Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Tým Rebels Racing – úspěšní nováčci

Pondělí, 06 Srpen 2012 14:32

Tags: ČZU | Formula | Racing | Rebels | Student

Rebels Racing v ORF-1232Po úspěšném vstupu do celosvětové vysokoškolské série Formula Student/SAE v anglickém Silverstone čekala na studenty ČZU další výzva – závod FS Austria v rakouském Spielbergu začínající dva dny po anglické soutěži. Tým Rebels Racing v mezičase odstranil na svém monopostu SATURN 6 technický problém v podobě odlévání paliva v zatáčkách a mohl tak poprvé ukázat skutečnou rychlost své formule. Patnácté místo v „osmičce“ Skid Pad i kvalifikačním kole „Autocross“ a potvrzení faktu o stavbě nejlepší české nováčkovské formule dokončením druhého vytrvalostního závodu Endurance v pouhých pěti dnech.

Dva závody v pěti dnech, to byl úkol náročný nejen pro samotný monopost, fyzickou výdrž studentů, ale i z hlediska logistiky. Zmeškaný trajekt, 2000 km po Evropě, neplánovaná zastávka na ČZU, odstranění technického problému. To vše během 48 hodin.
„Řešení problému s odléváním benzínu  v levých zatáčkách jsme vymysleli v dodávce s kolegou Martinem ‚Soustruhem‘ Pechem cestou ze Silverstone. Na technické fakultě ČZU v Suchdole jsme pak opravu úspěšně provedli a vyrazili do Rakouska,“ popisuje technický ředitel projektu Martin Herčík.
Blesková oprava si vyžádala instalaci druhého palivového čerpadla na pravou stranu nádrže, čímž byl problém úspěšně vyřešen.
Následující ráno, tedy ve středu 18. července, čekala tým registrace a začátek náročné technické přejímky. Rakouští pořadatelé se rekrutují z bývalých soutěžících, o to je však přejímka náročnější i díky rakouské preciznosti. Formule jí prošla během jednoho dne, oproti anglickému závodu bylo nutno přidat několik úprav. Tým musel také „uhádat“ dostatečnou ochranu olejové vany, se kterou komisaři FS Austria nebyli zpočátku spokojeni. Nakonec však po diplomatickém zásahu vedoucího týmu Rebels Racing uznali oprávněnost technického řešení krytu.
Zkouska-naklonu-1232„Na případu krytu olejové vany se mi opět potvrdila platnost Hillova poučení, že ‚Ne neznamená ještě NE‘, tak jako v průběhu celého projektu. Rakouští pořadatelé a komisaři jsou v dodržování regulí mnohem urputnější a preciznější, než jejich angličtí kolegové. Dá se s nimi však diskutovat jako rovný s rovným a občas je i přesvědčit, že pravda může být i na straně týmu“, míní vedoucí projektu Ondřej Suchomel.
Tzv. Tilt test, tedy zkoušku náklonu formule na únik kapalin a převržení zvládl tým ještě ve středu v podvečer. Zkouškou hlučnosti motoru a brzd prošla formule ve čtvrtek ráno.
Statické disciplíny (prezentace, technický design a náklady) jsou letošním slabým místem projektu.
„Především dvousetstránkový fascikl Cost Report, deklarující náklady na každou součást vozu, jsme obětovali dostavbě formule, což se nakonec vyplatilo bodovými příděly v Endurance. Naše lidské zdroje byly v prvním roce omezené a se třinácti členy patříme mezi nejmenší týmy – ty největší čítají přes 60 studentů. Letošní nováčkovské úspěchy v dynamických disciplínách jdou na vrub nižším přídělům ve statických. Disciplínami Business, Cost a Design jsme se zabývali o to pečlivěji v každodenním životě projektu, což dokazuje technická zdatnost, rychlost a spolehlivost naší formule, 25 sponzorů nebo 3 ufinancované závody během první sezóny,“ míní Ondřej Suchomel a pokračuje: „V Anglii nám komisaři vytkli nedostatečné využívaní inženýrských přístupů. Tvrdili, že naše formule vypadá funkční, ale to, že formule funguje, je spíš štěstí než um. V Rakouskou koncept naší formule chválili, nelíbil se jim však nalakovaný rám a elektroinstalace. Anglickým komisařům jsme tedy odpověděli dvěma dokončenými Endurance závody a těm rakouským porážkou jejich dorostenců v disciplíně Autocross. Rádi bychom jednou závodili proti formuli postavené samotnými komisaři. Naopak odměnou nám je poplácání po ramenou od kolegů ze zkušenějších úspěšných týmů, kteří tvrdí, že na první formuli jsme odvedli excelentní práci.“
Ve čtvrtek dopoledne formule SATURN 6 vyrazila vůbec poprvé a bez předchozího tréninku pilotů do disciplín Acceleration (sprint na 75 m) a Skid Pad (osmička, test dostředivých zrychlení). Sprint úspěch 23. místem  nepřinesl, když neodladěné řazení stojí formuli cenné desetiny vteřiny. V osmičce však formule ukázala, že konstruktéři podvozku odvedli dobrou práci a obsadila 15. místo a získala 48,6 ze 75 bodů.
„Disciplínu osmička jsem poprvé viděl až tady v Rakousku přes zátaras. Jel jsem ji sice bez tréninku, ale naplno,“ dodal Lukáš Krejza, autor nejlepšího času zemědělské formule.
Odpolední Autocross, tedy kvalifikace na páteční Endurance, přinesl největší výsledkové překvapení – opět 15. místo z 31 hodnocených a pouze sekundová ztráta na velezkušené týmy jako jsou Akron, Braunschweig nebo Hamburg s o desítky kg lehčími formulemi.
„Po brilantním vyřešení problému s odléváním paliva jsem mohl jet s formulí poprvé bez technických problémů a naplno. Auto výborně sedí v pomalých i rychlých zatáčkách, chová se předvídatelně a motor má dostatečný výkon. Rezervy vidím v nemožnosti řadit pod plynem a v plném brzdění, které vyžaduje trénink.  Tyto drobné nedostatky odstraníme do Maďarska. Těší mě však porážka zkušených domácích týmů z Vídně a obou týmu z Grazu,“ říká Ondřej Suchomel.
SATURN-6-Autocross1232
Do nedělního Endurance tým startoval v rychlém středu pole. Rozkaz zněl jasně – šetřit palivo a dojet. Prozatím neznámá spotřeba a absence vyladěné palivové mapy by v případě jízdy nadoraz znamenala risk nedokončením závodu a nulového přídělu bodů. Oba piloti svůj úkol zvládli na jedničku a dovezli formuli na 17. místo z 31 hodnocených, když za sebou nechali opět tým z Grazu a bez ohlednu na povalené kuželky i Braunschweig. Endurance dokončilo 24 formulí z 37 přihlášených, což ukazuje velmi dobrou spolehlivost v rakouském závodě.
Celkově tým obsadil 26. místo z 37 týmů, které na závod dorazily – 5 týmů účast vzdalo. Tým se nyní připravuje na další závod v Maďarsku v termínu od 17.-20. srpna 2012, ve kterém bude soutěžit 40 studentských formulí včetně rekordních čtyř českých.
„Úspěšným dokončením druhého Endurance v pěti dnech jsme potvrdili, že nejlepší česká nováčkovská formule byla postavena na České zemědělské univerzitě v Praze. To, co pražská, brněnská ani plzeňská konkurence nedokázala v prvním či druhém roce své existence,  dokázal tým Rebels Racing z ČZU v prvním soutěžním roce hned dvakrát, a to v pouhých pěti dnech. A to včetně přejezdu Silverstone – ČZU – Spielberg a opravy formule. Výsledky rakouského závodu ukazují, že jsme postavili nejen nejspolehlivější, ale i nejrychlejší českou nováčkovskou formuli, když jsme například v Autocrossu porazili všechny tři zkušené rakouské týmy,“ soudí Ondřej Suchomel, zakladatel týmu Rebels Racing a vedoucí projektu SATURN 6.

Další informace najdete na webu www.rebelsracing.cz nebo na Facebooku.

Mohlo by vás zajímat: