Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Uživatelé GOM v sídle MCAE Systems

Autor článku: MCAE Systems a Karel Heinige   
Pátek, 10 Červenec 2015 00:00

Tags: 3D skenování | ATOS | GOM | Konstantin Galanulis | MCAE Systems | Skener

mcae gom ilustracniMěřicí systémy společnosti GOM poskytují cenná data a výsledky pro řízení kvality v celém řetězci výrobních procesů moderního vývoje produktů. MCAE Systems je oficiálním distributorem značky GOM pro český a slovenský trh již dvě desetiletí. Společného setkání GOM se ve dnech 4. a 5. března 2015 zúčastnilo na 100 odborných techniků z nejdůležitějších průmyslových odvětví a institucí. Přednášková část se konala v prostorách hotelu Atlantis u Brněnské přehrady a v sídle firmy MCAE v Kuřimi proběhly praktické workshopy. Hlavním tématem seminářů byly prezentace uživatelů o začlenění 3D měřicí techniky do průmyslového procesu.

Dvoudenní setkání zahájil Konstantin Galanulis, jeden ze zakladatelů firmy GOM. Ve své přednášce se zaměřil na aktuální vývoj 3D optického měření a vize do budoucna. Poté následoval blok MCAE Systems, ve kterém byly představeny žhavé novinky – nový stolní 3D skener pro malé díly ATOS ScanPort, nová verze softwaru ATOS V8 či zařízení pro automatizované měření ATOS ScanBox 4105. Tato samostatná mobilní jednotka je nejkompaktnějším modelem ze čtyř dosavadních modelů a byla speciálně vytvořena pro automatizovanou 3D digitalizaci a inspekci malých a středně velkých dílů. Během přednáškového programu bylo zřejmé, že optická metrologie je rychlým, přesným a spolehlivým nástrojem nejen pro optimalizaci výrobních procesů a zajišťování kvality, ale má také úzkou návaznost na další činnosti, jako je reverzní inženýrství či 3D tisk. O své zkušenosti týkající se využití 3D měřicích systémů firmy GOM se během dvou dnů podělili uživatelé z těch nejprestižnějších firem a technických univerzit z celé ČR a SR (Škoda Auto, Magna Exteriors & Interiors, PWO Czech Republic, Kovovýroba Hoffmann, Slévárna Heunisch Brno, Volkswagen Slovakia, Alucast, Comtes FHT, Ronal ČR, Doosan Škoda Power; z univerzit pak MTF STU v Trnavě a FSI VUT v Brně). Všichni účastníci setkání tak získali užitečné informace o všestranném využití a komplexních řešeních napříč různými odvětvími.

Prezentace uživatelů střídaly workshopy, na které se všichni přesunuli z hotelu Atlantis do sídla firmy MCAE Systems. Připravené praktické ukázky zahrnovaly automatizované měření ATOS ScanBox 4105, on-line seřizování přípravku a aplikace funkce Zpětná projekce, GOM Acceptance test, měření skenerem ATOS ScanPort, využití skeneru ATOS Core 300 Essential pro reverzní inženýrství s návazností na 3D tisk či měření mechanismu zadního odpružení u horského kola systémem PONTOS.

mcae gom 1

Přítomnosti Konstantina Galanulise jsme využili a položili mu několik otázek.

Jak dlouho již existuje vaše společnost?

Naše společnost GOM oslaví tento rok pětadvacet let. Byla založena v roce 1990 jako součást Technické univerzity v Braunschweigu. Hlavní sídlo společnosti se stále nachází ve stejném městě.

Jak dlouho již spolupracujete s MCAE Systems?

Myslím, že jsme s nimi začali spolupracovat na konci devadesátých let. Nejsem si úplně jistý rokem, ale možná Miloslav (Drápela, ředitel MCAE – pozn. redakce) vám řekne víc. Hádal bych, že je to již sedmnáct let.

Jak je pro vás zajímavý český trh?

Český trh je pro nás velmi zajímavý. Především v MCAE Systems udělali velký kus práce, jak bylo zmíněno včera, když se mluvilo o jejich technologiích.

MCAE Systems je váš specializovaný distributor? Máte i jiné?

Ne, MCAE Systems je náš výhradní distributor. Hledáme těsnou spolupráci a důvěru, aby zprostředkovatel mohl investovat do vysoce kvalifikovaných zaměstnanců. Výsledkem je velký odkaz, který jsme na českém trhu zanechali. Český trh je pro nás velice zajímavý, protože se na něm nachází největší kulminace high-end průmyslu. Evropské společnosti zde mají své výroby a vývojová centra, takže jak jsem již řekl, je to opravdu výjimečný trh. Není tak velký jako německý trh, ale je velice zapálený pro věc.

Můžete porovnat ostatní trhy kolem toho českého, řekněme východní Evropu?

Když se řekne východní Evropa – to už pro mě tolik neznamená. Česko je jedna z nejmocnějších zemí, jednak vysokou hustotou potenciálních i stávajících zákazníků a tím, že je zde opravdu kvalitní produkce.

Prodáváte v České republice veškerý sortiment z vašeho portfolia?

Ano, MCAE zde prodává všechny naše produkty, je jednoduché technicky vysvětlit, jaký mají naše výrobky potenciál.

mcae gom 2

Která zařízení zde prodáváte více a ve které oblasti si myslíte, že by se obchod dal zlepšit?

Našimi nejprodávanějšími výrobky jsou digitalizační produkty ATOS, tak tomu je všude po světě. Je to náš nejprodávanější a nejúspěšnější produkt. Český trh vstřebává všechny naše výrobky velice dobře, je to na stejné úrovni jako v ostatních zemích, kde jsme již na trzích zavedeni. Samozřejmě porovnávám s německým trhem, protože jsme německá firma. MCAE na českém trhu prodává stejnou měrou jako my v Německu a je těžké říct, kde je to lepší.

Některé výrobky se prodávají v menším množství, ale to jen tam, kde je celkově menší úspěšnost prodeje produktů daného typu. Ale nemyslete si, že máme problém stát se na českém trhu lepšími.

Vaše skenery kupují i zákazníci na skenování soch. Jak vidíte budoucnost obchodu v této oblasti?

V současnosti to hlavně záleží na tom, kdo nás reprezentuje. V MCAE Systems jsou naprosto nadšení, co se týče aplikace těchto technologií v umění a archeologii. Z pohledu prodeje je naším hlavním cílem průmysl. Automobilový průmysl, energetický průmysl, spotřební zboží jako mobilní telefony, tablety, laptopy – v těchto odvětvích naše systémy zlepšujeme.

Máte nějaké zajímavé novinky?

Ano, hodně teď pracujeme na automatizaci. Na jejím rozvoji. Během tohoto roku ukážeme v rámci zářijové konference naše nové schopnosti, nástroje pro zlepšení automatických řešení. To je také dobře přijímáno zde, v České republice. Moc rád vidím, že společnosti jako Škoda realizují automatizaci na vysoké úrovni.

Mluvil jste o vaší konferenci – koná se tato konference každý rok?

Ne, tato konference se koná přibližně každého půldruhého roku. Je to mezinárodní konference, očekáváme kolem pěti až šesti set návštěvníků z celého světa. Pozvali jsme i Japonsko, Čínu, země jihovýchodní Asie, Spojené státy americké, Brazílii. Poslední roky jsme měli velkou účast, ale není ovšem možné, abychom takové konference pořádali častěji než jednou za rok a půl.


Mohlo by vás zajímat: