Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Od modelování po reverzní inženýrství – zkušenosti s 3D myší

Autor článku: Radek Zahradník   
Pondělí, 23 Červen 2014 16:39

Tags: 3D Connexion | 3D myš | ovládání

3D-spacemouse250Jmenuji se Radek Zahradník a od roku 2010 pracuji jako technický inženýr v Laboratoři přenosu tepla a proudění na VUT v Brně. Zároveň působím jako lektor softwaru Autodesk Inventor/AutoCAD, v letech 2008–2011 na VUT v Brně a Mendelově univerzitě, od roku 2010 v komerční sféře. Rád bych se s vámi podělil o zkušenosti se zařízeními značky 3Dconnexion.

Poprvé jsem se setkal s 3D myší v roce 2008, při výuce na VUT v Brně, kdy mi ji ukázal jeden z mých studentů. Nemohl si ji vynachválit a hovořil o ní jako o jedné z nejlepších investic, které kdy udělal.

Druhý, podstatně užší kontakt s 3D myší jsem navázal při mém studiu na Ústavu konstruování na VUT v Brně. Tehdy jsme začali používat i software CATIA V5 a pro mnohé z nás začaly první problémy. Software CATIA má poněkud krkolomnější ovládání modelového prostoru, které vedlo k častému pocitu marnosti a nechuti k práci s tímto softwarem. S přibývajícími semestry a různými softwary se situace začala značně komplikovat. Ačkoliv jsme excelentně ovládali metodiku konstruování, její implementace pokulhávala. Každé natočení modelového prostoru bylo malým utrpením a zdrojem frustrace.

Jeden můj spolužák a zároveň dobrý kamarád tuto situaci bravurně vyřešil pomocí 3D myši SpaceNavigator od firmy 3Dconnexion. Pořídil si ji kvůli tomu, že denně konturoval v softwaru CATIA V5 a někdo z práce mu ji doporučil. Ukázal mi, jak se s ní pracuje a že se dá využít prakticky v každém 3D modeláři.

Zprvu jsem byl k 3D myši skeptický. Při prvních dotecích jsem střídavě narážel buď na přílišnou citlivost zařízení, nebo naopak – na jeho nemotornost a pomalost při otáčení. Chyba však byla spíše ve mně, jak jsem později zjistil.

3D-spacemouse02
Když jsem nastoupil jako lektor softwaru Autodesk Inventor/AutoCAD do soukromé agentury, měl jsem možnosti pracovat s 3D myší SpacePilot Pro při každém svém školení. Byl jsem už starší, vyzrálejší a našel jsem si čas na konfiguraci 3D myši. Zjistil jsem, že výchozí nastavení citlivosti zařízení neodpovídá mým potřebám. Jakmile jsem to udělal, rychle jsem si na používání 3D myšky zvykl natolik, že když jsem se potřetí během jednoho dne přistihl, jak u svého pracovního PC v kanceláři instinktivně sahám po 3D myšce, pořídil jsem si svou vlastní.

Z mé strany to byl velice moudrý krok, protože jsem časem zjistil, že jsem bohužel jeden z těch typů lidí, kteří musí mít stejný typ vstupních zařízení (klávesnice, klasická či 3D myš) na všech počítačích, se kterými pracují. Stačilo mít jinou klávesnici, myš nebo jenom jejich nastavení, a už to vedlo ke zbytečnému rozptylování při pracovním procesu hledáním klávesy či přiřazené klávesové zkratky tam, kde nebyla. Časem jsem tento zdroj zklamání odhalil, sjednotil hardware u svých počítačů včetně nastavení, které synchronizuji do cloudu. V práci (té inženýrské) střídám software, konkrétně 3D modelář Inventor a výpočetní systém ANSYS. Oba ovládám bez problémů a frustrací pomocí 3D myši SpaceNavigator.

3D-spacemouse03
3D-spacemouse04
Nedávno jsem si opět připomněl výhody 3D myší značky 3Dconnexion na vlastní kůži, když jsem dostal úkol z oblasti reverzního inženýrství – vytvoření modelu na základě již existující součásti. Pomocí 3D skeneru byla získána polygonální síť existující součásti pro následné zpracování v softwarech k tomu určených. Musel jsem opravit drobné chyby sítě a vytvořit nový souřadnicový systém pro snadné mapování nového 3D modelu. Střídavě jsem pracoval se 3 různými softwary – Inventor, Design X a GOM Inspect. S dvěma posledně jmenovanými softwary jsem se setkal poprvé ve své profesionální kariéře. Díky 3D myši jsem oba softwary ovládal zcela přirozeně. Až zpětně jsem si uvědomil, že nemám klasický problém při přechodu na jiný/nový software, tj. jak ovládat modelový prostor.

Rozsah použití 3D myši však u mne přesahuje pracovní rámec. Rád cestuji a pro přátele pořádám malé cestovatelské přednášky. Snažím se být inovativní a interaktivní. Pokud to mapové podklady dovolují, do přednášek zařazuji interaktivní průlety v programu Google Earth, kde 3D myš také funguje. Zvláštně efektní jsou průlety mezi 3D mrakodrapy, např. v New Yorku nebo Tokiu. Bohužel, webové rozhraní 3D myši (zatím) nepodporuje a její použití je limitováno pouze na desktopovou aplikaci Google Earth.

Za sebe mohu 3D zařízení značky 3Dconnexion doporučit a myslím, že by neměla chybět na stole žádného profesionála, který pracuje nejen s CAD aplikacemi. Je to vhodný zaměstnanecký benefit, který zvýší produktivitu práce, popř. je to výborný dárek, pokud máte v rodině studenta, který uvažuje o kariéře konstruktéra. Studentské licence zařízení 3Dconnexion jsou nabízeny s výraznou slevou.

Tato práce byla realizována za podpory projektu OP VK č. CZ.1.07/2.3.00/35.0004 – Popularizace výsledků VaV VUT v Brně a podpora systematické práce se studenty.


Mohlo by vás zajímat: