Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

ZW3D 2017 - návrh forem v CAD/CAM softwaru za „pár korun“?

Autor článku: Jiří Tomíček   
Pátek, 16 Září 2016 00:00

Tags: CAD | CAM | CATIA | PMI | SolidWorks | ZW3D

zw3d ilustracniZW3D je univerzální, hybridní modelář kombinující plochy a objem, který se už 30 let vyvíjí v Melbourne na Floridě. ZW3D je schopno pracovat i s hodně tvarově a velikostně komplikovanými modely. Stejně tak pracuje velmi dobře i s velkými sestavami a komplexními výkresy. ZW3D má specializované moduly pro formy, analýzy a plechové díly (včetně tažených plechů), které rozvine pomocí modulu FTI. Díky skvělému plošnému modeláři nemá problém s jakoukoli tvarovou plochou, kterou můžete použít na tvárníky, formy, jádra a dutiny forem, upínací a svařovací přípravky a další součásti, které používáte k vaší práci.

Načtení/návrh 3D modelu

První fází při vytváření formy je 3D model výrobku, který budeme formovat. Někdy člověk potřebuje výrobek navrhnout a jindy importovat z různých formátů, jako je Catia, NX, JT, SolidWorks a další… ZW3D má unikátní převodník pro importování geometrií z různých modelářů a mnoho funkcí pro návrh i velmi tvarově složitých výrobků.

zw3d 1

Ustavení a zarovnání výrobku

ZW3D má mnoho možností, jak zarovnat model vůči dělící rovině a jak ustavit model k rovinám formování. Můžete zarovnávat základní body na základní body. Posunovat a otáčet, tak aby výrobek byl správně zarovnán a ustaven pro zaformování. Funkce posun plochy na plochu vám umožní na jeden krok srovnat i velmi složité plochy.

zw3d 2

Formovací úkosy a jejich kontrola

Ať už model importujete, nebo vytváříte svůj 3D model, máte v ZW3D k dispozici analýzu úkosů pro správnou funkčnost při lisování.

Analýzy tvaru, tloušťky, rádiusů

Analýzy v ZW3D vám umožňují kontrolovat kvalitu ploch a také poloměry zaoblení pro obrábění i tloušťku materiálu na vašem výrobku.

zw3d 3

Smrštění

Vy víte, jakou technologii a materiál používáte, a ZW3D vám umožní nastavit si smrštění materiálu na části, které potřebujete, tak aby byl výsledek podle vašich požadavků.

Návrh formy

Formu jednoduše zadefinujete pomocí „polotovaru“ a dle rozměru, který chcete použít pro formu, tak abyste ji mohli zpracovávat dle vašich zvyklostí a možností lisů.

zw3d 4

Dělící čára/rovina

Vytvoření dělící čáry a následně dělící roviny je snadné a ZW3D vám pomůže rozdělit formu, tak abyste měli jádro a dutinu rychle a efektivně k dispozici dle vašich požadavků a potřeb.

Jádro/Dutina/„Kopyto“

Už v nejlevnější verzi ZW3D Lite umíte snadno vytvářet jednotlivé části formy pomocí plošného modelování nebo precizních booleanovských funkcí. Formy můžou být pro plasty, sklo, kompozitní materiály, ohýbání plechu a pro vše, co potřebujete.

zw3d 5

Chlazení

Okruhy pro kapaliny chlazení či ohřevu je možné navrhovat pomocí funkcí k tomu určených.

Šoupátka / vtoky a normálie pro formy + rám formy

V modulu formy programu ZW3D Professional nakreslíte snadno všechny doplňky formy, jako jsou šoupátka, vtokové otvory, rám formy a najdete tam mnoho dalších normálií různých dodavatelů z oblasti forem, jako je třeba DME, Futaba, Hasco, Meusburger…

zw3d 6

Výkresy

Výkresový modul ZW3D je připravený vám pomoct vytvářet výkresy na základě šablon, které si zadefinujete dle vlastních firemních standardů a máte tak všechny výkresy správně dle zavedené firemní kultury (normy).

Na začátku jsme software ZW3D používali k náhledu na 3D data pro zpracování cenových nabídek a také k jednoduché úpravě modelu 3D dat, např. smazaní nepotřebného rádiusu, vytvoření odlehčení apod. Postupem času jsme se propracovali k modelování elektrod tvarů, které používáme pro elektroerozivní obrábění. Zde je ukázka elektrody, která byla modelována v softwaru ZW3D. (Zálesí, a. s.)

PMI – informace pro výrobu přímo na 3D modelu

Své 3D modely můžete opatřit popisy (PMI), které vám umožní zadefinovat všechny podmínky pro výrobu přímo do 3D modelu bez nutnosti vytváření 2D výkresu. Informace PMI můžete také získat z modelů importovaných z programu Catia.

Elektrody

Modul elektrody v ZW3D vám umožňuje navrhovat některé elektrody velmi jednoduše a automaticky. Díky velmi dobrému plošnému modeláři i složité elektrody domodelujete k vaší spokojenosti. Výkresy elektrod jsou následně automaticky zpracovány pro výrobu. Někteří uživatelé kreslí složité elektrody i v nejmenší verzi ZW3D Lite.

ZW3D pořídíte od 36 400 Kč včetně ročního updatu zdarma.
Plná verze ZW3D Professional pak stojí 99 000 Kč.


Mohlo by vás zajímat: