Google překladač: English Deutsch

Praktický malý projektor pro prezentace i oddech na cestách

Autor článku: Václav Buk   

Tags: Nec | Prezentace | Projektory | Recenze

NEC-L50W-LED-Mobile-ProjectorNEC L50W je mobilním projektorem v pravém slova smyslu. Nejde o kapesní model, avšak zároveň má svými rozměry velice daleko k většině projektorů, které jsou stavěny jako malé přenosné. Subtilní DLP přístroj kompaktního provedení, vhodný jak pro intenzívní profesionální využívání například v rámci služebních cest, tak i pro soukromé projekce, v sobě ukrývá namísto projekční žárovky energeticky méně náročnou a trvanlivější LED lampu, díky níž dosahuje jasu až 500 ANSI lumenů. Životnost lampy by podle tvrzení výrobce měla dosahovat dvaceti tisíc hodin.



Projektor má sice moderní, ale ne příliš praktický vysoce lesklý černý povrch, posuvnou krytkou chráněný monofokální objektiv s ručním zaostřováním, několik obrazových vstupů, a především zajímavé funkce a výbavu, díky kterým jej v mnoha situacích můžeme používat nezávisle na počítači.

Mezi takové prvky patří například slot pro paměťovou kartu SD či USB konektor pro flashdisk. Přímo z paměťových médií lze promítat jak obrázky a videa v některých běžných formátech, tak soubory PDF a dokumenty, tabulky či prezentace z Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint). Přístroj si přitom poradí s poměrně složitými dokumenty i tabulkami, a to při zachování jejich formátování, škoda, že nepodporuje obyčejný textový formát TXT. Umožňuje přehrát také samostatné audio soubory (MP3, WAV, WMA). Tato funkce je zde ale poněkud sporná, neboť L50W nemá žádný audio výstup, je vybaven pouze vestavěným dvouwattovým mono reproduktorem, který nabízí jen slabé ozvučení. Na stejné omezení samozřejmě narazíme také při promítání videa. Samostatný audio vstup (3,5mm jack) stejně jako vstupy HDMI, VGA (D-Sub), video (RCA) i mini USB pro připojení k počítači však projektor má. Všechna rozhraní včetně čtečky SD jsou v jeho zadní části, ovládací tlačítka najdeme na malém jednoduchém dálkovém ovladači. Přímo na přístroji můžeme pouze pomocí páčky na objektivu ostřit obraz a tlačítkem přepínat mezi vstupy. Jsou zde ještě dvě stavové kontrolky a tlačítko on/off. V přední části zespodu se nachází šroubovací stavitelná nožka a velmi užitečnou výbavou je také stativový závit.

 

NEC-L50WLED-Projector
Monofokální objektiv chrání posuvná krytka, zaostřování se provádí pomocí páčky.

Projektor se díky LED lampě vyznačuje velmi rychlým náběhem, plného jasu a kvality obrazu dosahuje prakticky hned po zapnutí. Jakmile přístroj spustíme, objeví se přehledná výchozí nabídka možností dalšího postupu: z horní řady ikon vybereme zdroj obsahu (RAM disk, USB médium, SD karta a počítač připojený přes USB), z dolní pak jeho typ (obrázky, audio, video, dokumenty), popřípadě položku „nastavení“. V hlavním menu, které je k dispozici v češtině, najdeme vedle mnoha dalších například řadu funkcí pro úpravu barev, volby časovače vypnutí, zámku, barev ovládacího panelu, výběr z barvy systémového pozadí (modrá, černá), volbu ze šesti barev projekční plochy či ekonomický mód. Rozhodnout také můžeme, zda má přístroj po zapnutí prohledávat vstupy, zda bude ventilátor běžet naplno a samozřejmě nechybí možnost volby poměru stran obrazu, automatická korekce lichoběžníku ani přetočení obrazu o 180 stupňů. K obsluze slouží již zmíněné miniaturní dálkové ovládání s dobře rozvrženými „promačkávacími“ tlačítky. Jednoduchost ovladače bez zbytečných tlačítek je příjemná, nicméně vzhledem k multimediálním schopnostem tohoto projektoru zde může někomu scházet sada známých tlačítek pro ovládání přehrávače videa a audia.

NEC-L50WLED-backVšechny konektory jsou soustředěny v zadní části přístroje.

Zapůjčený NEC L50W poskytoval jasný, stabilní a barevně věrný obraz. Přestože používá technologii DLP a není primárně určen k projekci filmů a fotografií, dokáže čistě, bez „závoje“ podat i vysoce zářivou žlutou či zelenou stejně jako například pleťové odstíny. Projekci navíc můžeme pohotově ovlivnit výběrem některého z osmi již přednastavených obrazových režimů.

NEC_L50W-dalkovy_ovladacMalé dálkové ovládání umožňuje jednoduchou obsluhu projektoru,
postrádá však samostatná „multimediální“ tlačítka.


V balení projektoru najdeme kromě dálkového ovladače také praktickou brašnu, utěrku, napájecí, VGA i USB kabel, CD s cizojazyčnou dokumentací a průvodce instalací.

Základní parametry

  • Projekční technologie/výkon: DLP / 500 ANSI lm, kontrastní poměr 2500:1
  • Životnost lampy: 20 000 hodin
  • Objektiv: f13,92 mm/1:1,5, manuální ostření, projekční faktor 1,4:1, projekční úhel 13,8°, projekční vzdálenost 0,52–3 m
  • Nativní/maximální rozlišení: 1280×800 (WXGA) / 1920×1080
  • Rozhraní: 1× mini D-Sub 15pin, 1× RCA (video in), 1× HDMI, 1× 3,5mm stereo jack (audio in), 1× USB Type A, 1× USB Type B, 1× 2W mono reproduktor
  • Příkon: 105 W, 70 W (Eco režim)
  • rozměry/hmotnost: 398×296×115 mm / 1,2 kg
  • Podporované soubory: BMP, JPG / MP3, WAV, WMA / AVI, MOV, MPG, MP4, WMV, MKV / PDF verze 1.0 až 1.7, dokumenty MS Office verze 97 až 2007
  • Přibližná cena: 12 800 Kč (včetně DPH)    

Na testování zapůjčila firma NEC.

Mohlo by vás zajímat: