Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SWOOD – integrovaný software pro automatizaci návrhu a výroby nábytku

Autor článku: Radim Kocáb   
Sobota, 04 Říjen 2014 17:01

Tags: CAD | CAM | Design | EFICAD | Nábytek | SolidVision | SWOOD | Výroba

SWOODSWOOD Design a SWOOD CAM jsou dva integrované moduly pro SolidWorks od francouzské společnosti EFICAD. Pomocí jejich nástrojů lze vysoce zefektivnit návrhy nábytkových sestav a zejména zautomatizovat jejich přípravu výroby. Uživatelem SWOODu jsou jak velké nábytkářské firmy, tak i poměrně malé, zakázkové výroby nábytku. Všem SWOOD nabízí zcela novou úroveň práce, velkou pružnost v návrzích, zkrácení termínů nabídek, precizní kalkulace a dokumentaci i snadné změny během procesu výroby.

SWOOD Design

SWOOD Design, jak název napovídá, je modul pro návrhy nábytkových sestav. Je velmi dokonale integrován do SolidWorksu a obsahuje intuitivní nástroje pro návrhy nábytkových sestav.

Zkusme si to představit třeba takto:

Zakoupil jsem SWOOD Design a na počátku mě čekala práce s naplněním základních knihoven vlastním nábytkem. SWOOD Design používá plně parametrické knihovny, je proto potřeba vytvořit reprezentace vlastních skříní, stolů, atd., od každého typu (nikoliv rozměru!) jeden kus do knihovny. Dále doplnit nestandardní spojovací díly (jinak jsou knihovny plné, například kováním Hettich) a pak je vše připraveno a již jen čekám na zakázku.

SWOOD
Pak přijde požadavek na vybavení několika kanceláří nábytkem. Uživatel SWOODu je s prací hotov v krátké době, pouze „tahá" nábytek z knihoven „drag-and-drop" a přizpůsobuje jejich rozměry daným prostorovým možnostem. Práce je velice intuitivní, nábytek se přizpůsobuje automaticky, návrh je brzy hotov. Po schválení a vizualizaci (která je velmi pěkná, jsem v SolidWorksu) se sestava na povel rozpadne do kompletní dokumentace, výrobních plánů (s čárovým kódem), a pokud jsem použil i SWOOD CAM, pak mám rychle hotové i programy pro CNC stroje. To vše bylo již předtím uloženo v našich parametrických knihovnách, díky kterým jsou již v těchto dílech předdefinovány díry a tvary pro CAM obrábění.

Pomocí SWOOD Design lze, samozřejmě, nábytek i navrhovat, zejména nestandardní. I k tomu budu používat knihovní prvky, desky (s kontrolou směru vláken a tloušťky), spojovací prvky, ale také další kování, mechaniky např. šuplíků od různých dodavatelů, povrchové materiály (lamino, dýha) a tak dále. Vše probíhá poloautomaticky, díly se samy přizpůsobují rozměrům rámu, například si představte dvířka skříně, která si sama najdou správný rozměr. Snadno zaměníme dva šuplíky za tři a zmenšíme dvířka, nebo vložíme celou sestavu kování od dodavatele. Takto vznikají – úplně totožným postupem – nové návrhy, standardní kusy do knihovny i nestandardní, které ani do knihovny vkládat nechci. Mám-li například skříňku hotovou a potřebuji podobnou s jiným rozměrem, stačí změnit základní rozměry rámu a všechny ostatní prvky v této sestavě se samy přizpůsobí – dvířka se zvětší, počet spojovacích prvků dle potřeby naroste.

Návrh sestav je jen jednou z funkcí SWOODu, ještě důležitější je příprava výroby. A to znamená jednak výrobní dokumentaci a dále seznam polotovarů k objednání, data pro olepovačky, export dat pro software pro optimalizaci řezů na pile, přidělení čárového kódu. To vše dostane uživatel SWOODu prakticky obratem.

SWOOD

SWOOD CAM

SWOOD CAM pracuje se všemi CNC stroji specializovanými na opracování dřeva ve výrobě nábytku. Umí pracovat se specifickými technologiemi pro tuto výrobu, s vícenásobnými vřeteny a hlavami, vrtacími agregáty a vodorovnými vřeteny, odsáváním, automatickou regulací rychlosti podle směru vláken, stavitelným vakuovým upínáním, laserovým zaměřením, upnutím více dílů a deskovým hospodářstvím (nesting, tzv. nářezový plán – samostatně nakupovaný modul), frézováním drážek, profilů, nebo řezáním pilou. V SWOOD CAM můžete obrábět do 5 os včetně.

Toto vše za doprovodu příslušné a kompletní dokumentace, řízení čárovým kódem, rozpisem času a více. Výstup je na NC stroje typu Homag Weeke, Biesse, CMS, SCM, MASTERWOOD a podobné.

A neméně důležitý fakt – vše je asociativní, totiž podléhá příslušné změně při změně rozměrů nebo počtu prvků. S touto vlastností jsou programy vkládány již do knihoven, takže při použití v novém návrhu jsou po schválení okamžitě k dispozici a není třeba se jimi vůbec znovu zabývat.

I v obrábění se pracuje systémem „drag-and-drop" a parametry se nastavují v dialogovém panelu. Velmi široká je škála podporovaných nástrojů nejrůznějších tvarů. Přeprogramované operace se opět mohou uložit jako knihovní prvky.

O společnosti EFICAD

Společnost EFICAD je z Francie a založena byla již v roce 1989. Ke specializaci na obrábění dřeva se dostala v roce 1991, kdy spolupracovala na řešení pro routery firmy SCM. V roce 2001 poprvé provedla integraci svého školního systému do SolidWorks a na základě svých dlouholetých zkušeností představila v roce 2010 zcela nové řešení SWOOD, plně integrovaný CAD/CAM modul pro SolidWorks.


Mohlo by vás zajímat: