Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Návrh skateboardů s technologiemi Autodesku

Středa, 10 Srpen 2011 07:56

Tags: Alias | Autodesk | Inventor | Showcase | Skateboard | SketchBook | Tork Trux

Návrh součástí skateboardu Tork Trux v produktech Autodesku -002-1132Tork Trux, výrobce dílů pro skateboardy z amerického Charlotte, se řídí firemním heslem „revoluce díky evoluci skateboardu“. Aby tohoto cíle dosáhla, využívá společnost možností sady aplikací Autodesk Product Design Suite a produktu Autodesk Inventor. Jejich aktuálním projektem je vývoj velmi lehkého skateboardového podvozku (takzvaného trucku), který lze připevnit k prknu bezpečně a snadno i bez potřeby mnoha nástrojů. Právě zde nacházejí konstruktéři uplatnění pro digitální prototypování s pomocí 3D modelů věrně ukazujících reálné chování všech navržených součástí.


Výhody jednodušší montáže skateboardu
Tým Tork Trux vyvinul unikátní kovový skateboardový podvozek ACT, který přímo v  základnovém díle má otvor ve tvaru montážního klíče. Důležitá je i matice s přírubou, která matici při utahování přidržuje v potřebné pozici. Skateboardisté tak mohou utahovat šrouby připevňující podvozek k prknu, aniž by museli mít po ruce klíč či držet matici tak, aby se při montáži neprotáčela. „Námi zabudovaný otvor ve tvaru montážního klíče výrazně zjednodušuje sestavování skateboardu, zajišťuje správnou polohu matic a brání jejich uvolňování při jízdě,“ dodal k  návrhu Dustin Clark, prezident společnosti Tork Trux.

Snazší vývoj s technologiemi Autodesku
Celý návrh byl proveden s využitím řešení Autodesk Inventor – včetně provedení analýzy metodou konečných prvků (MKP/FEA). Tato metoda pomohla navrhnout podvozek dostatečně odolný proti působení tlaků a otřesů při jízdě, současně ale též co nejlehčí a bez použití přebytečného materiálu. Autodesk Inventor byl mimo jiné také využit při přípravě krátkého instruktážního videa - zde.

S návrhem různých variant podvozku (například různých šířek pro různě velká prkna) pomáhal firmě software Autodesk Alias. Realistické a živé 3D vizualizace vytvořené v řešení Autodesk Showcase pak přispěly k nalezení optimálních kombinací barev výrobku. A své uplatnění si našel také Autodesk SketchBook Designer pro návrh firemního loga Tork Trux. „Digitální prototypování pomáhá přetvářet úžasné nápady v úžasné výrobky – v kratším čase a levněji. A to je přesně to, co udělali v Tork Trux,“ říká Robert »Buzz« Kross, viceprezident divize výrobních řešení ve společnosti Autodesk. „Se sadou aplikací Autodesk Product Design Suite může každý výrobce inovovat efektivněji a rychleji.“
Tork Trux skateboard parts designed in Autodesk products -004-1132

Mohlo by vás zajímat: