Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Další mobilní aplikace od Autodesku pro iPad

Čtvrtek, 20 Říjen 2011 06:27

Tags: AutoCAD WS | Autodesk | SketchBook

novotny-01V minulém vydání časopisu IT-CAD se čtenáři mohli blíže seznámit se zkušenostmi s fungováním nové verze programu AutoCAD WS na novém tabletu iPAD 2. Firma Autodesk má aktuálně v nabídce devět ostrých aplikací pro práci i zábavu pro iPad a iPhone a další, ve fázi vývoje, se objevila na Autodesk Labs. Vedle aplikací pro zařízení firmy Apple Autodesk neopomíjí kompilovat aplikace i pro rychle rostoucí operační systém Android od Google. Během přednášky Manufacturing Keynote na Autodesk University proběhl spontánní průzkum. Několik set posluchačů, převážně techniků, bylo před přednáškou o mobilních aplikacích dotázáno, ať zvednutím ruky dají najevo, zda vlastní telefon od firmy Apple. Ač v domovské zemi jak firmy Apple, tak převážné většiny posluchačů, nebyl výsledek pro firmu Apple příliš lichotivý – odhadem patnáct, maximálně dvacet procent přítomných. Rozhodně v tomto není možné spatřovat malou loajalitu k oblíbené národní značce, neboť na trhu USA je hodně úspěšné BlackBerry, Motorola, AT&T se svými telefony a další v Evropě se nevyskytující výrobci. Přitom je pravda, že iPhone patří i v USA řekněme k dražším telefonům. Zato na druhý dotaz „Kdo z vás by iPhone chtěl mít?" publikum dalo jednoznačnou odpověď.

Pohled do budoucnosti

Na konferenci byl pro „mobilní svět" představen koncept aplikací budoucnosti. Na telefonu od Apple běžel software umožňující servisnímu technikovi zobrazovat rozvody médií v místnosti, i když jsou ukryty pod podhledy atd. Chytrý telefon objektivem vestavěného fotoaparátu snímal místnost a obraz přenášel na displej. Vedle toho v reálném čase na popředí obrazu místnosti vykresloval trasy potrubí, kabelů a další informace, jež jsou obsaženy v dokumentaci k budově. Nadšení přítomných nebralo konce a ovace vsedě střídaly ovace vestoje. Jen prezentaci sledující technici si klasicky zachovali odstup, protože věděli, že na takovéto finesy si ještě budou muset chvíli počkat. Zato aplikace Inventor Publisher a jeho „bratra" pro mobilní zařízení Autodesk Inventor Publisher Mobile Viewer mohou využívat již nyní.

novotny-02

Pracovní aplikace

Autodesk Inventor Publisher Mobile Viewer (AIPMV) spolu s AutoCAD WS patří do kategorie aplikací určených pro práci. I když u AIPMV by se o tom dalo pochybovat, protože když už ne samotná aplikace, tak forma ovládání a způsob prezentace a nakládání daty vytvořenými ve „velkém" Publisheru jsou v AIPMV opravdu zábavné. Servisnímu technikovi nemohoucímu nalézt závadu na opravovaném zařízení to sice nepomůže, zato si může spravit náladu nebo po zásluze odpočinout při hraní s programy založenými na technologii 3D programu Autodesk Maya. AIPMV rovněž využijí obchodníci, aplikační inženýři, konstruktéři na svých výpravách za zákazníky, také může sloužit pro prohlížení školicích podkladů. S ohledem na cenu pořídit si iPad i iPhone do strojírenské výroby či jiného prostředí s hrubším zacházením si dovolí asi jen movitější zaměstnavatel či podnikatel nebo ten, kdo už ocenil jeho přínosy.

AIPMV je uživatelsky nenáročný prohlížeč dat. Základní funkce se omezují na otevření či stažení souborů. Správa dostupných dat je zcela ve stylu ovládání iOS. Funkce AIPMV se omezují na spuštění prezentace a rychlý pohyb mezi sekvencemi. To, co se zobrazuje na displeji, je samozřejmě na obsahu souboru Publisheru. Jedná se typicky o statický obraz, montážní kroky, animace, doprovodný text – Autodesk Inventor Publisher je efektivní nástroj pro tvorbu návodů a dokumentace a i AIPMV dokáže výsledky velmi dobře „prodat". S aktivním 3D modelem technického objektu se pracuje pomocí gest. Jedním prstem se s modelem otáčí, identickým pohybem dvou prstů se model posouvá a přibližováním a oddalováním prstů se mění velikost zobrazení. Kdo na to hned nepřijde, má možnost si zobrazit názornou nápovědu. Veškerá manipulace i s rozsáhlejším modelem je velmi rychlá a rozhodně přesná.

novotny-03

Další dvě ryze pracovní aplikace jsou Bluestreak a Buzzsaw. Program Bluestreak Mobile, paradoxně se zelenou ikonou (podle image Autodesk Labs), je novinkou ve fázi testování. Rovněž Bluestreak Mobile navazuje na větší aplikaci. V tomto případě stejnojmenný projekt Bluestreak, jenž je cloud řešením Autodesku především pro oblast stavebnictví, architektury, pozemního stavitelství. Bluestreak vytváří prostředí, do nějž „nacpete" vše, co s daným projektem souvisí, a v terénu pomocí Bluestreak Mobile k datům přistupujete. Na rozdíl od obyčejného úložiště typu DropBox lze dokumenty připomínkovat, využívat chat, sledovat historii přihlášení kolegů a jejich reakce a dělat řadu dalších činností výkonných a řídících. Aplikace splňuje standardy soudobých síťových komunikátorů se zaměřením na práci (veselé smajlíky v něm nenajdete). Bluestreak Mobile je nyní spíše ve fázi komunikátoru, než že by dokázal aktivně a plnohodnotně vstupovat do všech procesů, které Bluestreak nabízí. Aplikace Revit a další zatím nemají prohlížeče pro mobilní zařízení (prohlížeče nativních dat) a mnohé aplikace ani automaticky nevytvářejí „univerzální" *.dwf soubory, a tak si budou muset uživatelé i vývojáři Bluestreak Mobile počkat, než je budou moci do funkcí mobilní aplikace zapracovat. Také není příliš jasný koncept a smysl existence Bluestreak vedle Buzzsaw a dá se očekávat, že Bluestreak se stane součástí této pokročilejší aplikace.

Aplikace Buzzsaw v mobilním provedení je taktéž odvozena od PC verze a rovněž pro oblasti spojené s výstavbou. Je výrazně pokročilejší a v podstatě skýtá stejné nástroje jako PC verze. Dokáže pracovat s DWF formátem a DWG a DXF automaticky přesměrovává na AutoCAD WS. Dalšími formáty, se kterými spolupracuje, jsou PDF, Word, Excel, náhledy dokumentů jsou samozřejmostí, editaci ovšem přenechává specializovaným aplikacím. Tímto poněkud „dochází k pokřivení" applovské platformy i jejího fungování, na druhou stranu asi není jiné cesty než v integraci a kooperaci i u Apple. V praxi to znamená, to pokud si chce uživatel zajistit komfort stolního PC, další několikadolarové investice do programů, které umí pracovat s textovými dokumenty, tabulkami, atd. jsou nevyhnutelné. Koloběh se uzavřel, Apple přímo nebo přes zprostředkovávané služby získává prostředky pro vývoj dalších okouzlujících „vychytávek".

Mezi placené aplikace pro iPad, které Autodesk nabízí, patří SketchBook Pro for iPad, za cenu do pěti dolarů, a SketchBook Mobile za dolar. Existuje i SketchBook Express, jenž je zdarma, ale ceně odpovídají i možnosti programu. SketchBook Pro je bitmapový kreslicí program s obdobnými nástroji jako etalon v branži grafiků – Adobe Photoshop.

Ovládání programu je zcela přizpůsobeno užívání a ovládání prsty ruky. Funkce jsou dobře dostupné i pro uživatele s širšími prsty, jen vlastní tvůrčí činnost vyžaduje alespoň jeden nehet neokousaný. Pak není problém pracovat velmi přesně, tzn. až s mezní přesností jednoho pixelu. Je to jak zásluha samotného programu, tak rovným dílem platformy, na jaké je SketchBook provozován. Stylus na iPad se sice dá využít, holá ruka je však nejcitlivější pracovní nástroj. Rovněž i u SketchBooku na iPadu platí, že žádný učený z nebe nespadl. Dílka těch, co už překonali fázi učení, jsou k nalezení v globální síti.

Nejen prací je živ člověk a i seriózní Autodesk dokáže být hravou firmou. Prográmek Autodesk Fluid FX dokáže dělat kouzla pomocí speciálních efektů na obrázcích, které do něj načtete. Základem je Fluid Dynamics Technology převzatá z Autodesk Maya. S pomocí iPad, iPod Touch nebo iPhone vtáhnete svoji podobiznu do ohnivého pekla, jakým si prošel třeba filmový Terminátor. Deformace obličejů jsou ještě představitelné, další efekty je rozhodně lépe vidět. Aktuálně poslední aplikací pod hlavičkou firmy Autodesk je hra TinkerBox HD. Jedná se o simulátor a zároveň konfigurátor mechanických hejblátek atd.

novotny-04

Závěr

V případě programů určených pro práci mají zde představené mobilní aplikace nezanedbatelnou přidanou hodnotou k jejich komerčním verzím určeným pro stolní počítače. Vlastníkům licencí zajistí vyšší pružnost a mobilitu, a když přizvou k užívání mobilních aplikací také subdodavatele nebo i investory, je další zvýšení produktivity nasnadě.

I když jsou aplikace SketchBook placené, cena je opravdu minimální, a tak nelze skálopevně tvrdit, že pokryje náklady na vývoj (ani při miliónových objemech stažení – do účetnictví Autodesku nevidíme) ani nemá nějaký významný regulační charakter. Rozhodně za cenu do stokoruny (při současném kurzu) uživatel získá velmi kvalitní kreslicí nástroj a ve spojení s Apple dokáže směle nahradit práci na PC a stolní tablet při nesrovnatelně větší mobilitě. Ne nadarmo SketchBook patří mezi Top-Rated aplikace pro mobilní platformu.

Jak se bude dařit Autodesku na platformě Apple v budoucnosti, zejména při růstu Androidu, je otázkou. Apple je strategickým partnerem firmy Autodesk a o dalším rozvoji není pochyb. Cloud řešení pomáhají urychlovat vývoj mobilních aplikací, a tak čeho se určitě můžeme dočkat, jsou nové „chytré prohlížeče" dat stěžejních aplikací firmy Autodesk pracujících na iPadu. Navíc je možná jen otázkou času, kdy Autodesk představí Autodesk Inventor pracující na iOS 5 Lion, což by pravděpodobně způsobilo zajímavé pohyby v CAD branži. A možná to bude už na Autodesk University 2011 – svět přece rád naslouchá spekulacím.


Mohlo by vás zajímat: