Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nekropole v Gize ve 3D modelu od Dassault Systèmes

Pondělí, 21 Květen 2012 09:37

Tags: Dassault | George | Giza.3D model | Reisner | Systèmes

Dassault Systemes_Giza_3D-1221Společnost Dassault Systèmes představila interaktivní 3D simulaci světoznámé náhorní plošiny v Gize, na níž se nachází starověké pohřebiště s Cheopsovou pyramidou a Velkou sfingou. Interaktivní aplikace Giza 3D vznikla ve spolupráci s Muzeem výtvarného umění v Bostonu a navazuje na spolupráci společnosti s architektem Jean-Pierrem Houdinem na modelaci Cheopsovy pyramidy. Základním zdrojem pro rekonstrukci nekropole v Gíze byla sbírka fotografií, deníků, kreseb a dokumentů, kterou pořídil před více než sto lety George Reisner.

Kromě komentované prohlídky vybraných památek umožňuje web Giza 3D návštěvníkům volně se pohybovat po modelu nekropole, navštívit pečlivě zrekonstruované hrobky, šachty a propojené pohřební komory, či vstoupit do některého ze čtyř starověkých chrámů.
Návštěvníci si na stránkách mohou navíc prohlížet současná i starověká vyobrazení nebo 30 detailních 3D modelů různých dobových předmětů. Stránky nabízejí přístup k snímkům, mapám a dalším dokumentům z internetových stránek archivu bostonského Museum of Fine Arts.
Jako zdroj cenných informací platformu využije také akademická obec. Té poslouží nová simulace jako účinný nástroj pro studium starověkého Egypta. Aplikace Giza 3D je přístupná nejen online, ale také prostřednictvím 3D interaktivních prostředí a umožňuje prohlížet si 3D modely předmětů z různých úhlů – například nápis na zadní straně určité sochy, k němuž by v muzejní vitríně běžně nebyl přístup – či využít 3D formát pro ověřování hypotéz. Využití interaktivních 3D řešení Dassault Systèmes ve svém egyptologickém studijním programu pro vzdělávání a výzkum už oznámila Harvardova univerzita.

„Projekt Giza 3D působivě ilustruje, jak může platforma 3D Experience podporovat vznik inovativních aplikací, které mají potenciál změnit způsob, jakým se vzděláváme, bádáme a sdílíme vědomosti,“ vysvětluje Monica Menghini, výkonná viceprezidentka Dassault Systèmes. „Archeologická naleziště v Gíze má nyní každý na dosah. S pomocí obyčejného počítače se dnes může kdokoli vydat na výlet po starověkých egyptských památkách. Majitelé 3D televize si mohou navíc užít fantastický stereoskopický zážitek. Simulační místnosti mohou nyní návštěvníky přenášet v prostoru a čase s dosud nevídanou přesvědčivostí,“ doplňuje Menghini.

Více informací najdete v originální tiskové zprávě zde.

Mohlo by vás zajímat: