Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Jaké bylo DS PLM Forum 2011 v Praze

Autor článku: Karel Heinige   
Pondělí, 23 Květen 2011 09:30

Tags: Akce | Dassault | Konference

02-dsplm-01Již třetím rokem se konala putovní akce firmy Dassault Systemes (DS) v regionu střední a východní Evropy, která letos navštívila Prahu v hotelu Corinthia (pamětníci budou znát i název Fórum) ve dnech 31. března a 1. dubna. Jako sponzor této akce opět vystupoval výrobce 3D myší 3Dconnexion, který měl už tradičně v přísálí svůj stánek, a další stánky obsadili čeští distributoři produktů DS – T-Systems, Technodat, Idiada, Dytron a BEKO Engineering. Přesně v tomto pořadí byly stánky těchto firem seřazeny zleva doprava.

Den první

Úvod do konference obstaral Didier Martre představením vizí a strategií hostitelské firmy. Seznámil posluchače s aktualizovaným vývojem u DS. Prezentace se týkala 3 hlavních témat. Prvním byla zpráva o meziročním dění u DS (mezi dvěma PLM Fory), změnách v portfoliu, kam se DS dostala a co dokázala. Druhá část se týkala aktivity Lifelike Experience (živé zkušenosti) a ukázky toho, jak se tento koncept dostává do reality. Třetím tématem bylo detailní představení portfolia produktů V6.

02-dsplm-02Martre řekl, že DS v současnosti zaměstnává skoro 10 tisíc lidí na celém světě. Zdůraznil, že ČR je pro DS velmi důležitým trhem. DS je společnost, která hodně investuje do své budoucnosti. Má velmi výkonný a dynamický ekosystém. Více než 3000 různých partnerů DS spolupracuje v prodeji, výzkumu, vývoji, v péči o zákazníka atd. Celkový počet zákazníků překročil hodnotu 120 tisíc. Zákazníci se rekrutují z mnoha různých sektorů. Možná mnozí vnímají DS jako specialistu na vývoj CAD systému Catia, a to zejména v automobilovém průmyslu. Toto kolbiště samozřejmě DS neopouští, ale expanduje do řady dalších různých sektorů. Automobilový a letecký průmysl byl pro DS odrazovým můstkem do strojírenství, špičkových technologií, spotřebního zboží, „life sciences“, atd. Pilíři strategie DS jsou transformace a inovace a nyní stojí na špičce vývoje. Společnost DS prošla od 2D ke 3D a nynější fáze, kterou propaguje, je tzv. lifelike experience, což je koncept, který se může použít nejen v průmyslu, ale také ve společnosti, kultuře, vědě, atd. Je to vlastně systém pro správu digitálních aktiv.

Společnost DS se změnila, má nové logo. Jsou v něm vidět prvky 3DS, trojrozměrnost je pro DS velmi důležitá. Podle Martra nyní můžeme říkat zkráceně 3DS (že by inspirace ve zkrácení Hewlett-Packard na HP?). Portfolio DS se v poslední době obohatilo o nové domény. Patří sem 3DVIA, která ukazuje digitální formu produktů, abychom viděli, jak se produkt chová v prostředí během celé životnosti. Další je SwYm (See what you mean), což je sociálně informační platforma pro komunity. Nejnovějším členem rodiny DS je Exalead, který přináší nejnovější technologie pro urychlení internetu a schopnosti vyhledávat digitální informace.

„S tímto portfoliem se určitě Dassault Systemes změnila. Rozšíření portfolia znamená, že konkuruje v jiných oblastech, s jinými lidmi a na jiných širších trzích. Naše sdělení je, že s tímto portfoliem máme kdekoliv na světě co nabídnout v každém sektoru ekonomiky.“
Proč je důležité hovořit o lifelike experience? Prvním důvodem je, že výsledky výzkumu hovoří o tom, že 88 % produktů ve světě vlastně nenaplní očekávání zákazníka. Proč tomu tak je? Nesplňují potřeby zákazníka, neodpovídají tomu, co zákazník od nových produktů vyžaduje. Druhým velkým důvodem je, že výrobky přichází na trh později, než by měly. Potřeby zákazníka se prudce rozvíjejí a urychlují.

02-dsplm-03Jako jeden z mnoha příkladů, kde se dá využít lifelike experience, uvedl Didier Martre územní plánování. Velké stavební projekty a lidé, kterým tyto stavby změní život. Mohou díky tomuto nástroji poznat, jak může vypadat město, jaká je mapa hluku, jaké budou dopady nového letiště, když bude vybudováno v této lokalitě, jaký bude dopad nového nádraží, obchodního centra, atd. A tito lidé mohou poskytnout těm, kteří rozhodují, své názory, aby mohli udělat správné rozhodnutí. Je to strašně jednoduché, dává to smysl, a to je právě lifelike experience. Lifelike experience je dostatečně silný koncept na to, aby obsáhl celou řadu scénářů.

Před 5 lety by asi nikdo nevěřil, že DS bude dodávat svá řešení pro Procter & Gamble. P&G nevyrábí ani auta, ani letadla, což jsou 2 sektory, s nimiž byla DS tradičně spojována. Naopak, P&G vyrábí ve velkém spotřební zboží. A nyní pro P&G vyvíjí DS způsob, jak digitalizovat to, jakým způsobem spotřebitel užívá nějaký spotřební výrobek.

„Pro DS je jedinou hranicí představivost. Jinými slovy – nic není nemožné. Dalším mottem je – všem partnerům, všem odvětvím dodávat přidanou hodnotu.“
Po vystoupení Didiera Martra prezentovala společnost Aero Vodochody využití systému Catia pro vývoj a výrobu dílů ze specifických kompozitových materiálů. Tyto materiály nejsou doménou jen leteckého průmyslu, ale v poslední době jsou aktuální i v automobilovém průmyslu a v dalších odvětvích, všude tam, kde se s výhodou dá využít jejich zajímavých vlastností. Pokud potřebujeme mít výrobek i výrobu certifikované, potřebujeme, aby výrobek odpovídal původnímu návrhu, aby nebyl co díl, to originál, pak je potřeba podpořit celý proces sofistikovaným řešením, jako je to od DS.

Zlínská společnost Promens Group, která se zabývá výrobou a vývojem plastových dílů, předvedla využití produktů Dassault Systemes Catia, Enovia Smarteam a 3DVIA Composer na příkladech vývoje svých produktů. Zdůrazněna byla úloha Smarteamu, který udělal pořádek v projektech a zorganizoval dokumentaci.

Také pracovníci Škoda Power ukázali své zkušenosti z používání Catie nebo 3DVIA Composeru. Zmínili i historii implementace všech nástrojů a peripetie, kterými přitom procházeli.

Společnost Tyco Safety Products seznámila přítomné s implementací produktu Enovia V6 ve svém podniku v Ráječku, kde byl tento PLM nástroj nasazen na přelomu let 2010 a 2011.

02-dsplm-04Pořadatelům se povedl výborný tah, protože už unavenému publiku po výše uvedených prezentacích naservírovali přednášky HumMod Golem Edition a Projektování a budování největšího stroje na světě. První z nich byla z úplně jiného soudku, a to z oblasti medicíny. Pánové z 1. lékařské fakulty UK, laboratoře biochemické a počítačové podpory výuky, hovořili o rozsáhlém modelu fyziologických systémů člověka, který bude podkladem pro lékařské simulátory. Cílem je vytvoření virtuálního člověka, který by se měl chovat jako skutečný pacient. Druhá prezentace se pak zabývala vznikem a údržbou urychlovače částic CERN. CERN je nejstarší a také největší laboratoř fyziky částic na světě, byla založena roku 1954. Předpokládaná délka životního cyklu v CERNu je 50 let, což naráží i na biologické hranice lidského života. Zatímco jedna generace stroj postavila, teprve druhá ho používá. Součástky, ze kterých byly postaveny urychlovače před 50 lety, už dávno neexistují a nové nejsou kompatibilní. Proto musí mít technici přístup k původní dokumentaci, aby mohli zajistit náhradní řešení. Používá se zde vlastní PLM systém EDMS, který je propojen s Enovia Smarteamem. Obě závěrečné přednášky prvního dne DS PLM Fora byly podány velmi vtipně a souznění prezentujících a posluchačů vyvolávalo živé reakce a na závěr i množství dotazů.

Úspěšný první den zakončil společenský večer s živou hudbou, která hrála jak k poslechu, tak k tanci, i když tomu druhému jmenovanému se účastníci moc nevěnovali.

Den druhý

Ve druhém dnu se přednášky rozdělily na část produktovou a část technickou. To je vždy trochu problém, protože většinou to vychází tak, že spolu paralelně běží prezentace, o které máte zájem. Nezbývá než si hodit korunou a něco vybrat. Já si vybral technickou sekci, a tak jsem se dozvěděl například něco o řízení dat produktem Enovia V6 a o řešení pro konstrukce forem a obrábění a načerpal další zajímavé informace. Za zmínku stojí, že o velkou část prezentací druhého dne se před diváky podělili zahraniční pracovníci Dassault Systemes, takže dost práce měly i překladatelky, které simultánně vše tlumočily. Jejich práci jsem sice nesledoval, ale dostal jsem se k ní dodatečně, když jsem ze záznamu poslouchal překlad projevu Didiera Martra. Musím napsat, že k předvedenému výkonu tlumočnic mám poněkud výhrady.

Myslím ale, že většina účastníků DS PLM Fora odjížděla spokojena a předpokládám, že se přihlásí i na další ročník. Letos proběhlo DS PLM Forum v našem regionu ještě 7. a 8. dubna v polském Zakopaném a poslední štací bude 11. května slovinská Portorož.

Mohlo by vás zajímat: