Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Jedenácté setkání uživatelů SolidWorks a SolidCAM

Středa, 25 Listopad 2009 15:31

Tags: CAD | CAM | SolidWorks

SolidVision MiloviceVe dnech 13. a 14. května 2009 uspořádala společnost SolidVision už 11. setkání uživatelů softwarů SolidWorks a SolidCAM. Místem dění byl podruhé po sobě hotel Devět skal v Milovech nedaleko Nového Města na Moravě. Tento krásný kout Českomoravské vrchoviny se zřejmě zalíbil jak pořadatelům, tak účastníkům loňské konference.
V původních plánech pořadatelů možná bylo letošní konferenci vzhledem k současné hospodářské situaci zkrátit pouze na jeden den, ale nakonec se rozhodli pro stejné dvoudenní schéma jako loni a zřejmě neprohloupili. Vzhledem k tomu, že SolidVision je v současné době největším autorizovaným prodejcem 3D CAD systému SolidWorks a CAM systému SolidCAM v České republice a nabízí komplexní PLM řešení postavené na platformě SolidWorks, reprezentované více než desítkou produktů, dalo se předpokládat, že na setkání uživatelů přijede dost účastníků. Vždyť v předchozím roce český zástupce DS SolidWorks Zdeněk Bašta přirovnal ve své prezentaci toto setkání k mezinárodnímu SolidWorks Worldu! Ale žádné překvapení se nekonalo. Účast byla výborná, nicméně do minuloročního počtu pár lidí chybělo.

Opět SolidVision World

Dopolední společné přednášky a odpolední specializované odborné semináře následované společenským večerem si berou svůj vzor také z SolidWorks Worldu. Řekl bych, že oproti loňsku se navíc v hotelu zlepšil i personál obsluhující hosty v době snídaně, občerstvovacích přestávek, obědů a večeře. Možná nebudu daleko od pravdy, když budu konstatovat, že i kvalita jídla byla lepší. Ale to je jen můj soukromý dohad.
Před začátkem prezentací panoval ještě mírný zmatek – každý si odebírá svoji visačku, označuje si vybrané jídlo k večeři a odebírá se ubytovat. Hlavní program ale začíná téměř na čas. Konferenční sál je zcela zaplněn, za sedícími ještě stojí lidé v červených tričkách, neklamném označení příslušnosti k pořádající společnosti.
Úvodní slovo a nezbytné představení činnosti SolidVision v uplynulém ročním období obstarává ředitel společnosti Hynek Horák a zmiňuje se mimo jiné také o tom, že SolidVision se rozrostl i na Slovensko, kde otevřel svoji pobočku. Po něm následuje krátká prezentace Zdeňka Bašty a pak už program přechází do odborné části.

3D skenování zaujalo všechny
3D skenování zaujalo všechny

ModelMania

Málem jsem zapomněl na důležitou součást tohoto setkání. První den souběžně s programem byla vyhlášena, stejně jako minulý rok, soutěž ModelMania, ve které zájemci, kteří se nebojí zúčastnit, prokážou své dovednosti a znalosti systému SolidWorks. Opět je vidět pokrok jak v počtu přihlášených, tak ve zvládnutí zadání. Pro někoho, kdo v SolidWorks opravdu pracuje, by nemělo zadání – namodelovat do 3D součástku zadanou 2D výkresem a následně 3D model zanalyzovat – být nijak obtížné. I když čas na vytvoření modelu je samozřejmě omezen. ModelMania opět připomněla letošní SolidWorks World 2009 ve floridském Orlandu, protože i zde probíhala soutěž, navíc se stejnou součástkou. Aby soutěžící měli správnou motivaci, byla letos pro výherce připravena lákavá cena v podobě velké šachové hry s figurkami vyrobenými ve školicím středisku firmy v Brně, kompletně navrženými a zpracovanými v SolidWorksu a SolidCAMu.

Společné přednášky

Nechci pitvat program den po dni, protože už jsem zapomněl, jak šly jednotlivé prezentace za sebou. Jisté je, že první den byl asi nejvytíženějším člověkem Lukáš Hencl, který si nejprve zopakoval loňskou přednášku o 3D Via Composeru a měl také nemalý podíl na tom, že přítomní získali přehled o další součásti systému SolidWorks – o simulacích v modulu SolidWorks Simulation.
Do problematiky SolidWorks Enterprise PDM zasvětil účastníky Pavel Frébort, s jedinou prezentací vzniklou mimo SolidVision přišel Zdeněk Opršal ze společnosti Allium, který mluvil o propojení a řešení ERP a hlavně pak o teorii omezení.
Novinky v SolidCAMu 2009 představil druhého dne s grácií sobě vlastní Ivan Cimr, přínosy integrace prezentovali společně opět Lukáš Hencl a Pavel Frébort. K vidění byly i náznaky novinek v SolidWorks 2010 v podání Ondřeje Zeleného.

Konferenci zahajuje úvodním slovem Hynek Horák
Konferenci zahajuje úvodním slovem Hynek Horák

Odborné semináře

Jestli jsem dobře počítal, pořadatelé připravili celkem 13 témat odborných seminářů. To je pěkná paleta a nikdo nebyl schopen absolvovat vše. Program seminářů se chystá dlouho dopředu a dlouho dopředu je vyžadováno od přihlášených účastníků vyjádření, jaké téma by rádi viděli. Proto se v obou dnech některé semináře opakovaly, aby se dostalo na všechny. Protože další významnou oblastí  působnosti firmy SolidVision jsou produkty a služby 3D digitalizace, měření a 3D skenování, byly semináře zaměřeny i na tuto problematiku. A nouzi o posluchače rozhodně neměly. Zde bych opět vyzvedl výkony prezentujících, zejména pak Věry Fišerové a Ondřeje Zeleného.

Zadání v modelmánii vypadá jednoduše
Zadání v modelmánii vypadá jednoduše

Odborné semináře
Práce s velkými sestavami
Pokročilé modelování plechových dílů
Navrhování forem v SolidWorks
Jak na konfigurace a stavy zobrazení
Rámy a konstrukce z profilů efektivně
Úvod do plošného modelování
Výhody nasazení systému správy dokumentace (PDM)
Příprava výroby pro CAM a změnové řízení
Tipy a triky v SolidCAM
3D skenování v praxi
Jak na pevnostní výpočty
Mechanismy a pohybové simulace
Analýza proudění v pra

Společenský večer

Vícedenní akce mívají vždy svoje společenské nebo sportovní večery. Na programu bylo tentokrát vystoupení výborného iluzionisty Roberta Foxe. Někdo by mohl říct „No a co“ nebo „To je toho“. Ale jeho umění zamotalo hlavu mnoha přítomným technikům a hlavní je, že se bavili všichni, včetně kouzelníka samotného. A protože bylo co jíst a pít, vydržela dobrá nálada všem do pozdních hodin.

Prezentace Zdeňka Bašty
Prezentace Zdeňka Bašty

Vítěz je jen jeden

Druhý den se kromě odborného programu také vyhlašoval vítěz soutěže ModelMania. Stal se jím Tomáš Ruml ze společnosti Unitherm. Při předání ceny byla jeho radost a atmosféra sálu srovnatelná s předáváním cen Oscara nebo korunek královnám krásy.
A přestože v nadpisu tohoto odstavce tvrdím, že vítěz je jen jeden, není tomu tak. Cenu pro vítěze bych přiřkl i pořádající společnosti, stejně jako všem účastníkům. Ti posledně jmenovaní se, jak předpokládám, již dnes těší na příští ročník setkání.

Mohlo by vás zajímat: