Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Glen Dimplex dosáhl nasazením Radanu obrovských úspor

Autor článku: Lee Harding   
Úterý, 14 Červenec 2015 00:00

Tags: 3D CAD | CAD/CAM | Glen Dimplex | Radan

Radan Glen Dimplex ilustracniSpolečnost Glen Dimplex Home Appliances se sídlem ve velké Británii vyrábí kuchyňské sporáky a trouby. V rámci navýšení výrobních kapacit a zvýšení flexibility se společnost rozhodla využít software Radan. Radan je vysoce výkonný CAD/CAM software, který byl vyvinut pro rychlé modelování a výrobu plechových dílců s ohledem na výrobní proces. Jeden z jeho modulů – Radnest, který dokáže precizně skládat dílce na tabule, byl spolu s Radimportem , jenž dokáže konfigurovat software Radan pro automatické načítání zakázek z informačních systémů, je to pravé pro tuto společnost a její výrobní potřeby.

Kombinace modulů Radprofile, Radbend, Radnest a Radimport umožnila přednímu britskému výrobci kuchyňských spotřebičů vyrábět na svých laserech a ohraňovacích lisech 190 000 dílů týdně. 

Díky Radanu mohla firma Glen Dimplex Home Appliances razantně zvýšit flexibilitu ve výrobě a dosáhout týdenní produkce 9000 varných desek, volně stojících i vestavěných sporáků a trub a obratu přes 120milionů liber (téměř 4.6 miliardy českých korun) jen za minulý rok. 

Radan Glen Dimplex 7

Výrobní ředitel Dave Pearce připomíná jednu z mnoha výhod používání funkce Radnest a to, že pro všechny zakázky je nyní možné využít pouze jednoho formátu tabule a zvýšit tak vytížení strojů z původních 70 % na zhruba 95 %, což představuje nárůst vytížení o 25 %!

„Když jsme prováděli analýzu prostojů strojů ještě před tím, než jsme si pořídili Radan, zjistili jsme, že nejčastější příčinou toho, že stroj stojí, je to, že čekal na tabule správného rozměru. Radan tento problém vyřešil. Na základě toho se nám také podařilo vyjednat lepší ceny při nákupu materiálu, protože nám stačí nakupovat jednu velikost ve velkém množství. A také se nám tím pádem povedlo zmenšit prostor nutný pro skladování plechu z 24 různých míst na dvě. Zvýšilo se využití tabulí a výrazně se snížilo množství odpadu. Před tím, než jsme začali využívat Radan, jsme měli využití materiálu na některých zakázkách kolem 60 %. Ale teď je to nejméně 88 %!“ Opět jde tedy o nárůst využití materiálu o 28 % díky výkonnému softwaru Radan!

Výrobní technik Lee Harding dodává, že využití materiálu na strojích Trumpf L2510 laser je ještě vyšší. „Když nepočítáme otvory, do kterých nemůžeme nic skládat, jsme schopni využít více než 90 % plochy tabule.“

Firma nedávno investovala do vysekávacího lisu Amada EM 2510 NT a Radan plně využívá i zde už od prvního dne.

Software funguje na všech strojích, kromě těch nejstarších a nejpomalejších z celkového počtu 15 CNC laserů a vysekávacích strojů. Do budoucna ho ale firma plánuje použít na všech nových strojích. I když se Radan stal základní a nedílnou součástí výrobního programu společnosti, jak říká Lee Harding, nebyli by schopni plně využít celou kapacitu strojů bez modulu Radimport.

Radan Glen Dimplex 2

„Kdybychom měli jen pár strojů s využitím tak od 15 do 20 zakázek, tak by programátor mohl jednoduše zadat údaje pro pálení, či sekání ručně. Ale my používáme CNC lasery a 11 vysekávacích lisů, které zpracují okolo 190 000 plechových dílců týdně, v 500 různých variantách. Když jsme používali Radan pouze na strojích Triumpf, tak jsem byl schopen zadávat objem práce na 1 den, ale tento objem rostl úměrně s tím, jak jsme začali používat Radnest i na dalších stojích.“

Příprava rozmístění dílů je jedním z časově nejnáročnějších úkolů pro firmy zabývající se plechařinou – ale Radimport automaticky a bleskově převádí soubory dílů z formátu DXF a DWG, na dílce obložené nástroji ve formátu Radan.

Radan Glen Dimplex 5

Radan Glen Dimplex 6

„Díky Radimportu je načtení vybraných dílců do projektu pro mě záležitost jediného kliknutí myši. Mám možnost editovat množství kusů a další parametry předtím než je Radan vyskládá na tabule. Nebo to nechám udělat Radimport plně automaticky.“

Před nasazením Radanu a Radimportu bylo podle technika ruční vkládání dílců do projektu záležitostí na celý den, s možností snadno udělat chybu. Nyní s Radanem kompletní příprava včetně generování programů pro stroje trvá asi hodinu, bez možnosti vzniku chyby díky plně automatickému provozu.

„Vybraná geometrie je převedena na projekt rozmístění pouhým jediným kliknutím myší. Radimport jednoduše vytvoří rozmístění v projektu z dílů, které jsem naimportoval a já mám možnost editovat množství nebo další vlastnosti dílců ještě před tím, než jsou definitivně rozmístěny. Nebo Radimport může udělat rozmístění hned automaticky.“

Lee Harding – výrobní technik

Jak vysvětluje Lee Harding, výrobní proces začíná, když obdrží ze 3D CAD systému soubory ve formátu STEP. „Naimportuji je do Radanu během několika vteřin, zadám tloušťku materiálu, provedu rozvin dílců, obložení nástroji a vyskládání.“

Schopnost Radanu programovat technologie pálení, vysekávání i ohýbání bez ohledu na výrobce stroje, má nesmírný význam pro flexibilitu společnosti. Vzhledem k výrobním prioritám firmy zde potřebují často změnit zakázku původně nastavenou pro laser na vysekávací lis. S Radanem zabere příprava nového programu, který je připravený k použití, kolem 10 minut.

Společnost Glena Dimplexe dává práci 1200 lidem z celého regionu. Spousta výrobců bílého zboží během recese své firmy zavřela a stroje poslala do zahraničí. „Jsme jedni z velmi mála výrobců sporáků, kteří přežili, což, jak si myslíme, je obrovský úspěch,“ říká Dave Peace. Ve skutečnosti je společnost od konce hospodářské krize stále větší a silnější. Byla představena v Qeens Award For Export a stala se partnerem místní školy, kdy se bývalí žáci stávají novými zaměstnanci.

Radan Glen Dimplex 4

Majitelé i ředitelé společnosti si dobře uvědomují, jak je důležité držet krok s nejnovějšími technologiemi a aktualizacemi softwaru. Zajistili si grand ve výši 3 miliony liber z vládního fondu pro místní rozvoj a investovali 17 milionů liber do nových strojů a softwaru Radan. Jako součást svých plánů rozvoje pro rok 2015 počítají s investicí do Radanu jako kompletního off-line řešení pro ohýbání a jeho nasazení na svých 14 ohraňovacích lisech. Radbend umožňuje plnou simulaci stroje a procesu ohýbání, automatický výběr nástrojů a umístění dorazových palců a ověří, že díl může být úspěšně vyroben, a to ještě před tím, než dojde k ohnutí jakéhokoliv plechu.

Stejně jako tři značky domácích sporáků, vyrábí továrna také profesionální kuchyňské vybavení jako je Burco. Sara Smethurst, mezinárodní obchodní manažerka firmy Gled Dimplex Home Appliances, říká: „Pro nás je hlavní, že se naše sporáky vyrábí výhradně v Británii. Pro spoustu zákazníků je tato skutečnost mimořádně důležitá.“

Dosažené výhody:

  • Systém automaticky eliminuje lidské chyby
  • Zvýšení flexibility celé výroby
  • Využití 90 % materiálu na tabuli (nárůst o 25 %) a vytížení strojů na 90 % (nárůst o 28 %)

Mohlo by vás zajímat: