Google překladač: English Deutsch

Jarní novinky HP: Tisknout je tak snadné

Tags: Hewlett-Packard | Tiskárny | Velkoformáty

hp-01Nově představené velkoformátové tiskárny HP Designjet T790 a T1300 nabízejí úplnou provázanost se službou HP ePrint & Share. Nemusíte již řešit, zda máte výkresy či vizualizace pro tisk s sebou na USB paměti, v počítači bez nainstalovaných ovladačů, v chytrém mobilu, tabletu či on-line úložišti. Snadno, rychle a v požadované kvalitě je totiž vytisknete pokaždé. Jste-li členem projekčního týmu, nové možnosti tvorby, sdílení i správy tiskových dat on-line vás pravděpodobně osloví o to více. Proč a jak je využít? Tradiční pojetí velkoformátového tisku s sebou přinášelo nejednu komplikaci – velkoformátová tiskárna musela být připojena (lokálně či s pomocí místní sítě) k počítači s patřičnými ovladači a obsluhou zkušenou natolik, aby byla schopna vytisknout požadované výkresy dle zadání. Nezřídka se stávalo, že v menších a středně velkých týmech byl určen pracovník, který se o tisk staral. Cesta k výtiskům pak vedla pouze přes něj, protože pro ostatní byl tisk komplikovaný a hůře dosažitelný. Tohle trápení však už můžeme hodit za hlavu. Dnes si totiž vystačíme pouze s tím, co chcete vytisknout (výkresy, vizualizace, obrázky, dokumenty a podobně), a s tiskárnou HP. Počítač jako prostředníka už nepotřebujete (nechcete-li nebo nemáte-li jej zrovna k dispozici).

Soustřeďte se na svou práci, ne na zajištění tisku

První tiskárnou, která dokázala plně využít technologie HP ePrint & Share (více o této bezplatné službě v čísle 6/2010), byl typ HP Designjet T2300 eMFP. Kromě dalšího zlepšení kvality a dostupnosti tisku velkých formátů přinesla jednu zásadní novinku – velký barevný displej, s jehož pomocí dokážete přesně nastavit požadovaný tisk (včetně detailních náhledů), aniž byste k tomu potřebovali počítač. Co víc, data nemusíte mít ani fyzicky s sebou (v počítači, na USB paměti apod.). HP ePrint & Share umožňuje pracovníkům projektových týmů snadno vytvářet, sdílet a spravovat data v digitální formě a tisknout je prakticky na jakékoli tiskárně HP Designjet připojené k internetu (v kanceláři, u zákazníka, na obchodní prezentaci). Je tak jedno, zda spolupracovníci sedí vedle sebe, nebo na druhém konci světa. Díky přehlednému uživatelskému rozhraní přistupují do zabezpečené on-line knihovny – odkudkoli, kde je internet a kde potřebují data prohlížet a rychle tisknout.

Tisková řešení pro všechny menší a středně velké týmy

Po kladném přijetí řady T2300 eMFP odbornou veřejností a uživateli bylo jen otázkou času, kdy HP přijde také s nástupci úspěšných typů HP Designjet T770 a T1200. Kdo jste si vsadili na to, že i ony přinesou výhodu velkého dotykového displeje a podpory snadného tisku s řešením ePrint & Share, trefili jste se do černého.

HP Designjet T790 – připojte k internetu a tiskněte

Tiskárna šíře 610 a 1118 mm (s volitelnou možností PostScriptu) je určena přímo pro architekty, projektanty či konstruktéry. Doslova ožívá pouhým připojením do elektrické zásuvky a k internetu. Kromě zmíněného propojení s on-line úložištěm tiskových dat se každého půl roku zcela automaticky aktualizuje a pro tisk nepotřebujete instalovat žádné ovladače. Máte-li data ve formátech TIFF, JPEG či PDF (u verze s PostScriptem), nemusíte vůbec přemýšlet, z kterého počítače je na tiskárnu pošlete – prostě připojte USB paměť do vstupu na tiskárně, na displeji zvolte orientaci, barevnost a všechny další důležité parametry výstupu a ihned tiskněte.

Typ T790 využívá 6 samostatných inkoustů (mimo jiné matnou černou, fotografickou černou a šedou), takže si poradí s věrnými odstíny šedé i pestrou škálou živých barev na obyčejná i lesklá média. Zvládne vytisknout až 2 strany A1 za minutu (v úsporném režimu), poradí si i s čarami tloušťky pouhých 0,02 mm (specifikace HP-GL/2). Díky 8 GB virtuální paměti není problém ani s tiskem opravdu složitých a objemných souborů. Termální tisk HP vynikne u technické dokumentace, grafických prezentací i náročnějších vizualizací.

hp-02S technologií HP ePrint & Share je tisk na velkoformátové tiskárně T790 záležitostí okamžiku
– ať tisknete z počítače, USB paměti či přímo z internetového úložiště.

HP Designjet T1300 – dvě osvědčené role i kupa nových možností

Typ T1300 šíře 1118 mm označuje HP jako internetovou tiskárnu. Kromě vlastností, které jsme zmínili již u typu T790 a které vyplývají z výhod technologie ePrint & Share, přináší navíc zejména dvě snadno vyměnitelné role tiskového média. Můžete zvolit buď stejný formát a tisknout velké objemy dat bez nutnosti měnit papír, nebo vsadit na rozdílné formáty a redukovat tak odpad z nepotištěné plochy. V praxi se osvědčuje i volba dvou tiskových médií s různou charakteristikou (matné, lesklé, s texturou). V jedné tiskové frontě tak například můžete okamžitě přejít z tisku archívních výkresů (na levný, recyklovaný papír) na vysoce detailní vizualizace pro prezentaci zákazníkům (na lesklém papíře s prémiovou povrchovou úpravou).

U tohoto typu je standardem 32 GB virtuální paměti a pevný disk 160 GB. Mezi volitelné tiskové jazyky patří Adobe PostScript 3 a Adobe PDF 1.7. Velký dotykový displej, možnost tisku nejen lokálně, ale i z internetového úložiště, či šestice inkoustů jsou obdobné jako u typu T790.

hp-03HP Designjet T1300 dokáže značně zefektivnit tisk díky dvěma rolím o stejných či různých formátech papíru.


Vyzkoušejte si novinky na vlastních výkresech

Jedna věc jsou zajímavé parametry tiskáren, druhou praxe a konkrétní požadavky každého projekčního týmu. Díky specialistům společnosti HSI na velkoformátový tisk, kteří se v této oblasti velmi úspěšně pohybují již 20 let, se můžete objednat do HP LFP Democentra v Praze a tam si nové tiskárny nechat osobně předvést a vyzkoušet – třeba na vlastních dokumentech donesených na USB disku či stažených přímo přes ovládací panel tiskárny z vašeho on-line úložiště ePrint & Share. Pokud jej ještě nemáte, vyzkoušejte si jej na adrese h30510.www3.hp.com – je dostupné zcela zdarma.

Výběr tiskáren je velký a technologie se neustále vylepšují – pokud plánujete pořízení tiskárny, je výhodné se napřed poradit s odborníky autorizovaného prodejce. V HSI vám poradí nejen s výběrem nejvhodnějšího typu tiskárny (abyste zbytečně nepřestřelili, nebo naopak nevsadili na tiskárnu s kapacitou nedostačující pro vaše projekty), ale doporučí také nejvýhodnější financování či některou z aktuálních akcí:

  • HP Zbavte se staré – oblíbená možnost, jak získat slevu až 83 tisíc korun za odkup vysloužilé tiskárny HP při přechodu na nový typ.
  • HP Start – balík tiskových médií získávají všichni, kdo si pořizují novou velkoformátovou tiskárnu HP u společnosti HSI (případně jiného certifikovaného prodejce v České republice).

Využít můžete také specializované semináře zaměřené na velkoformátový tisk, které pravidelně představují novinky uváděné na náš trh – více v přehledu na www.hsi.cz.

Nákup velkoformátové tiskárny není ani dnes zanedbatelná investice. Prověřte více variant, nechte si u odborníků předvést výhody jednotlivých tiskáren v praxi a zvolte tu, která na míru padne vašim potřebám. Přejeme jasný tisk a pohodlnou práci.


hp-04Na barevném dotykovém displeji s přehledným uživatelským rozhraním, se kterým jako první přišel
typ HP Designjet T2300 eMFP, snadno zvládnete nastavit tisk i bez počítače.

Autor je specialista na velkoformátový tisk společnosti HSI


Mohlo by vás zajímat: