Google překladač: English Deutsch

Barevná velkoformátová novinka od Ricohu

Autor článku: Petr Trafina   

Tags: GelJet | Impromat | Ricoh | Tiskárny | Velkoformáty

Ricoh MP CW 2200Společnost Impromat přichází na náš trh s naprostou novinkou a pod značkou Ricoh vám dnes máme možnost představit plnohodnotný multifunkční barevný velkoformátový systém Ricoh MP CW 2200. Že má v dnešní době barevný výstup v projekční a konstrukční praxi jasné postavení, je více než jisté a pro velkoformátový tisk to platí především. Proto se o tyto technologie zajímá stále více uživatelů a klasické černobílé zpracování tonerovými LED tiskárnami výrazně ustupuje, což potvrzují i výsledky různých studií. Na trhu se potom tento trend projevuje klesajícím objemem tisku. Barevné plotry jsou v oblasti CAD a GIS aplikací využívány již řadu let, některé uživatele však mohly do této chvíle od jejich pořízení odradit vysoké náklady na provoz, nedostatečná produktivita výstupu a rychlost tisku, nemožnost pořizovat kopie nebo složité ovládání. Proto mnoho firem dnes provozuje jak černobílý, tak i barevný velkoformát. Na tom prvním se realizují rychlé a levné kopie, případně produkční tisk, na barevném potom fajnovosti a tisky, kde je požadována barva.

Nová technologie GelJet

Nejprve se hned na začátku zastavíme u použité tiskové technologie. Ta je originálním patentem společnosti Ricoh a jedná se již o její čtvrtou generaci. Vývoj probíhal v archových tiskárnách kancelářské kategorie, a je tedy již nějaký čas úspěšně používán v malých stolních tiskárnách a multifunkcích. Pro konstrukční a především projekční činnost je poměrně zásadní, že systém používá speciální pigmentová, zcela vodostálá barviva v podobě gelu. Výtisky lze tedy libovolně máčet bez jakékoli úpravy ihned po vytištění, aniž by došlo k sebemenšímu rozpití. Není třeba používat žádná speciální média. S touto vlastností potisknete i zcela obyčejný papír. Třeba ten, co běžně používáte v jiném velkoformátu. Potiskovat lze také média povrchově upravovaná křídou v gramážích, které jsou běžné pro konstrukční, projekční a výkresovou dokumentaci. Pigmentová barviva jsou po vysokofrekvenční úpravě v systému nanášena pěti permanentními, piezo tiskovými hlavami. Také zde bylo využito dlouholetých zkušeností z vývoje a hlavy jsou z vlastní produkce Ricoh. Systém používá k tisku standardní model barev CMYK bez dalších doplňkových odstínů. Pro tisk konstrukčních plánů, výkresů, projektů, map nebo informačních plakátů je to zcela postačující. Právě díky široké tiskové stopě a nové technologii tisku dosahuje nový Ricoh zcela excelentního výkonu ve velmi dokonalé kvalitě. Pět tiskových hlav používá systém především pro zvýšení výkonu v černobílém tisku. Černá tedy používá k tisku hned dvě hlavy najednou a zajistí tak výkon srovnatelný s klasickým tonerovým systémem stejné kategorie. To je právě dobrý důvod, proč je dnes již možné stávající LED technologii nahradit.

Precizní výkresy, dokonalé mapy a krásné plakáty

Všichni uživatelé, jejichž hlavní náplní velkoformátové dokumentace jsou klasické CAD aplikace, tedy výkresy, plány, projekty budov, rozvody inženýrských sítí, ale také mapy, dopravní trasy nebo 3D design, si mohou být jistí, že kvalita tisku i produkce zcela uspokojí jejich požadavky. Díky gelovému barvivu jsou čáry naprosto precizně ostré, a to i na zcela obyčejném papíru. Nedochází zde totiž k rozpíjení, které je klasické u tzv. Water-based technologie barviva používané u klasického inkoustového plotru. Plochy výplní výkresů i map jsou velmi konzistentní, bez jakéhokoli pruhování a s odpovídající barevností. Vyzdvihnout je třeba i barevné podání, speciálně červenou barvu, která bývá obecně velmi problematická. S novým Ricoh MP CW 2200 dostanete na výstupu skutečně kvalitní plnou červenou, dostatečně viditelnou žlutou i odpovídající modrou nebo zelenou. Zmínili jsme pochopitelně pouze nejvíce používané a problémové barvy pro výkresy a mapové podklady, na které je obvykle kladen důraz. Tiskárna však zajistí interpretaci celého barevného spektra barev odpovídajících danému profilu média v modelu CMYK. Důležité je také zmínit, že při vysokém krytí či saturaci ploch nedochází ke zvlnění papíru, jako je tomu u jiných inkoustových technologií. Opět je důvodem použité barvivo a také technologie nanášení. Dokážete tak vytisknout graficky pokrytou plochu nebo sytou mapu na běžný 80g nebo 90g CAD papír bez toho, aby se potisk zvlnil.

Při testech byla kvalita tisku zkoušena na různé typy médií při různých typech tisků. Pro klasické čárové výkresy bez výrazných ploch výplní lze bez obav používat nekoutované papíry v gramážích od 60 do 90 g/m2. Tato média jsou pro CAD tiskové aplikace žádána, a tedy běžně používána. Na devadesátku už také kvalitně vytisknete mapový list nebo textový poutač či lehkou grafiku. Pokud hodláte tisknout opravdu kvalitní 3D render nebo grafický výstup vašeho projektu pro prezentaci, kde požadujete vysoké krytí a velmi dobrou saturaci barev, je to možné už od 100g papíru. Při použití kategorie média CAD Coated nebo Matt Coated 120 nebo 140 g/m2, je možné vytisknout plný grafický motiv nebo fotografii. Díky gelu ani nedochází k zatažení barev do média a saturace i brilance barev zůstává na velmi dobré úrovni. Při provedení laminace je výstup naprosto k nerozeznání od tisku na vysoce kvalitní fotopapír.

Kromě klasických technických tisků umožňuje technologie Ricoh GelJet zhotovit také kvalitní plakáty, které vydrží a odolávají vodě. Díky možnosti tisku na levná média bez nebezpečí zvlnění ploch při tisku vyrobíte plakát mnohem rychleji. Nová technologie vyrovnání směru dopadu tiskových kapiček umožňuje tisk plných ploch i v produkčním módu tisku při jednom průjezdu tiskové hlavy na plnou šíři, a to bez jakéhokoli pruhování. V tomto směru tedy Ricoh touto novinkou opravdu překvapil.

Konfigurace, parametry a ovládání

Ve standardu se jedná o multifunkční barevné velkoformátové zařízení, vybavené dvěmi automatickými rolemi, vstupem pro volné listy a stojanem s výstupním zásobníkem. Integrovaný barevný skener technologie CIS umožňuje jak plnohodnotné černobílé i barevné kopírování, tak skenování do souboru. Skenovat lze standardně na síťové disky, FTP, SMB nebo přímo do e-mailu, ale také na USB disky nebo přímo na SD karty používané v mobilech nebo fotoaparátech. Samozřejmostí je přímé zpracování standardních datových formátů, jako jsou TIFF, HP-GL/2, HP-RTL nebo JPEG, ve standardu je i možnost přímého tisku PostScript a PDF. Konstruktéry, projektanty a stavaře, jakož i mnohá kopírovací centra jistě uspokojí možnost tisku CAD formátů DWG, DXF i DWF. Tisk je možné provozovat v několika přednastavených módech v kvalitách od 300 do 1200 x 1200 dpi. Připojení na datovou síť zajistí 100MBits nebo 1GBits Ethernet rozhraní. Kdo nechce tahat kabely, může použít volitelné Wi-Fi připojení. Kopírování lze provádět i na vzdálené libovolné zařízení, například vaši stávající A4/A3 kopírku nebo jiný velkoformátový ploter.

Ovládat můžete tento multifunkční systém přímo z barevného dotykového panelu. Vše je velmi přehledné a jednoduché. Díky komunikačnímu rozhraní nového GW kontroléru společnosti Ricoh umožní uživateli plynulý přechod z jakéhokoli stroje bez nutnosti speciálních školení. Panel, funkce i způsob ovládání jsou totiž zcela identické s ostatními kancelářskými systémy. Vše je vždy na stejném místě bez ohledu na typ nebo model stroje. Zařízení umožňuje také vzdálenou správu pomocí web rozhraní nebo nasazení Ricoh softwarových řešení pro plnohodnotný Document Work Flow.

Systém je pro uživatele v podstatě bezúdržbový. Díky GelJet technologii nedojde k žádnému zasychání tam, kde to není žádáno. Pokud netisknete delší dobu, nic se neděje. Permanentní tiskové hlavy zajistí, že systém bude vždy připraven k tisku a není třeba řešit jejich výměnu. Výrazně se tím sníží i náklady na tisk, není už nutné kupovat tiskové hlavy nebo se starat o jejich včasné objednání. Ricoh MP CW 2200 se také stará o kontrolu kvality tisku, a to plně automaticky. Zrovna tak si můžete plně automaticky kalibrovat tiskové hlavy a celý stroj na různé typy médií tak, aby byl výstup vždy precizní. Další unikátní novinkou, také související se zvýšením produkce, je ponorkový nůž a nová technologie řezání. Proč ztrácet drahocenný tiskový čas čekáním na odříznutí výtisku, když se dá řezat i během tisku. Nůž se po oddělení výtisku vrací spodem a v tom okamžiku již systém dávno tiskne další výkres.

Náklady, úspory a parametry

Nasazení tohoto systému bude důležité všude tam, kde je potřeba ke standardní dokumentaci přidat také barvu. Zcela určitě nahradí mnoho stávajících tonerových systémů, které takové možnosti neposkytují – barevný tisk, barevné kopírování i skenování. Při stejných nákladech na tisk, ale s vyšším komfortem funkcí a mnohem nižšími náklady na celkový provoz. Úspora energie a času je hlavní přidanou hodnotou tohoto Ricoh řešení.

Nejde ani tak o celkové objemy, jako o možnost získat své výtisky nebo kopie okamžitě, tedy bez zbytečného čekání nebo složitého nastavování operací. V černobílém modu je Ricoh MP CW 2200 stejně rychlý, jako vaše stávající LED tonerová velkoformátová kopírka. Zvládne hravě 3,5 formátu A1 za minutu, to vše v dokonalé kvalitě a navíc vám ušetří až 90 % energie. Oproti standardní fixaci teplem, která vyžaduje vysoký příkon energie a vyzáří mnoho tepla, je spotřeba nového systému pouhých 180 W při plném provozu. Start při tisku nebo kopírování je téměř okamžitý, pouhých 7 sekund. Nový Ricoh má také dvě automatické role pro podávání médií v rozsahu od A4 až po rozšířený formát E+ (914 mm) a obě disponují automatickým přepínáním. Lze tedy adresovat přímo z ovladače tisku, nebo zvolit při kopírování na panelu stroje, na kterou roli má být tisk zhotoven. Případně to systém optimalizuje a zvolí sám automaticky dle potřebného formátu. Detekce šíře média je plně automatická. Role lze používat jak s návinem na 2" dutince, tedy standardní pro plotry, tak i s návinem na 3" jádru. Znamená to, že můžete tisknout i na klasický PPC papír (Plain) používaný v tonerových kopírkách. Rozsah použitelnosti médií je od 65 g až do 220 g různých specialit. Typy médií jsou běžné pro konstrukční či projekční činnost, tedy od nekoutovaných médií i typy potahované křídou, CAD papíry, recyklované papíry, fólie a filmy, pauzovací papír, fluorescentní papíry, případně i některé typy fotopapírů nebo médií pro grafické speciality.

Systém je určen pro měsíční objemy 300 až 1500 metrů, nárazově zvládá objemy až 3500 metrů. Náklady na tisk barevného výkresu se standardním pokrytím 5 % nepřesáhnou 5 Kč za formát A0 při ceníkové ceně náplní. Barevné multifunkční zařízení Ricoh MP CW 2200 je v České a Slovenské republice dostupné od měsíce února 2013 a jeho ceníková cena za plnou konfiguraci je stanovena těsně pod hranici 300 000 Kč.


Mohlo by vás zajímat: