Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

O polovinu kratší čas na konstrukční práce na rozváděčích

Úterý, 23 Červen 2015 16:52

Tags: ECAD | EEC One | Elektro | Eplan | GreyLogix | Nasazení | Rozvaděče | Studie

Eplan picture1Jak mohou výrobci složitých rozváděčů pro řídicí systémy dosáhnout výhod oproti konkurenci? Automatizací svých procesů. Společnost Bilfinger GreyLogix se sídlem ve Flensburgu (Německo) začala využívat systém EEC One od firmy Eplan, a tím zkrátila dobu potřebnou pro tvorbu elektrických schémat zapojení až o polovinu. GreyLogix se 650 zaměstnanci je jednou z největších firem v oboru návrhů řešení automatizovaných systémů. Firma podniká již patnáct let a specializuje se na velké projekty s využitím automatizační techniky, které vyžadují inženýrské znalosti stejně jako specifické know-how pro dané průmyslové obory.

To je důvod, proč se jejich projektové a konstrukční týmy sdružují do různých odborných skupin, z nichž se každá specializuje na určitou část trhu, např. petrochemii, potravinářský průmysl nebo chemický a farmaceutický průmysl.

Eplan picture2
Společnost GreyLogix navrhuje a vyrábí rozváděče pro řídicí systémy určené pro rozsáhlé projekty automatizace – dokonce i pro řízení celých závodů nebo elektráren.

„Nemáme žádné standardní projekty – vše se vždy tvoří znovu,“ říká Thomas Besser, vedoucí týmu vývojového střediska CAE. „Proto jsou pro nás důležité znalosti i zkušenosti.“ To se týká nejen programování, které dnes tvoří největší objem práce, ale také konstrukce elektrozařízení a návrhu rozváděčů pro řídicí techniku. Společnost GreyLogix využívá vysoký stupeň automatizace. „Brzy jsme zjistili, že musíme být silní v řízení projektů i procesů. Chceme svým zákazníkům nabízet přidanou hodnotu: být chytřejší a vyrábět inteligentněji. A nepřetržitě na tom pracujeme.“

Eplan picture3
Thomas Besser (vlevo), vedoucí týmu vývojového centra CAE společnosti Bilfinger GreyLogix, vysvětluje: „Pomocí automatizovaných konstrukčních procesů můžete vytvořit 50 až 60 % z celkového objemu práce projektu.“

Nejnovějším přírůstkem k nástrojům, které společnost GreyLogix používá pro konstrukci elektrozařízení, je Eplan Engineering Configuration One (EEC One). Tento software umožňuje na základě excelového rozhraní automaticky vytvářet elektrická schémata. To vyžaduje specifický přístup: konstruktér nejprve zadává do tabulky základní parametry, např. napětí. Potom vybere z individuálně uspořádaného seznamu potřebné komponenty, např. «motor 75 kW», stiskne tlačítko «konfigurace» a dostane schémata zapojení.

Přípravné práce se vyplatí
Automaticky vytvořené výkresy stále potřebují individuální přizpůsobení, ale jsou dobrým základem a ušetří mnoho času. Pomocí automatizovaných konstrukčních procesů můžete vytvořit 50 až 60 % z celkového objemu práce na projektu. Inženýři pak mohou takto ušetřený čas využít na kreativní práci. Je sice třeba předem definovat komponenty a struktury, ale toto úsilí se vyplatí. To je právě důvod, proč GreyLogix postupně zavádí EEC One do všech konstrukčních týmů. Technici mohou systém svobodně použít vždy, když se jim to hodí. Nemusíte vytvářet všechno v EEC One. Inženýři mohou například stejně jako dosud nastavovat proměnné jednotlivých zařízení v Eplan Electric P8 – to je jejich volba. Výhody, které GreyLogix nalézá v automatizované konstrukci elektrozařízení, jsou tak výrazné, že vedou firmu k tomu, aby uvažovala o zavedení podobného konceptu pro programování softwaru. Dalo by se tak ušetřit ještě 10 až 15 % doby potřebné pro tyto časově velmi náročné úlohy.

GreyLogix nevyrábí rozváděče na sklad. Montáž dostupných komponent probíhá v systému Kanban. Když komponenty procházejí výrobním procesem, každý panel rozváděče je umístěn na speciální montážní přepravku, což zvyšuje flexibilitu. Velká plánovací tabule na čelní stěně haly zobrazuje aktuální cykly, do nichž je výroba jednotlivých produktů strukturována, a obsazení pracovních stanic. I zde je vysoká úroveň automatizace: zpracování plechů je řízeno přímo ze systému CAE – Eplan Pro Panel – na výrobním stroji Perforex od firmy Kiesling.

Eplan picture4-1526
GreyLogix pracuje s Eplan Electric P8 a EEC One – společnost vidí v automatizaci konstrukce elektrozařízení velké výhody.

Návrh montáže rozváděčů řídicích systémů s využitím Eplan Pro Panelu je úkolem odborníků, kteří zodpovídají výhradně za tento úkol. „Tři naši kolegové původně pracovali ve výrobě,“ říká Besser. „Vědí, jak co nejlépe připravit výrobní dokumentaci. Tito inženýři se podílejí na konstrukci a jsou také odpovědní za zavádění objednávek a tisk schémat zapojení.“ Jak zákazníci, tak obchodní oddělení oceňují 3D výkresy vytvořené v Eplan Pro Panel. Pokud jde o výběr inženýrských nástrojů, respektuje GreyLogix přání svých zákazníků a používá devět různých systémů ECAD. Když ovšem rozhoduje sám, používá Eplan. Výrobní dokumentace se pokaždé navrhuje v systému Eplan.


Mohlo by vás zajímat: