Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

O 25 % více zakázek s Autodesk Productstreamem

Čtvrtek, 19 Březen 2009 12:47

Tags: Autodesk

Autodesk ProductstreamUvažujete o nasazení správy dokumentace? V tomto článku se dočtete o nejvýznamnějších přínosech, které přináší nasazení systému správy dokumentace Autodesk Productstream do strojírenského podniku. Celý článek je napsán jako porovnání symptomů a přínosů. Posuďte sami, zda je popisovaný stávající stav charakteristický i pro vaši firmu a zda je 25% navýšení výkonu firmy vysokým odhadem.

O 25 % více vyhraných nabídek?

Již ve fázi nabídky je vhodné pracovat se systémem správy dokumentace. Některé přínosy oceníte ihned, jiné až v dalších fázích realizace vyhraných zakázek.

Stávající stav

Mnoho informací je předáno ústně nebo na listech papíru. Data jsou často předávána bez vztahu k zakázce. Požadavky na změny nejsou vždy dokumentovány.

Mnoho času je věnování hledání informací, není jasné, kde jsou a kdo je autorem posledních verzí dokumentů.

Zákazník často dostává nabídku bez předchozího projednání, protože veškerý čas přípravy nabídky je spotřebován interními procesy.

S Autodesk Productstreamem

Proces workflow nabídky sleduje stavy jednotlivých dokumentů, vždy je jasné, kde jsou, kdo je autorem, kdo zadal a kdo schválil změny.
Obchodník má přehled o stavu nabídky a má čas na komunikaci se zákazníkem.

Zákazník je pomocí web klienta Productstreamu zapojen do přípravy nabídky. Sleduje návrhy a upřesňuje zadání – zadává změny. Nabídka tak přesně odpovídá požadavkům zákazníka.

Zákazník oceňuje řešení, které přesně odpovídá jeho požadavkům. Přehled a pořádek v procesu nabídky umožní zkrácení doby reakce na poptávku. Výsledkem je o 25 % více vyhraných nabídek.

O 25 % vyšší průtok předvýrobními etapami

Vyhráli jsme zakázku! Dobře, tak navážeme na již hotovou nabídkovou dokumentaci a v co nejkratší době vypracujeme výrobní dokumentaci.

Stávající stav

Konstrukce často začíná od „čistého papíru“, protože není datově kompatibilní s existující nabídkovou dokumentací nebo nemá data snadno dostupná anebo je pokládá za nevyužitelná.

Každý konstruktér využívá především vlastní zkušenosti a v lokálním počítači uloženou práci. Velmi často se stává, že…
  • konstruktér místo toho, aby použil existující komponent, začne konstruovat nový
    • dopad na technologii
    • dopad na sklad
  • několik lidí současně vytváří velmi podobný díl, vždy pod jiným názvem
    • nesoulad v názvosloví
    • prakticky nemožné opětovné použití dat více konstruktéry

Dokončené výkresy a rozpisky zpracovávají archivářky. Ty také ručně přenáší data z rozpisek do informačního systému pro další zpracování v TPV a výrobě.

S Autodesk Productstreamem

Již prvotní data nabídky byla vypracována v prostředí 3D CAD systému podniku (Autodesk Inventor). Veškerá data nabídky jsou vytvořena v základní úrovni detailu (nabídka), jsou uložena pod správou Autodesk Productstreamu.

Konstruktéři plynule naváží na nabídkovou dokumentaci. Autodesk Productstream je pro konstruktéry neviditelným pomocníkem – podporuje týmovou práci, pomáhá vyhledat a použít již existující díly, automaticky doplňuje číselnou řadu nových dokumentů, udržuje informace o verzích, po ukončení schvalovacího procesu předá data do informačního systému TPV a informuje zákazníka o stavu zakázky.

Technolog přebírá automaticky přenesená schválená data z konstrukce a doplní je o výrobní postupy. Má k dispozici platnou rozpisku a samozřejmě i platné verze výrobních 2D výkresů a 3D modelů. Po dokončení technologického postupu dává pokyn Productstreamu k uvolnění dat do výroby – data jsou přenesena do výrobního systému podniku

Přehled a pořádek v datech umožňuje využívat již jednou dokončenou práci. Je snadné cokoli vyhledat a několikanásobně použít. Využívání Autodesk Productstreamu vede ke snížení pracnosti v předvýrobních etapách a k redukci skladovaných i vyráběných položek bez vlivu na výrobní program. Výsledkem je o 25 % více zakázek připravených pro výrobu.

O 25 % vyšší průtok výrobou

Máme o 25 % více zakázek připravených pro výrobu. Zvládne to výroba? Autodesk Productstream pomáhá i zde. Ukažme si, jak.

Stávající stav

Dokumentace připravená do výroby se kupí na mistrově stole i na jednotlivých pracovištích. Můžete si v tomto prostředí být jisti, že vyrábíte podle aktuálně platné výrobní dokumentace?

Stačí vyrobit jeden díl dle starší verze výkresu a dopady na zakázku jsou zdrcující. Chyba se kaskádovitě promítne do nadřazených sestav a projeví se teprve na montáži ve vzdálené lokalitě. Jistě si umíte představit dopady.

S Autodesk Productstreamem

Mistr ve výrobě si v informačním systému podniku otevře obrazovku se zadáním dnešní práce. Vybere položku a jediným kliknutím dostává kompletní výrobní dokumentaci. Může si být jist, že vyrábí podle platné výrobní dokumentace!

Kromě standardních papírových výkresů a technologických postupů jsou k dispozici 3D modely dílů a sestav. Ty si může dělník prohlédnout na mistrově počítači a poradit se tam, kde si nebude jistý.
 
Podstatným způsobem je snížen počet změn zjištěných ve výrobě. Výroba neztrácí čas opravami a výrobou zmetků. Vždy vyrábí dle aktuálně platné dokumentace. Výsledkem je o 25 % více realizovaných zakázek.

Vidíte ve vašem podniku podobné přínosy jako já? Pokud ano, uvažujte o výběru dodavatele systému správy dokumentace. To je již jiné téma, o kterém se toho již mnoho napsalo. Snad jen jedno doporučení – vyberte si dodavatele, který hovoří vaším jazykem.

Autor pracuje ve společnosti Autocont CZ.

Autodesk Productstream

Autodesk Productstream
Autodesk Productstream je systém pro správu veškerých informací o výrobku. Jedná se o standardní řešení, kde funkčnost Productstreamu z větší části pokrývá zavedené návrhové procesy ve firmě, příp. zákazník je ochoten upravit návrhové procesy podle možností Productstreamu. Výhodou je rychlost implementace – Productstream je možné velice rychle nainstalovat, nakonfigurovat a vyškolit na něj uživatele.
Kromě správy souborů technické dokumentace v rozsahu Autodesk Vaultu umožňuje Productstream spravovat veškeré informace o výrobku v podobě položek, jejich automatizované číslování, automatizované schvalování a vydávání dokumentace, změnové řízení, hromadný tisk. Velmi praktická je možnost integrace s už existujícími informačními systémy ve firmě, kde lze mezi Productstreamem a IS přenášet kusovníkové informace, případně grafické soubory pro náhledy na výkresy a modely přímo z prostředí IS.
Productstream Professional je špičkové řešení pro správu veškerých informací o výrobku. Jedná se o řešení pro firmu se zavedenými unikátními návrhovými procesy, kde je potřeba řešení přizpůsobit přesně dle potřeb zákazníka. Productstream Professional představuje řešení šité na míru každého zákazníka.

Systémové požadavky
S aplikací Productstream 2010 (březen 2009) bude technicky vyžadováno klientské licencování. To znamená, že s vydáním aplikace Productstream 2010 bude vyžadována licence pro klientský přístup k serveru Productstream. Nové a existující instalace aplikace Productstream 2009 musí splňovat tuto podmínku buď před aktualizací na aplikaci Productstream 2010, nebo po ní.


K aplikaci Autodesk Productstream se vztahují následující doporučení:

Systémové požadavky

  • Procesor Intel Pentium 4, Xeon nebo AMD Athlon 64/Opteron, 1 GHz
  • 1 GB RAM
  • 2 GB volného místa na disku

Preferované systémové požadavky
  • Procesor Intel Pentium 4, Xeon nebo AMD Athlon 64/Opteron, 2,0 GHz
  • 1 GB RAM
  • 4 GB volného místa na disku

Podporované operační systémy
  • Microsoft Windows Vista 32/64 bitů
  • Microsoft Windows XP Professional (SP2) 32/64 bitů

 

Autodesk Data Management Server (ADMS)

Následující doporučení se vztahují k softwaru serveru Autodesk Data Management Server. (Tyto požadavky jsou navíc k jakýmkoliv požadavkům jednotlivých aplikací na systém.)

Doporučené systémové požadavky
• Procesor Intel Pentium 4, Xeon nebo AMD Athlon 64/Opteron, 3,0 GHz
• 2 GB RAM
• 60 GB volného místa na disku

Preferované systémové požadavky
• Procesor Dual Core Pentium, Xeon nebo AMD Athlon 64/Opteron, 3,0 GHz
• 4 GB RAM
• 120 GB volného místa na disku

Podporované operační systémy
• Microsoft Windows XP 32/64 bitů
• Microsoft Windows Vista 32/64 bitů
• Microsoft Windows Server 2003 32/64 bitů (SP2)
• Microsoft Windows Server 2003 R2 32/64 bitů
• Microsoft Windows Server 2003 SB
• Microsoft Windows Server 2008

Podporované databáze
• Microsoft SQL Server 2005 Express (SP2) 32/64 bitů
• Microsoft SQL Server 2005 Standard (SP2) 32/64 bitů
• Microsoft SQL Server 2005 Enterprise (SP2) 32/64 bitů


Mohlo by vás zajímat: