Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Automobilový průmysl a Siemens PLM software

Úterý, 24 Únor 2009 15:36

Tags: PLM

Siemens PLMPředstavovat společnost Siemens je asi nošením dříví do lesa, či sov do Athén. Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické a elektronické koncerny. Společnost zaměstnává zhruba 400 000 odborníků, kteří vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení na míru dle požadavků zákazníků a nabízejí širokou paletu služeb dle jejich individuálních potřeb. Siemens nabízí svým zákazníkům ve 190 zemích inovativní technologie a komplexní know-how. Společnost byla založena před 160 lety a působí v oblastech informace a komunikace, automatizace a pohony, energetika, doprava, zdravotnictví a osvětlení. V automobilovém průmyslu ji registrujeme hlavně díky tomu, že převzala společnost UGS a veškeré její aktivity v tomto segmentu průmyslu.

Ducati zkracuje výrobní cyklus výrobku

Firma byla založena v roce 1926 jako výrobce komponent pro tehdy nový radiotechnický průmysl a v průběhu Druhé světové války se transformovala na výrobce automobilů. Ducati je ve světě sportovních a silničních motocyklů prestižní značkou. Během roku 2005 firma vyrobila a úspěšně prodala přes 34 000 motocyklů. Z více než jednoho tisíce zaměstnanců se jich téměř 180 věnuje výzkumu a vývoji a Ducati Motor Holding ročně investuje do těchto aktivit přibližně 12 milionů EUR. Konstrukční oddělení firmy má přibližně 90 zaměstnanců, z toho je 60 konstruktérů. V posledních třech letech bylo hlavním cílem společnosti Ducati integrovat konstrukční proces s výrobou.
V Ducati probíhá přes 95 % výroby externě a zpoždění při přenosu informace k dodavatelům prodlužuje vývojový a výrobní cyklus výrobku.

Siemens PLM - Ducati

Vývoj digitálního návrhu

Zpočátku si společnost Ducati pořídila systém Unigraphics, který později upgradovala na NX. Vzhledem ke zvyšující se složitosti projektů byla pro Ducati velmi klíčová podpora od dodavatele systému, tedy Siemens PLM Software. Prvním kompletním projektem v NX byl vývoj tříventilového motoru. V současnosti společnost Ducati používá NX konfiguraci, která pokrývá všechny její potřeby. Konstrukční oddělení využívá všechny výhody obsáhlých funkcí, které NX nabízí. Úplná digitalizace životního cyklu výrobků umožňuje Ducati pracovat ve virtuálních procesech, včetně úkolů, které dřív vyžadovaly výrobu prototypu. Většina vývojové práce je prováděna ve virtuálních modelech, vyrábí se pouze jeden finální prototyp. Tento fakt výrazně zredukoval čas přípravy prototypu a celkovým výsledkem je optimalizace časových cyklů a vyšší kvalita samotného projektu.

Siemens PLM - Ducati motor


Ihned po zavedení systému NX jsme zaznamenali zjednodušení naší práce a zvýšení produktivity.
Piero Giusti, CAD Manažer společnosti Ducati.

Rozšíření řešení

Společnost Ducati právě implementuje řešení Teamcenter, systém pro správu nejen technických dat a řízení inženýrských procesů. V současné době je Teamcenter využíván ke správě dat v oblastech konstrukce a nákupu. Piero Giusti, vysvětluje: “Teamcenter přispívá k postupnému odstranění papírové dokumentace ve firmě”. Každá operace vztažená k životnímu cyklu výrobku (PLM) se zavádí přes Teamcenter. Jednou z výhod je zkrácení času potřebného k přenosu certifikované informace dodavatelům o dvě třetiny. Zatímco v minulosti byla doba na doručení konstrukční dokumentace 12 až 15 dnů, dnes je to od dvou do pěti dnů. V rámci firmy se informace šíří v reálném čase a sdílení virtuálních technických dokumentů je v Ducati realitou. Používáním funkcí určených pro spolupráci získala Ducati další výraznou výhodu. Při spolupráci s dodavateli se výrazně zkrátil čas rozhodovacího procesu. Funkce pro spolupráci spolu s prostředím správy dat umožňují skutečné virtuální jednání, sdílení dokumentů a nabídek, aniž by někdo musel opustit kancelář.


V blízké budoucnosti počítáme s rozšířením řešení Teamcenter také do jiných oblastí společnosti.
Piero Giusti

Vývoj automobilů Volkswagen a Audi na platformě Teamcenter

Siemens PLM Software získal významnou objednávku od společnosti Volkswagen na dodávku a implementaci PDM produktu Teamcenter. Volkswagen jako vedoucí společnost na evropském automobilovém trhu začne používat řešení Teamcenter v celém vývojovém a výrobním procesu.
Důvodem pro nasazení řešení Temcenter je zprůhlednění všech procesů tak, aby v libovolné fázi kteréhokoli procesu byly známy všechny důležité informace o výrobku, produktivitě a nákladech. Nasazení celopodnikového projektu pro správu dat (K-PDM) ve společnosti Volkswagen bude trvat několik let a v konečné fázi zahrne až 45 000 uživatelů. Základním cílem projektu K-PDM je vybudování efektivních a konzistentních procesů uvnitř celosvětové sítě všech procesů vývoje a plánování výrobku.

Interiér VW Eos

Přesná data a synchronní podpora

K úspěchu programu napomáhá několik základních prvků - přesná data a synchronní podpora všech značek v libovolné lokalitě, v různých oblastech a na různých úrovních, včetně dodavatelů a spolupracujících vývojových partnerů. K-PDM projekt také zahrnuje stávající IT základnu, která bude sloučena a náklady s ní spojené budou optimalizovány. Cíle bude dosaženo prostřednictvím jedinečného změnového projektu společnosti Volkswagen, který je založen na jednotném celopodnikovém řešení správy produktových dat. Projekt bude realizován v několika následujících letech na potvrzených vývojových projektech a na různých úrovních napříč celou skupinou Volkswagen. Po úspěšném dokončení fáze 0 a rozhodnutí o přechodu do produkčního provozu, které padlo v listopadu 2007, bude Teamcenter používán ve výrobě budoucích automobilových projektů Volkswagenu a Audi.

Audi R8

Spolupráce se světovou třídou

„Jsme potěšeni, že můžeme nabídnout naše služby společnosti světové třídy jako je Volkswagen, která tak začne používat vedoucí PLM technologii na všech vývojových projektech,“ řekl Tony Affuso, ředitel a CEO společnosti Siemens PLM Software.
„V Siemens PLM Software jsme pyšní na to, že řešení Teamcenter umožní společnosti Volkswagen lépe inovovat a spolupracovat, a zároveň urychlí vývojový cyklus, zvýší konkurenceschopnost a upevní její vedoucí pozici v odvětví.”

Mohlo by vás zajímat: