Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Víceúčelové WiFi zařízení AirLive N.Plug

Pátek, 06 Duben 2012 14:44

Tags: AirLive | Recenze | Sítě | Wifi

wifi-01Společnost OvisLink uvedla koncem roku 2011 na trh produkt nazvaný AirLive N.Plug. Při prvním pohledu na tento výrobek s pěkným designem mě napadlo, že by mohlo jít o novou verzi produktu Homeplug Powerline pro tažení Ethernetu po elektrických rozvodech. Ale není tomu tak. Jde o WiFi zařízení zvládající protokoly 802.11 b/g/n v pásmu 2,4 GHz, u kterého je napájení vyřešeno tak, že se zasune přímo do elektrické zásuvky. Pomocí hardwarového přepínače a dalších dvou přípojných konektorů sítí LAN a WAN lze z N.Plugu vytvořit opakovač, přístupový bod nebo směrovač, neboli repeater, access point či router, chcete-li.

Navíc je možno do vestavěného USB konektoru připojit také USB 3G adaptér a sdílet drátově i bezdrátově 3G připojení některého z mobilních operátorů. Pro tuto činnost je ale potřeba vypnout na SIM kartě vkládané do USB adaptéru používání PIN kódu, neboť jsem na webovém rozhraní pro ovládání tohoto zařízení nikde nenašel možnost případně PIN zadat. Pro možnost většího bezdrátového dosahu je N.Plug vybaven R-SMA konektorem pro připojení dodávané antény se ziskem 3 dBi, můžete ale samozřejmě použít jakoukoliv jinou se stejným konektorem.

Při přepnutí do funkce repeater, kterou je možno prodloužit dosah stávajícího WiFi připojení, uživatelé určitě ocení WPS tlačítko, kterým se uskuteční spárování jak s tímto připojením (po stisku stejného tlačítka na něm), tak s notebookem nebo jiným mobilním zařízením.

wifi-02

Podobně jako jiné zařízení OvisLinku N.MINI (které jsme také recenzovali) se N.Plug může stát vítaným pomocníkem pro pokrytí WiFi signálem pro provozovatele hotelů, penzionů a jiných rozsáhlejších objektů, stejně jako pro domácí uživatele. Nejen posledně jmenovaní ocení rychlost instalace N.Plugu – zastrčí zařízení do zásuvky a je v podstatě hotovo.

Závěrem bych se rád vrátil na začátek této recenze. Jestliže jsem na tomto výrobku něco postrádal, tak jedině to, že by ke všem svým funkcím mohlo ještě fungovat právě jako Homeplug Powerline, ale to bychom byli cenově někde úplně jinde. Zde bude nakupujícím stačit sáhnout do kapsy pro zhruba 1000 korun, záleží na obchodníkovi.


Mohlo by vás zajímat: