozumnou cenu nabídl rozmanitou řadu nástrojů, které jsme potřebovali."

Protože se konstruktéři společnosti naučili pracovat s návrhářským systémem SolidWorks již během svých studií na MIT, věděli, jak software používat, a znali jeho funkce. „Pokaždé když jsme začali vytvářet CAD modely, jsme používali software SolidWorks," říká Cadman. „Byl to pro nás přirozený přechod, protože zde neexistovala žádná křivka učení. Mnozí z nás tento software používali ve škole a věděli, že software bude schopen docílit toho, co potřebujeme."

Společnost Terrafugia si zvolila software SolidWorks. Zakoupila pět licencí softwaru SolidWorks Professional a jednu licenci softwaru SolidWorks Premium, protože se tento systém snadno používá, poskytuje pokročilé nástroje pro tvorbu povrchů, nabízí robustní funkce pro práci s velkými sestavami a zahrnuje integrované aplikace, jako jsou SolidWorks Simulation a SolidWorks Routing. Společnost si rovněž cení pružnosti, která je dána širokým spektrem využití softwaru SolidWorks v průmyslu a která spočívá například v možnosti stahování modelů z webových stránek, jako je 3D ContentCentral, nebo k efektivní komunikaci s dodavateli.


Úkol:

Vyvinout nový typ letadla, který se dokáže přeměnit na automobil, schválený pro provoz na silnicích.

Řešení:

Využití návrhářských a simulačních řešení SolidWorks k urychlení vývoje díky rychlému řešení požadavků na bezpečnost a výkon letadel a automobilů.

Výsledky:

  • Urychlení vývojového procesu
  • Minimalizace hmotnosti za současného zachování pevnosti
  • Úspora času díky automatizované aplikaci pro trasování
  • Inovace prvního praktického, integrovaného letadla schváleného pro silniční provoz

solidworks-02S použitím softwaru SolidWorks dokázala společnost Terrafugia v rámci zkráceného
návrhářského cyklu inovovat první praktické, integrované letadlo vhodné pro silniční provoz.

Letadlo, které jezdí, auto, které létá

Na rozdíl od nových létajících aut je Transition v první řadě letadlem. Společnost Terrafugia navrhla letadlo, které využívají sportovní piloti, kteří létají na osobní a pracovní schůzky nebo akce a potřebují silniční dopravní prostředek pro dojíždění z letiště a na letiště. Protože tento dopravní prostředek funguje jako letadlo i jako automobil, musí splňovat dvě velmi odlišné skupiny norem pro vládní bezpečnost a výkon, včetně požadavků FAA a National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

„Zařízení Transition muselo být dostatečně lehké na to, aby létalo, ale dostatečně pevné, aby prošlo bez problémů crash testy. Proto nyní velmi usilujeme o optimalizaci hmotnosti u součástí a sestav, aniž by došlo k narušení pevnosti," vysvětluje Cadman. „S funkcemi softwaru SolidWorks pro velké sestavy můžeme přesunovat jednotlivé součásti bez nutnosti narušení kontextu sestavy a poté využít software SolidWorks Simulation k redukci materiálu tam, kde je to možné, což by umožnilo snížit naměřenou váhu a současně zachovat pevnost."

Trasování systémů osobních automobilů

Konstruktéři společnosti Terrafugia se začali spoléhat na další nástroj z produktové řady SolidWorks, SolidWorks Routing, který automatizuje návrh distribuovaných systémů. Namísto ručního modelování každého jednotlivého drátu, kabelu a pojistky ve vozidle používají konstruktéři software SolidWorks Routing k automatickému vytvoření těchto systémů, čímž se ušetří čas na projekt.

„Software SolidWorks Routing používáme k vytváření elektrických kabelových svazků, brzdového potrubí, palivového potrubí, chladicích hadic a řídicích kabelů," zdůrazňuje Cadman. „Software nám pomáhá ujistit se, že máme potřebný prostor pro tyto systémy, když se snažíme uchovávat materiál a snížit hmotnost."

solidworks-03Obr. Kromě konstrukčního softwaru SolidWorks využila společnost Terrafugia
k urychlení návrhu stroje Transition i řešení SolidWorks Simulation a Routing.

Pružný a rychlý vývoj

Schopnost snadné a rychlé změny návrhu v softwaru SolidWorks je pro daný projekt důležitá a umožnila společnosti Terrafugia urychlit proces vývoje. Od prvního vozidla, které slouží k ověření konceptu, přes prototyp pro předvýrobu a prototyp až k výrobnímu modelu software SolidWorks pomáhá společnosti Terrafugia maximalizovat využívání zdrojů a posunout projekt kupředu. Například inženýři společnosti si stáhli předem připravené modely SolidWorks, které se používají při návrhu na webu, a to včetně čtyřválcového motoru o 100 koních.

„Namísto modelování všeho od začátku jsme si stáhli modely on-line a můžeme je naimportovat do našeho návrhu. Čím více času ušetříme, tím lépe. Software SolidWorks se ukázal být kvalitním nástrojem, který nám k tomu pomůže."

„Čím více času ušetříme, tím lépe. Software SolidWorks se projevil jako kvalitní nástroj, který nám k tomu pomůže."

Gregor Cadman, konstruktér


Mohlo by vás zajímat: