Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Konference SolidDays 2016

Autor článku: Karel Heinige   
Úterý, 05 Červenec 2016 00:00

Tags: PGM | SolidCAM | SolidDays | SolidVision | SolidWorks

konference solid ilustracniSpolečnost SolidVision se může pochlubit na svých každoročních konferencích velkými návštěvami účastníků. K jejich pořádání si už několik let vybírá oblast Českomoravské vrchoviny, nejprve tu východní, moravskou část, nyní tu českou. Letos již při příjezdu bylo jasné, že zde nebude málo lidí. Hotel Jezerka u Sečské přehrady totiž byl už kolem půl deváté obestavěn desítkami aut. Počasí nic moc, deštivé, ostatně jako téměř každý rok v tomto termínu. Pořadatelé v devět hodin ohlásili malé zpoždění, zhruba desetiminutové. A opravdu, v 9:11 Hynek Horák, ředitel společnosti SolidVision, všechny přivítal a zahájil SolidDays 2016.

Začalo se videem, u něhož zpočátku sice nešel zvuk, ale i tento „generálský efekt“ byl rychle překonán. Šlo zřejmě o oficiální video z letošního Solidworks Worldu s českým komentářem a titulky. Po tomto úvodu Hynek Horák nejprve představil přítomné pracovníky SolidVisionu, partnery CSF, 3Dconnexion a mediální partnery CCB, MM, Nová média a Pixelproduction. V tradiční ModelManii byly letos zajímavé ceny v podobě hodinek Festina za 2. a 3. místo a Lotus – Marc Marquez za první místo.

Za zmínku nepochybně stojí, že na školní frézky SLV EDU má SolidVision 20 domácích objednávek a dostal se s nimi i na italský trh. Hynek Horák se také pochlubil oceněním pro nejlepší obchodníky Solidworks President’s Club nebo 3. místem na světě v prodeji SolidCAMu.

Se svým příspěvkem se přidal i pravidelný host konference Zdeněk Bašta z DS SolidWorks, který vyjádřil uspokojení nad počtem zde se sešlých uživatelů Solidworks, téměř 200, a s počtem prodaných licencí v našem regionu. Jako obvykle apeloval na zapojení se do betatestování nové verze Solidworks 2017.

Ondřej Zelený, vedoucí technické podpory, seznámil přítomné se zajímavými čísly z portálu MůjSolidworks.cz, ať už se týkajících počtu čtenářů, počtu příspěvků nebo počtu inzerátů. Také seznámil účastníky s lidmi z technické podpory a rovněž se zajímavou statistikou týkající se podpory v roce 2015.

Hynek Horák zmínil přítomnost SolidVisionu na sociálních sítích i s vyjádřením určitě pochybnosti o účelnosti tohoto konání. S těmito pochybami souhlasím (asi je to věkem), ale i mně už bylo vytýkáno, že náš časopis nemá svou stránku na Facebooku.


Hynek Horák, v pozadí Zdeněk Bašta

Moduly v Solidworks a Solidworks PDM

V té už odborné části Petr Lstiburek a Aleš Zelený představili rozšiřování funkce produktů v jednotlivých verzích Solidworks, přesuny modulů z vyšších verzí do nižších a moduly nové. K novým modulům patří například CircuitWorks Lite, TolAnalyst pro toleranční analýzu, ScanTo3D pro import mračen bodů, ale také SolidWorks PDM Standard, plný CircuitWorks pro vytvoření desek plošných spojů, a také Vizualizace Standard. Oba pánové to brali po jednotlivých sekcích, zde to je poněkud zpřeházené. Do nejvyšší verze se dostal dříve samostatný nástroj Sustainability pro výběr lepšího materiálu s podobnými vlastnostmi.


Aleš Zelený a Petr Lstiburek

Oliver Krajger pak seznámil publikum se Solidworks PDM a jeho různými variantami. Na zrychleném videu, které spustil, vypadalo vše velmi jednoduše. V současnosti se dá vybrat ze Solidworks PDM Standard a Solidworks PDM Professional. Jedna důležitá informace se týkala uživatelů Solidworks Workgroup PDM. Workgroup PDM je dostupný ve verzi Professional a Premium, v Solidworks 2017 je dostupný ve verzi Professional a Premium s podporou do 31. prosince 2018. V Solidworks 2018, které se objeví na trhu na podzim 2017, už bude z důvodu ukončené podpory nedostupný.


Oliver Krajger

Společně na vlnách Solidworks

Na každou konferenci si zvou pořadatelé speciální hosty. Tím letošním na SolidDays byl Milan Koláček, profesionální jachtař, který se podílí i na konstrukci nových jachet. Stavěl celokarbonovou novou jachtu Follow me pro závod přes Atlantik s podporou SolidVisionu a s využitím Solidworks. Ve své době, loď byla stavěna v roce 2008, byla jachta jednou z nejrychlejších na světě. V Solidworks byl řešen stěžeň a kloub, který umožňoval natáčení stěžně kvůli aerodynamice a vyvažování lodí. Dalším bylo řešení návrhu a výroby pozičních a vrcholových světel. Třetím projektem bylo navržení a výroba malého generátoru. Pozorní a stálí návštěvníci akcí pro uživatele Solidworks si jistě budou pamatovat, že třeba tento generátor už byl před lety na setkání konaném v hotelu Devět Skal.


Milan Koláček

Aplikace pro vizualizace

Po zajímavém příspěvku Milana Koláčka nastoupili na pódium opět Aleš Zelený a Petr Lstiburek, aby představili samostatnou aplikaci pro vizualizace – Visualize. Začala malou soutěží o rozpoznání renderovaných a reálných fotografií produktů. I když jsem tyto rendery znal, vydržel jsem jen do druhého kola a do úplného konce vydrželo jen asi 15 účastníků konference.

Také Visualize je dostupná v několika úrovních. V Solidworks Standard je k dispozici Visualize Standard. Druhou úrovní je Visualize Professional. Klíčovým rozdílem mezi nimi je animace. Pohyb s kamerou, světla, dávkové zpracování, animace, videa a varianty. Rozdílů je ovšem mnohem víc. Každopádně v Solidworks tak jsou nyní dva vizualizační produkty – PhotoView a Visualize.

Schémata nemusí být jen elektrická

Po občerstvovací přestávce se do představení Solidworks Schematic opět pustila oblíbená dvojice Aleš Zelený a Petr Lstiburek, tentokrát ne z pohledu elektrokonstrukce, ale pro navrhování pneumatických a dalších 2D schémat. V on-line databázi je aktuálně již 20 miliónů součástí, je možné generovat automaticky kusovníky, atd. Projekt je svázaný s konstrukcí, práce postupuje rychle, rutinní činnosti jsou omezeny.

Partner konference představuje

Po této přednášce následovala prezentace firmy CSF s Pavlem Aligerem, která prodává produkty HP a v předsálí měla také prezentační stoly s pracovními stanicemi a monitory. Nové modely Z240, Z1, ZBook, procesory Skylike. Žádný ZBook už nemá CD mechaniku. Jako obvykle nechyběla v prezentaci ani soutěž pozornosti za příjemnou odměnu od HP.

Petr Jandourek pak představil novinku velkoformátového tisku HP – DesignJet T830 se šířkou 36 palců. Je to nový člen do rodiny grafických tiskáren HP DesignJet s 6inkoustovým zásobníkem.


Věra Fišerová

Vyhledávání dat

Vyhledávejte efektivně byl název další přednášky o Exaleadu. Jde o vyhledávání dokumentů, prohledávání více úložišť, opakované využití návrhů. Princip Exalead OnePart je v tom, že všechny 3D modely a výkresy nebo běžné dokumenty může prohledávat v různých úložištích, včetně pošty. Vyhledané položky nechává na stávajícím místě, ale ukládá si do paměti místa, kde se co nachází.
K přínosům Exaleadu patří úspora času, rychlé vyhledávání, opakované využití dat, sloučení zdrojů informací a zachování organizace souborů.

3D myši a plošné spoje

Druhou hardwarovou přednášku přednesla Aleksandra Goroszko ze společnosti 3Dconnexion a zmínila se samozřejmě nejen o firmě samotné, ale hlavně o letošní horké novince SpaceMouse Enterprise, o které jsme už psali.

Poslední prezentaci před obědem byla prezentace o navrhování plošných spojů se Solidworks. Byla to první prezentace tohoto nástroje v tak velkém auditoriu. Jde o aplikaci dodávanou firmou Altium, tedy výkonný a osvědčený editor PCB, desek plošných spojů, s možností tvorby vícevrstvých desek, s automatickým trasování spojů a s rozsáhlou a rozšiřitelnou databází. Solidworks PCB Connector je pak doplňkový modul do Solidworks, pomocí kterého lze upravovat rozměry, umístění prvků, atd. Komunikuje přes server. Přínosem je zrychlení návrhu, jednoduchá komunikace nad jednotlivými daty, přehledná historie a jednoduchý návrat k původnímu návrhu, omezení chyb a snadná komunikace.


Dominika Bugajská-Skwara,Ondřej Zelený a Aleksandra Gorozsko

Odpolední odborné sekce

Po obědě nastalo dělení do sekcí. Vybral jsem si Tipy a triky, kterých se zhostil Lukáš Hencl z pobočky SolidVisionu v Hradci Králové. Ukázal možnost vrácení uživatelského rozhraní do vzhledu 2015, změnu velikosti ikon, klávesu „D“ – Breadcrumbs, řezy (čtvrtinové), vyloučené součásti, funkce zobrazit/skrýt, stavy zobrazení, otevřít na pozici, Tags, zobrazení Description ve Windows. Lukáš Hencl vše předváděl naživo, takže se občas zasekl, nebo mu program udělal něco jiného, než právě očekával. Jinak klobouk dolů před jeho výkonem. Mnohé překvapilo, že návrhářský pořadač, tedy takový notes na poznámky, je v Solidworks už od verze 2004.

Po přestávce na občerstvení jsem pokračoval přednáškou Pavla Kaly o nastavení doplňkových modulů Toolbox, Design Checker a Costing. Jsou to moduly, které je možné doinstalovat až u Solidworks Professional. Většinou se tyto moduly sice dají nainstalovat při prvotní instalaci, ale z důvodu šetření místa se vynechávají. V Toolboxu se nastavují normy, které se pak při používání zobrazují.

Obsazené přísálí

V přísálí, aneb divadelně foyer, bylo během konference těsno. Kromě občerstvení se sem totiž vešly ještě „stánky“ 3Dconnexion s předváděním 3D myší a CSF s pracovními stanicemi a monitory HP, velký prostor zabírala také velkoformátová HP tiskárna a tisky z ní. Byla tu ovšem také divize skenování s nepřehlédnutelnou Věrou Fišerovou a s mnoha skenery, které má aktuálně SolidVision v nabídce. Možná si ani nedovedete představit, jaká tlačenice tu byla v době přestávek.

Během odpoledních sekcí také probíhala v sedmi blocích po 30 minutách již zmíněná soutěž ModelMania a na večer byl připraven společenský program a v něm putovní kasino.

Příliš časný odjezd

Tyto atrakce, stejně jako program druhého dne již komentovat nemohu, protože kvůli časovému zaneprázdnění jsem letošní SolidDays musel odpoledne prvního dne opustit. A tak jsem přišel nejenom o vyhlášení vítězů ModelManie, ale také o mou velmi oblíbenou část – představení novinek v Solidworks 2017. Byla jistě výborná, protože Ondřej Zelený se na tuto prezentaci vždy výborně připraví. Také jsem chtěl vidět zapojení mého předchůdce na postu šéfredaktora časopisu CAD, Lubora Buše, který nyní pracuje v SolidVisionu, do prezentační činnosti. Ale ani to jsem nestihl.

Předpokládám, že všechny zbývající aktivity uvedené v programu byly splněny jako obvykle na výbornou a že příští rok opět přibude počet účastníků konference. Skoro bych se bál, že se do Jezerky už ani nevejdou. Možná nás SolidVision překvapí a vyhledá pro konferenci nějaké nové místo. Ovšem vhodných míst s tak velkou kapacitou u nás příliš není. Uvidíme.


Mohlo by vás zajímat: