Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Číslo 5 žije ve společnosti GEODIS

Autor článku: Jan Sukup   
Pondělí, 12 Listopad 2012 00:00

Tags: Geodis | Mapování | Mobile Monster | Panorama GIS

Geodis 01„Číslo 5 žije" je poněkud legendární věta z neméně legendárního či kultovního filmu Short Circuit natočeného v roce 1986. O skutečnosti, že Číslo 5 skutečně žije, se začínají přesvědčovat také lidé v České republice. Domnělým robotem ale není ten známý filmový, nýbrž nově vyvinutý mobilní mapovací systém firmy GEODIS, který dostal jméno „Mobile Monster".

Myšlenka k jeho stvoření vznikla ruku v ruce s vývojem mobilního mapovacího systému (MMS) pro komplexní dokumentaci komunikací a přilehlého okolí. Nosičem už zavedeného MMS je osobní automobil. Ten je sice ideální při pohybu na silnicích, zároveň lze, s jistou obratností řidičů, tímto systémem na vozidle mapovat i chodníky. Bohužel dříve nebo později se ale narazí na cestu, která je už pro něj příliš úzká. Bylo tedy potřeba vyřešit, jak zmapovat i ty prostory, kam se vozidlo s MMS nedostane. Postupným vývojem tak vznikl speciální vozík, vybavený různými zařízeními, využitelný především na chodnících, v městských a zámeckých parcích, ale i pěších zónách nebo třeba na menších i větších hřbitovech. Zkrátka bude všude tam, kde se vyskytují jevy vyžadující zmapování a pravidelnou dokumentaci. První opravdu funkční a v akci už nasazovaný prototyp vnikl začátkem letošního roku.

Pitvou našeho Mobilního monstra by člověk zjistil, že jakýmsi jeho pomyslným srdcem je GNSS přijímač propojený s anténou, doplněný o přesnou inerciální měřicí jednotku. Díky těmto zařízením lze následně přesně určit, kudy se Mobilní monstrum pohybovalo v terénu. Místo nohou má systém k dispozici tři kola, která zajišťují dobrou prostupnost i více náročným terénem. Samotný pohyb však zajišťuje lidská obsluha, která tlačí vozík před sebou. Místo dvou očí jich má Mobilní monstrum k dispozici hned šest. To mu umožňuje dívat se do všech stran a současně i nad sebe. Tyto oči jsou tvořeny speciální sférickou kamerou a každé oko tak reprezentuje digitální kameru s vysokým rozlišením. Mozkem celého systému je pak počítač, do kterého se ukládají sférické snímky z připojené kamery a rovněž tak data z GNSS/INS zařízení. Potravou pro Mobilní monstrum je autobaterie s kapacitou dostatečnou pro celý den sběru dat.

Geodis 02
Při následném zpracování se vypočte trajektorie a z pořízených snímků se sestaví projekt pro aplikaci PanoramaGIS. Ve spojení s desktopovou verzí aplikace se následně uživatelům naskýtá unikátní možnost zaměřit v prostoru jakýkoliv prvek, který je na snímcích zachycen. Webová aplikace je pak ideálním nástrojem pro jednoduchý a efektivní přístup do zmapovaného území odkudkoliv. Každý správce se tak může, doslova lusknutím prstů, dostat do jakéhokoli místa ve zmapované lokalitě, kterou má ve správě. Tím se dosahuje výrazných úspor a šetří se tím čas, který by se jinak musel trávit v mnohdy komplikovaném terénu. Jako ideální se tak jeví tato technologie pro pasport zeleně a celkově mobiliáře městských částí na veřejných prostranstvích. Uplatnění dále nalezne při pasportech hřbitovů a s dalším vývojem v blízké budoucnosti i při mapování interiérů – nákupních center, letištních hal či jiných administrativních budov.

Mobilní monstrum vidí i méně dostupné prostory v souvislostech a přináší tak zcela nové možnosti mobilního mapování.

Autor je specialista oddělení R&D společnosti Geodis.


Mohlo by vás zajímat: