Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Finále Studentských projektů 2007/2008

Autor článku: Karel Heinige   
Pondělí, 02 Březen 2009 12:10

Tags: Soutěž | Studentské projekty | TurboCAD | Vzdělávání

V posledních dvou dubnových dnech hostilo znojemské SOU a SOŠ Přímětická finále soutěže Studentské projekty 2007/2008, už podruhé pořádané firmou ŠPINAR - software. Do soutěže se zapojili soutěžící středních i vysokých škol z Česka a Slovenska, které ve výuce využívají programy TurboCAD a DAEX. Cílem této mezinárodní soutěže je především podpořit výuku nových softwarových technologií na školách, motivovat zájem studentů, ponořit se co nejvíce do „problematiky“ programu TurboCAD a vytvořit díky těmto technologiím profesionální výstupy, které si žádá praxe.

Loucký klášter

První den finále probíhal v prostorách Louckého kláštera, založeného roku 1190 znojemským knížetem Konrádem Ottou, a na programu byly obhajoby studentských projektů. Nepřehlédnutelná a poněkud omšelá dominanta Znojma byla vybrána pro studentské obhajoby projektů před odbornou porotou velmi příhodně. Vždyť klášter hostil ve svých zdech různé badatele, z nichž asi nejznámějším se stal převor Prokop Diviš, a tak pracím studentů byla poskytnuto důstojné pozadí. A to přesto, že na stavu budovy se nesmazatelně podepsala skutečnost, že v ní až do roku 1993 sídlili vojáci.

Omšelý a přesto monumentální Loucký klášter - první den finále
Omšelý a přesto monumentální Loucký klášter - první den finále

Druhého ročníku soutěže se zúčastnilo 25 škol z České a Slovenské republiky a bylo přijato celkem 53 studentských prací. Z nich do finále postoupilo 25 soutěžních prací ze škol MZLU Brno, SOUS Bardějov, SPŠN Bystřice pod Hostýnem, SUPŠHNN Hradec Králové, ISŠ Hodonín; SOUT Chotěboř, SOŠO a SOUŘ Moravský Krumlov, SOUS Nitra, SPŠ Povážská Bystrica, SOŠ a SOU Písek, SOŠ a SOUN Rosice u Brna, ZSŠDN Topoľčany, ZSŠD Vranov nad Topľou; SOU a SOŠ Znojmo – Přímětická, SOŠT a SOU Znojmo – Uhelná, ZSŠD Zvolen, TU Zvolen a SOUD Žarnovica.

Porota měla s hodnocením dost práce
Porota měla s hodnocením dost práce

Lesk a bída obhajob

Studenti prezentovali své projekty odborné porotě, složené z vysokoškolských profesorů, učitelů ze středních škol a odborníků z praxe. V průběhu prezentace obhajoby hodnotili studentské projekty také učitelé a mediální partneři soutěže.
1.místo Miroslav Štefanka  Stredné odborné učilište drevárske Žarnovica

1.místo Miroslav Štefanka  Stredné odborné učilište drevárske Žarnovica

2.místo Patrik Krasula  Združená stredná škola drevárska a nábytkárska Topoľčany.
2.místo Patrik Krasula  Združená stredná škola drevárska a nábytkárska Topoľčany.

Krátkého času na obhajobu se jen minimum soutěžících zhostilo na výbornou a myslím, že zde mají pedagogové i studenti co napravovat. Zajímavé bylo, jak si většina soutěžících například pletla význam slov efektní a efektivní a jak se mnozí nevypořádali s tím, že by mohli sami dálkovým ovládáním posouvat svoji prezentaci kupředu. Nervozita z toho, že vše nebylo tak, jak si možná nacvičili, se pak podepsala na slovním projevu. A tak můj favorit Lukáš Dobrý, který jako jediný ukázal, že TurboCAD je možné použít i k něčemu jinému než k návrhu nábytku a interiéru staveb svým redukčním ventilem, nebyl schopen při obhajobě ani říct, jak tento ventil pracuje. V tomto smyslu mne poněkud zklamal i výkon loňského vítěze a letos již vysokoškoláka Tomáše Gabľase. Proto není divu, že Cenu médií, jednu ze dvou cen ředitele SOU a SOŠ Přímětická za nejlepší mluvený projev při obhajobě projektů a celkové druhé místo získal za svoji suverénní prezentaci Patrik Krasula ze ZSŠDN v Topoľčanech.

3.místo Michal Cablk Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové
3.místo Michal Cablk Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové

3.místo Vilém Novotný  Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové
3.místo Vilém Novotný  Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové

Jinak ovšem porotě její práci na posuzování projektů opravdu nezávidím, neboť kromě projevu musela brát ohled i na jiné parametry. Z jejího pohledu byly nejlepší tyto projekty:

  1. místo obsadil Miroslav Štefanka, SOUD Žarnovica, který získal také Cenu učitelů
  2. místo patří Patriku Krasulovi, ZSŠDN, Topoľčany, který získal také Cenu médií
  3. místo získali studenti Michal Cablk a Vilém Novotný ze SUPŠHNN, Hradec Králové
Slavnostnímu vyhlášení výsledků soutěže přihlíželi v pozdním odpoledni také sponzoři (například za společnost VITAL Jozef Galdun, generální ředitel a Ján Šubjak, obchodní ředitel), mediální partneři soutěže a významní hosté, jako například místostarosta města Znojma Marián Keremidský, předseda SČMSD Zdeněk Juračka a jednatel SČMSD Ludvík Vomáčka.

Gratulace vítězi od člověka nejpovolanějšího - Ing. Milana Špinara
Gratulace vítězi od člověka nejpovolanějšího - Ing. Milana Špinara
Patrik Krasula si odnesl cen nejvíce
Patrik Krasula si odnesl cen nejvíce

Večerní program

U dvoudenních akcí nemůže pořadatel vynechat večerní program. A tak, zatímco odpoledne měli účastníci možnost si při práci poroty prohlédnout přístupné nadzemní části Louckého kláštera a získat přehled o historii vinařství na Znojemsku, večer se dostalo na podzemí. V něm ti starší mohli ochutnat vzorky vín z produkce společnosti Znovín a pak ve vyšším patře se věnovat hodování a tanci při cimbálové muzice. Mladší účastníci se pak museli spokojit se sportovním vyžitím a občerstvením ve škole pořadatele.

K vidění byly i zdařilé modely
K vidění byly i zdařilé modely

Soutěž dovedností

Druhý finálový den pokračoval v prostorách spolupořadatelské školy Soutěží dovedností, při které museli studenti uplatnit své dosavadní zkušenosti a prokázat praktické dovednosti při práci v programu TurboCAD. V podstatě šlo o přenesení výkresu skříňky do programu TurboCAD. Po čas soutěže si zbylí účastníci mohli prohlédnout školu. Po soutěži, kdy se dala do práce porota, si mohli všichni prohlédnout historické části Znojma a městské podzemní chodby. Po návratu do školy pak byly vyhlášeny výsledky Soutěže dovedností. Odborná porota zhodnotila výkony a vybrala tyto tři výherce:

  1. místo - Jan Brázdil, SPŠN, Bystřice pod Hostýnem
  2. místo - Vilém Novotný, SUPŠHNN, Hradec Králové
  3. místo -  Václav Ovečka,SUPŠHNN, Hradec Králové

Další ceny

Kromě těchto cen udělila odborná porota ještě zvláštní ceny. Cenu za design v programu TurboCAD obdržel Ondřej Karpianus z MZLU v Brně, cenu za technickou aplikaci programu TurboCAD získal Lukáš Dobrý ze SOUT v Chotěboři a cenu za zpracování prezentace k obhajobě projektu dostal Matej Procházka ze ZSŠD ve Zvoleni.

Na základě všech výsledků byla také vyhlášena nejúspěšnější škola Studentských projektů 2007/2008, kterou se stala Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku z Hradce Králové.

Vítězové obdrželi hodnotné ceny od hlavního organizátora společnosti ŠPINAR – software, od spolupořadatelské školy SOU a SOŠ, SČMSD Znojmo Přímětická, od generálních sponzorů akce společnosti VITAL a kuchyně Oresi, od sponzorů NSC – národní stavební centrum, FALCO COMPUTER, Dřevotvar Znojmo, FK dřevěné lišty, Mašek – umělecká výroba, SAS a od mediálních partnerů soutěže.

Organizátory i aktivní účastníky mohlo potěšit rozhodnutí ředitele Národního stavebního centra (NSC), pana Rudolfa Böhma, který přislíbil vystavení vítězných projektů v prostorách galerie jejich společnosti.
Soutěž dovedností dala zúčastněným docela zabrat
Soutěž dovedností dala zúčastněným docela zabrat

Na řadě je Zvolen

Doufám, že příjemná atmosféra loňského i letošního studentského klání se promítne do účasti na příštím třetím ročníku soutěže Studentské projekty 2008/2009. A tak nezbývá než se těšit na finále, které bude tentokrát hostit Zvolen. Většina účastníků si tak bude muset vyměnit svoji tvrdou korunu za eura.


Mohlo by vás zajímat: