Google překladač: English Deutsch

Letošní novinky společnosti Nemetschek

Čtvrtek, 22 Listopad 2007 13:57

Tags: BIM

První oficiální představení stěžejních novinek produktu Allplan BIM 2008 společnosti Nemetschek měli možnost shlédnout novináři 25. září v německém Mnichově na setkání s titulem BIM Plans the Future. Na tuto akci pak navázalo domácí uživatelské Nemetschek Fórum 2007, které postupně navštívilo města Prahu, Brno a Ostravu v České republice a Žilinu, Bratislavu a Košice na Slovensku.

Allplan BIM 2008

Objektově orientovaný 3D návrhářský software pro Building Information Modeling (BIM)Nemetschek Allplan BIM 2008, 3D nabízí architektům a návrhářům svobodu volby, kterou pracovní metodu chtějí použít, aniž by se museli přepínat mezi různými aplikacemi. Jednoduchý virtuální stavební model znamená pro uživatele zvýšení hodnoty a zlepšená součinnost zkracuje koordinační a schvalovací procesy. Allplan BIM 2008 také podporuje mezioborovou spolupráci za hranice kanceláře. Pro všechny partnery konstruktérů to znamená kratší projektové cykly a nižší ceny.
Nová verze Allplanu dovoluje uživatelům pružně přizpůsobit uživatelské rozhraní, aby odpovídalo pracovním postupům uživatele, aktuálnímu druhu projektu nebo aktuální projektové fázi. Allplan BIM 2008 nabízí kompletní rozsah funkcí od 2D kreslení a 3D designu k objektově orientovanému stavebnímu modelování s množstevním a cenovou kalkulací, přičemž uživatel může na všem pracovat uvnitř jednoho systému. Allplan integruje ideálně výhody 2D a 3D a začátečníkům nabízí produkt snadný na naučení i použití.

Za zvýšenou kvalitou stojí BIM

Vývojáři společnosti Nemetschek se zaměřili na snadné vytváření virtuálních stavebních modelů. Tyto modely jsou základem pro celkově velmi integrovaný proces nazvaný Building Information Modeling (BIM) - Informační model budovy. Parametrický model poskytuje partnerům konstruktérů obsáhlé informace o stavbě, jako např. plány, pohledy, sekce, výpisy, množství nebo ceny z centrálního umístění. V souladu s topologickou strukturou budovy mohou být stavební projekty v Allplan BIM 2008 uspořádány na praxi blízkých základech použitím nové stavební konstrukce. Sekce, pohledy a výpisy lze snadno vytvořit a vyhnout se časově náročnému ručnímu vytváření. S novým správcem pater může uživatel navrhovat velké projekty už ve 3D návrhu celé nemovitosti.



S Design2Cost navrhujete a znáte cenu

Účinný Building Information Modeling není možný, jestliže nemůžete určit množství a ceny přesně a ve shodě se stavebními předpisy. Nemetschek proto v nové verzi dále rozšířil svoji TÜV-certifikovanou metodu plánování cen, nazvanou Design2Cost. Ta se architektům a návrhářům stará o platné detaily, včetně struktury množství pro výpočet nákladů a o pozvání do tendrů. Geometrické nebo kvalitativní změny jsou okamžitě zakalkulovány a dostávají se do modelu stavby.
Design2Cost je založený na integrovaném řešení složeném z Allplan BIM Architekture, Allplan BCM (Building Cost Management) a Allplan IBD (Intelligent Building Data). Allplan BCM je dalším vývojem Allright tenders, cenového a fakturačního softwaru, který byl integrován do produktové rodiny Allplan pro další podporu používání BIM.
Byl vyvinut široký výběr předem definovaných komponent, který umožní uživatelům okamžitý začátek jejich 3D návrhu, například u betonových a zděných konstrukcí, projektů průmyslových jednotek a výpočtu ceny stavebních služeb. Pro usnadnění práce slouží Průvodci s jejichž pomocí je způsob zpracování ergonomičtější.

Přenos dat

Nová verze také podporuje týmovou spolupráci uvnitř kanceláře a mimo ni použitím Workgroup Manageru. Uvnitř mohou na projektu pracovat různí uživatelé současně, přičemž Workgroup Manager řídí data a upravuje práva přístupu těm, kdo mají dovoleno dělat změny na projektu. Uživatelé mohou stanovit jaký styl bude na daný projekt použitý. Navíc k tradičním formátům výměny dat Allplan BIM 2008 také dovoluje uživatelům import a export CAD dat ve standardním PDF formátu. Spolu s Adobe Nemetschek rozšířil osvědčenou PDF funkčnost a integroval originální Adobe PDF knihovny s Allplanem. 2D návrhy a 3D modely mohou být vytvořeny přímo s vrstvovými strukturami nebo re-importovány. To přináší jednoduše postavené koordinační procesy dosažitelné všem účastníkům bez technických komplikací a za použití bezpečných schvalovacích postupů.
S Allplanem BIM 2008 je také možný účinnější přenos dat přes IFC (Industry Foundation Classes). Partnerské skupiny konstruktérů, což mohou být například architekti, stavební inženýři, profesionální designéři, stejně jako manažeři vybavení budov a nemovitého majetku, si mohou vyměňovat data přes certifikované 2x3 IFC rozhraní ve standardizovaném formátu. Tím končí potřeba vícenásobných záznamů a zlepšuje se kvalita dat.

Větší produktivita

Ruční kreslení povrchů a těles je nyní snadnější. Výkonnost a jednoduchost použití Allplanu se značně zlepšily zavedením palet. Dovolují vkládání změn ve standardizovaných dialogových oknech. Palety funkcí, palety objektů a palety průvodců podporují intuitivní pracovní procesy. K podpoře uživatelů s neobvyklejšími konstrukčními úlohami slouží Parametric Designer, který jim umožní vytvářet a přidávat do architektonického modelu speciální 3D stavební součásti, jako třeba zábradlí nebo zahradní ploty.

Allplan BIM 2008 Engineering

Produkt Allplan BIM 2008 Engineering vytváří nové standardy ve 3D designu a propracování detailů železobetonových konstrukcí. Nové funkce pro vyztužování kruhových součástí, optimalizovaný způsob spolupráce a aktuální 3D data výrobců, to vše pomáhá významně zdokonalit procesy v konstrukční kanceláři. Allplan BIM 2008 Engineering také znamená start nového věku ve stavebním inženýrství při použití Nemetschek Round-Trip Engineeringu k podpoře součinnosti CADu a CAE.
Nová verze umožňuje uživatelům přizpůsobit produkt tak, aby odpovídal jejich preferované metodě práce nebo požadavkům projektu. Allplan BIM 2008 Engineering nabízí kompletní rozsah CAD funkcí - od tradiční práce ve 2D, k hybridnímu způsobu práce s 2D bedněním a 3D armaturou do bednění, až po plánování výztuží ve 3D. Plné užití je vytvořeno potenciálem produktu Round-Trip Engineering, integrovaného řešení pro stavební inženýrství.
Výkonnost Allplan BIM 2008 je nejlépe vidět na individuálních konstrukčních projektech se složitou konfigurací. Oblé komponenty, jako obloukové základy, zdi nebo panely, mohou být snadno vyztuženy s pomocí nových funkcí pro prstencové a spirálové armatury. Díky dalším předefinovaným výztužným dílům produkuje nová verze také bezkolizní návrhy výztuh pro složité objekty plánu, jako například sloupy s ocelovými nosníky. Změny v návrhu jsou automaticky aktualizovány ve všech plánech a seznamech bez nějakých nesrovnalostí, což odstraňuje potřebu vícenásobných záznamů.

Automatizované provozní procesy

Nová verze také podporuje program Round-Trip Engineering, který představuje hladkou součinnost mezi CAD a CAE, eliminujíce potřebu časově náročných a na chyby náchylných vícenásobných záznamů. V první fázi procesu se jedním klikem kompletní model převede z CAD systému Allplan do SCIA.ESA PT, sady programů stavebního inženýrství, produkované belgickou pobočkou SCIA. Namáhavá a často obtížná úloha s opětovným zadáváním rozměrů do CAE softwaru je nyní minulostí. Stavební systém je tedy automaticky odvozen z modelu nosné konstrukce ve druhé etapě. Stavební inženýři jen musí kontrolovat, zda automaticky vytvořený návrh odpovídá jejich očekáváním, nebo zda jsou potřeba další změny.
Výhody Round-Trip Engineeringu jsou nejmarkantnější, když se v návrhu provádějí změny. Do Allplan BIM 2008 Engineeringu se vkládají jen jednou a jsou pak přeneseny do SCIA.ESA PT. Rozdíly mezi předchozím a aktuálním stavem jsou uvedeny v seznamu a zobrazeny graficky v CAE softwaru. Každá změna může být kontrolována individuálně v dialogovém okně. V závislosti na tom, jak ovlivňují nosnost, stavební inženýr rozhodne, zda změny mají být přijaty nebo zamítnuty. Stavební systém je pak samočinně upraven a aktualizován.

Spolupráce mezi kancelářemi

Nová verze velmi zjednodušila proces výměny dat. Allplan BIM 2008 Engineering podporuje tradiční formáty pro výměnu dat, po boku dvou formátů předurčených k formování budoucnosti stavebního průmyslu: PDF a IFC. S Adobe PDF mohou uživatelé nejen importovat a exportovat plánovací dokumenty s vrstvami, ale dokonce s výměnou kompletních 3D modelů. Nemetschek začlenil do nové verze pro tento účel originální Adobe knihovny. Projektanti nyní mohou poskytovat plánovacím partnerům, stavbyvedoucím a klientům model stavby nebo detail komplexu v jednoduše shlédnutelné formě a společně s nimi koordinovat práci.
Také Allplan BIM 2008 Engineering má nejnovější 2x3 IFC rozhraní, které každý z účastníků konstrukčního procesu může používat pro výměnu a sdílení stavebních dat se všemi členy projektové skupiny.

Dostupnost nových verzí

Všechny nové verze jsou dostupná od října 2007 v němčině a angličtině u autorizovaných prodejců. Vícejazyčné verze (v 16 jazycích) se dočkáme v lednu 2008.

Redakčně zpracováno podle materiálů z International Press Launch Allplan BIM 2008.

Mohlo by vás zajímat: