Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Sonetech na letošním MSV v Brně

Pondělí, 09 Leden 2012 16:40

Tags: Blumenbecker | Mastercam | MSV2011 | Sonetech

sonetech-01Účast společnosti Sonetech na MSV 2011 se dá jednoznačně označit za velmi úspěšnou. Firma se na letošní veletrh pečlivě přichystala a její spolupráce s významným partnerem v oblasti integrace robotů, firmou Blumenbecker Prag, a nejen s ním, se ukázala být velmi dobrou. Na stánku bylo představeno hned několik robotických aplikací.

Obrábění, gravírování, skenování

Asi nejzajímavějším exponátem se stal robot KUKA KR 60 s frézovací aplikací, umístěný spolu s menším robotickým „kolegou" v jedné buňce. Zatímco velký robot KUKA KR 60 se zabýval frézováním, menší robot KUKA KR 3 mu podával potřebný materiál a ve „volném" čase, kdy frézovací robot pilně pracoval, si pomocí laserového vyhledávání nacházel malé plastové kartičky, do kterých gravíroval drobné dárky pro návštěvníky veletrhu. Spolupráce jim šla náramně „od ruky" a také návštěvníci byli spokojení s malým suvenýrem, který si mohli odnést při zastavení se u stánku. Ale nutno podotknout, že nejen návštěvníci byli spokojeni. Na letošním veletrhu bylo přítomno hned několik vývojových pracovníků. Jednak Anbu Lingappan od systému Robotmaster a dále také technický manažer Mike Rosa a obchodní manažer Gene D. Welti z CNC Software USA, tedy dodavatelské společnosti CAD/CAM systému Mastercam. Na základě Mastercamu bylo pomocí Robotmasteru provedeno programování všech robotů na stánku. Hodnocení veletrhu i samotné expozice od těchto pánů bylo velmi vysoké.

Kromě frézovací aplikace bylo na stánku k vidění také 3D skenování a měření pomocí automatického 3D skeneru COMET 5 od firmy Steinbichler, kdy opět robot KUKA, tentokrát KR 16 Quantec (tedy výrobek s novým řídicím systémem) předváděl skenování a kontrolu dílů. Dalším pracovištěm, patřícím do rodiny robotů KUKA, byl opět malý KR 3, který ukazoval zájemcům silomomentové řízení (FTC) a možnosti aktivního řízení dráhy robotu dle přítlačné síly. Toto pracoviště je vyvíjeno ve spolupráci s VUT Brno za podpory Evropských fondů. Rozhodně bylo na co se dívat.

sonetech-02

Měření, kontrola kvality

Dalším konkrétním a funkčním pracovištěm na stánku bylo mobilní měřicí rameno s názvem Master3DGage. Toto měřicí zařízení je šikovné a rychlé a snadno použitelné měřicí rameno, které nabízí měření, kde je třeba. Prostě kdekoliv na dílně v reálném čase zobrazuje výsledky měření v počítači. Vstup je přímo do CAD/CAM systému Mastercam. Můžete si rychle ověřit kvalitu vyrobených dílů přímo v průběhu procesu obrábění, bez nutnosti přenášení či montáže dílů ven ze stroje. Zařízení dokáže provést veškerá potřebná dílenská měření, je snadno použitelné pro provádění kontroly prvního vyrobeného kusu i sériové výroby, vstupní či výstupní kontroly, a to rychle, s překvapující lehkostí a přesností. Výsledné zprávy o měření mohou být generovány automaticky a ve standardních formátech, takže můžete vědět ihned, zda jsou díly v pořádku, nebo mimo toleranci, což si osobně mohla na testovacím dílci vyzkoušet (a také vyzkoušela) spousta návštěvníků.

Předvedení novinek

Firma Sonetech jako vždy přinesla spoustu novinek, jak v nové verzi systému Robotmaster, která by měla vyjít začátkem příštího roku, tak v CAD/CAM systému Mastercam. K vidění byla nová verze Mastercamu, která bude oficiálně vydána koncem roku, tentokráte verzi X6.

A že to nebyly jen tak ledajaké novinky. Společnost CNC software oficiálně oznámila akvizici dvou významných firem na poli obrábění. První je již plně integrovaná do systému Mastercam. Jedná se o nový modul Blade Expert, tedy specialista na turbínové lopatky, který zjednodušuje proces tvorby dráhy nástroje pro všechny vícelopatkové části, například vrtule, turbíny a lodní šrouby apod. Obsahuje totiž unikátní flexibilní strategie víceosého obrábění. Všechny dráhy jsou upraveny tak, aby v průběhu výrobního procesu byl zaručen nejlepší výkon stroje. Samozřejmostí je výměna speciálních nástrojů, či kontrola kolizí ve stísněných prostorách mezi lopatkami. Tento nový unikátní modul CAD/CAM systému Mastercam velmi vysoko hodnotili zákazníci zabývající se zmíněnou výrobou. Pokud se někdo z vás někdy zabýval programováním obrábění lopatek turbíny, tak asi rozumí, proč. Systém Blade Expert programování zjednodušuje a zrychluje, a to velmi podstatně.

sonetech-03

Druhá akvizice se týká systému na programování vícekanálových obráběcích strojů. Modul Swiss Expert bude do Mastercamu plně integrován již v další verzi Mastercamu (X7), tedy v průběhu příštího roku, ale již dnes můžeme tento systém nabídnout našim zákazníkům jako samostatné řešení.

Spokojenost návštěvníků

Na veletržním stánku společností Sonetech a Blumenbecker tedy rozhodně nebyla o zajímavé informace, novinky a funkční robotické aplikace nouze. Však se také všichni na stánku měli co ohánět, aby vyhověli všem dotazům a žádostem o praktické předvedení jak už programování NC strojů pomocí CAD/CAM systému Mastercam, nebo off-line programování robotů pomocí nadstavby systému Mastercam – Robotmasteru. Návštěvníci si mohli prakticky vyzkoušet i měření s pomocí Master3DGage ramene, které je prováděno opravdu jen ve třech jednoduchých krocích. Dalším možným využitím je například reverzní inženýrství. Obslužný systém dokáže pracovat i s jinými měřicími zařízeními a pracuje jako nadstavba nad CAD/CAM systémem Mastercam, přesněji nad jeho CAD modulem s názvem Design.

Návštěvníci se také dozvěděli mnoho o možnostech programování různých aplikací, které je robot schopen vykonávat. Mnohdy ani netušili, co všechno je možné provádět pomocí robotu a že jsou roboti používáni už i tam, kde by je ještě před několika málo lety rozhodně nikdo nehledal. Tento posun je možný díky Robotmasteru, který programování robotů dostává na vyšší úroveň.

sonetech-04

Robotické pracoviště na stánku vždy upoutává velkou pozornost lidí, zvláště je-li v pohybu, a především, vyrábí-li „na živo" a výrobek pak je pro návštěvníky suvenýrem. Letos přišlo mnoho lidí s konkrétním dotazem, konkrétním problémem a konkrétním požadavkem či žádostí. Z tohoto pohledu lze hodnotit veletrh jako velmi úspěšný. Vývoj nelze zastavit a roboty jsou, ať chceme nebo nechceme, čím dál častěji využívány ve všech odvětvích v průmyslu. Proto se společnost Sonetech snaží být favoritem na trhu nových technologií s náskokem před konkurencí. Letošní MSV toto postavení potvrdil, což dokumentují předvedené novinky i aplikace, které byly k vidění.


Mohlo by vás zajímat: