Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Volkswagen vsadil na roboty z Universal Robots

Čtvrtek, 29 Srpen 2013 14:51

Tags: Robotika | Robots | Universal | UR5 | Volkswagen

UR5 VW linka-1335Automobilka Volkswagen Group ve své motorárně v Salzgitteru integrovala průmyslové robotické rameno od dánského výrobce Universal Robots do sériové výroby. Lehký robot UR5 je instalován v oddělení montáže hlav válců a zajišťuje zde manipulaci s citlivými žhavicími svíčkami. Jedná se o prvního robota určeného pro spolupráci s lidmi použitého ve skupině Volkswagen Group. Díky integrovanému bezpečnostnímu módu může šestiosé robotické rameno spolupracovat přímo s lidmi bez použití ochranných prvků. Významně tak přispívá k optimalizaci zdravých pracovních procesů.

Výrobní závod automobilky nedávno instaloval průmyslové robotické rameno od dánského výrobce Universal Robots, které spolupracuje s pracovníky v oddělení montáže hlav válců a má na starost vkládání žhavicích svíček do hlav válců.
Vzhledem k integrovanému bezpečnostnímu režimu (splňujícímu normu EN ISO 10218) může průmyslový robot pracovat v těsné blízkosti lidí. Je vybaven kolaborativním uchopovačem, který splňuje bezpečnostní požadavky normy ISO/TS 15066, jež stanovuje specifikace pro roboty spolupracující s lidmi. Z tohoto důvodu bylo možné robota integrovat do výrobní linky bez potřeby dodatečných ochranných prvků.
Projekt byl realizován před více než dvěma roky v úzké spolupráci s Faude Automatisierungstechnik. Dva pracovníci ve výrobě, kteří měli dříve společně na starost montáž žhavicích svíček do hlav válců, by nyní neměli být tolik zatěžováni. Doposud museli ve shrbené poloze vkládat žhavicí svíčky do stěží viditelných otvorů v hlavách válců.
UR5 VW GlowPlug-1335Tuto operaci nyní přebírá lehký šestiosý robot UR5 od firmy Universal Robots. Opatrně uchopuje citlivé žhavicí svíčky, které jsou opatřeny speciálním separačním systémem, a vkládá je do obtížně přístupných otvorů. Zaměstnanec potom zajistí upevnění žhavicích svíček a izolaci hlavy válce, které jsou nezbytné před dalším výrobním krokem. Díky přímé spolupráci s robotem vykonávajícím funkci asistenta, může tyto činnosti pracovník provádět ve vzpřímené, zdravé poloze. Je tak schopen neustále dohlížet na celý proces a v případě potřeby rychle zasáhnout.


Mohlo by vás zajímat: