Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Zemřel Steve Jobs

Čtvrtek, 06 Říjen 2011 08:56

Tags: Apple | iMac | iPad | iPhone | Jobs | NeXT

Steve Jobs Apple iPhone -1140Nedlouho po svém odstoupení s pozice generálního ředitele společnosti Apple byl dostižen zákeřnou rakovinou slinivky břišní Steve Jobs. Bojoval s ní minimálně od roku 2004, kdy své onemocnění veřejně oznámil. Jako spoluzakladatel firmy Apple Computer postavil první počítač Apple se svými společníky v garáži (jak jinak) už v roce 1976. Počítač byl prodáván za symbolických 666,66 dolaru a byla to spíš stavebnice bez klávesnice a displeje. Už Apple II z roku 1977 se stal velkým hitem. Vývoj pokračoval a hlavní devizou Applů bylo grafické uživatelské rozhraní a práce s grafikou, díky které se počítače Apple dostaly i u nás (to však až o hodně později) hlavně do grafických studií. Po neshodách s novým vedením firmy Steve Jobs odchází v roce 1985 a zakládá společnost NeXT. Počítačový systém NeXT, který Jobs představil v roce 1988, zvedl laťku výpočetních systémů do v té době nebývalých výšin, ale díky vysoké ceně 6500 US dolarů za základní sestavu (vlastní počítač, 17" monochromatický monitor, klávesnice a myš) se příliš nerozšířil. Větší podnikatelské štěstí měl v roce 1986 se zakoupením Graphics Group, součásti počítačové sekce Lucasfilmu. Z té se v tomto roce stává dnes světoznámý Pixar, v jehož portfoliu jsou takové filmy jako Příběh hraček, Příšerky, s. r. o., Auta, Ratatouille a další. Ovšem Pixar zpočátku vyvíjel vysoce výkonný počítačový hardware, klíčovým produktem byl Pixar Image Computer. Souběžně s tím se rozvíjelo vytváření animovaných sekvencí filmů pro jiné tvůrce a animované reklamy. Obchodně ani Image Computer nebyl příliš úspěšný a tak se Pixar věnuje naplno animované tvorbě a v roce 2006 se stává dceřinou společností The Walt Disney Company.
V roce 1996 kupuje Apple firmu NeXT, hlavně kvůli systému NeXT STEP, a Jobs se tak po deseti letech opět dostává do vedení své bývalé firmy. NeXT STEP se stal základem nového operačního systému Apple MacOS X.
Návrat Jobse znamenal uvedení nových průsvitných počítačů iMac a pracovních stanic PowerMac – živá voda na do té doby víceméně skomírající firmu. Jobsovy vize bezpochyby stojí i za uvedením dalších veleúspěšných zařízení společnosti Apple – hudebních přehrávačů iPod, telefonů iPhone a samozřejmě hitu poslední doby – tabletů iPad.
Steve Jobs zemřel ve středu 5. října 2011, 24. února příštího roku by mu bylo 57 let. Čest jeho památce.

Mohlo by vás zajímat: