Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

HP Z1 – univerzální pracovní stanice

Autor článku: Václav Buk   
Čtvrtek, 13 Září 2012 15:51

Tags: All-in-One | HP Z1 | Pracovní stanice | Recenze

Z1 Autodesk 3DsMAXD Screen C 02-2012 250Výkonné kompaktní „all-in-one" řešení s 27" displejem
Na pracovním stole vypadá na první pohled „jen" jako trochu robustnější 27" displej, ve skutečnosti však HP Z1 představuje kompletně vybavenou výkonnou pracovní stanici pro nejrůznější oblasti nasazení. Speciálně bylo toto řešení navrženo pro profesionály pracující v oblasti digitálních médií, zábavy, pro architekty i designéry využívající systémy CAD.

Dnes moderní koncept počítače typu vše v jednom má nepochybně své přednosti, stejně jako nejeden nedostatek. Zejména však pro výrobce představuje možnost nabídnout nový neokoukaný produkt, pokud možno s co nejatraktivnějším stylovým designem, a zaujmout tak zákazníky, kteří chtějí mít jistotu, že jsou „trendy". Jedním z hlavních přínosů „all-in-one" (AIO) řešení jsou eliminace nevzhledných a nepraktických propojovacích kabelů, určitá úspora místa na pracovišti a celkově moderní vzhled stanice. Nevýhody naopak představují například pevně dané spojení počítače a monitoru, omezená a obvykle nákladnější rozšiřitelnost hardwaru, ale i poněkud těžkopádná či nemožná manipulace s displejem.

Provedení a ergonomie

Všechny uvedené klady a zápory najdeme také u nového HP Z1. Výrobce tento stroj představil jako svoji první AIO pracovní stanici s displejem o úhlopříčce 27" a rozlišení 2560×1440 pixelů. O tom, že dostáváme do rukou pořádně nabitý počítač, jsme neměli pochyb už při přebírání zápůjčky od přepravce. Bezmála 21,5 kg celkové hmotnosti sestavy je rozloženo mezi robustní rozměrnou základnu a panel s displejem, v jehož útrobách se skrývají všechny vnitřní komponenty počítače.

Přístup k nim je vyřešen velmi elegantně, panel můžeme na stojanu sklopit až do vodorovné pozice a po uvolnění dvou posuvných pojistek snadno odklopit jeho víko s displejem podobně jako kapotu automobilu.
Co se týče možností nastavení pozice displeje, nabízí tato stanice variabilitu zcela srovnatelnou se slušně vybavenými stejně velkými stolními monitory, a má tak v tomto směru navrch před mnoha jinými AIO počítači. Z1 ale evidentně není žádný drobeček a fyzická manipulace s panelem je tedy podstatně náročnější než u monitoru. Ostatně velká hmotnost zavěšeného počítače s displejem musí jít ruku v ruce s tuhostí kloubů nohy, ale také s rozměrnou základnou celého stojanu.

HP-Z1-Workstation-Laid-Back-Half-Open
Do útrob počítače se dostaneme jednoduchým odklopením víka s displejem.

Právě při instalaci, připojování periférií k nepříliš dobře přístupným konektorům v zadní části panelu, ale například i při pohledu na velký displej s vysoce lesklým povrchem se mi vkrádají na mysl určité pochybnosti o praktičnosti tohoto AIO řešení, které má sloužit profesionálním uživatelům. Koneckonců i úspora místa na pracovišti, na kterou „all-in-one" počítače obvykle lákají, je v případě Z1 velmi diskutabilní. Jde však o jeden z úhlů pohledu, příznivců si stanice v tomto provedení jistě najde dost, a má jim také co nabídnout.

HP Z1-DSC08571Konektory v zadní části panelu jsou sice skryty za nohou stojanu, a nenarušují tak
čistotu designu skříně, přístup k nim je však kvůli tomu ztížen.

Za výkonem stojí důmyslná stavebnice pod kapotou

Zapůjčený stroj v konfiguraci s označením WM433EA má nainstalovánu 64bitovou verzi MS Windows 7 Professional, je vystavěn na čipové sadě Intel C206 a pohání jej čtyřjádrový 3,5GHz procesor Xeon E3-1280 s 8 MB mezipaměti. Ze čtyř paměťových slotů DIMM jsou dva volné a dva obsazené čtyřgigabitovými RAM moduly ECC DDR3 1600 MHz. Maximální podporovaná velikost RAM je 32 GB. O grafiku se stará pokročilá karta Nvidia Quadro 3000M s 2 GB grafické paměti v MXM slotu a datovým úložištěm je jeden 1TB pevný disk SATA (7200 ot./min), přičemž řadič podporuje zapojení dvou disků do pole RAID 0 nebo 1. Základní deska nabízí tři rozšiřující mini PCIe sběrnice a tři interní USB porty.

Vnitřní komponenty, včetně zdroje, jsou snadno vyměnitelné bez potřeby nástrojů a nitro počítače celkově připomíná dobře rozvrženou, úhledně seskládanou stavebnici, k níž máme navíc na vnitřní straně víka na očích nálepku s přehledným schématem.

Stanice je vybavena také vypalovací jednotkou SuperMulti DVD (v nabídce je i Blu-Ray) ve štěrbinovém provedení, umístěnou vertikálně v pravé straně panelu. Tamtéž dále najdeme hlavní vypínač, čtečku paměťových karet (xD, MMC, MS, SD), konektor rozhraní IEEE 1394a (firewire), 2× USB 3.0, zdířky pro mikrofon i sluchátka, a stavové kontrolky. Ostatní externí porty (4× USB 2.0, RJ-45 pro ethernet, DisplayPort a audio vstupy/výstupy včetně S/PDIF) se nacházejí v zadní spodní části panelu, kde jsou kvůli přilehlé součásti konstrukce stojanu poměrně obtížně přístupné. K síti můžeme počítač připojit pomocí vestavěného WiFi rozhraní (802.11 a/g/n) kombinovaného s Bluetooth. Bezdrátově, prostřednictvím USB adaptéru, se s HP Z1 propojuje i dodaná klávesnice a myš.

HP Z1-DSC08580

HP Z1-DSC08577Komponenty jsou beznástrojově vyměnitelné a vnitřek počítače připomíná úhledně seskládanou stavebnici.

Displej s kvalitním obrazem i rušivým odrazem

Nejnápadnější součástí této pracovní stanice je samozřejmě displej. Jedná se o kvalitní 27palcový TFT LCD panel typu IPS s již uvedeným vysokým rozlišením a LED podsvícením, který poskytuje čistý, barevně neutrální obraz a díky technologii A-FRC podporuje až 1,07 miliardy barev. Zde mám prakticky jedinou, už zmíněnou výhradu k lesklému povrchu krycího skla. Nad displejem pod tímto sklem je umístěna naklápěcí webová kamera, spodek panelu naopak vyplňuje lišta s dvoupásmovými stereo reproduktory a technologií SRS Premium Sound, zajišťujícími dostatečně kvalitní ozvučení.

HP Z1-DSC08568Použití vysoce lesklého displeje je u profesionální pracovní stanice přinejmenším diskutabilní.

Softwarová přidaná hodnota

Kromě operačního systému dodává výrobce k počítači standardně také softwarové nástroje HP Remote Graphics Software (umožňuje uživatelům vzdáleně spolupracovat na náročných 2D, 3D či video projektech) a HP Performance Advisor. Tato utilita zkracuje čas, který uživatel věnuje řešení problémů. Dokáže vytvořit ucelenou zprávu o konfiguraci veškerého hardwaru a softwaru pracovní stanice a tuto zprávu pak jednoduše použít k jejímu nastavení pro konkrétní projekt či profesionální zadání. Umožňuje identifikovat „úzká hrdla" systému a nabídnout uživateli řešení, stejně jako optimalizovat nastavení BIOS pro hlavní používané aplikace, či pro ně zajistit HP certifikované ovladače.

Závěrem

HP Z1 se vyznačuje zcela tichým chodem, který nám dá při práci snadno zapomenout na to, že monitor, na který hledíme, má v zádech kompletní výkonný počítač. Při práci nás nebude nijak brzdit a na pracovišti svým moderním, upraveným vzhledem rozhodně neudělá ostudu. Této pracovní stanici zkrátka nelze upřít atraktivitu a originalitu, představuje jiné pojetí profesionálního počítače, než na jaké jsme byli ještě donedávna zvyklí. Co se však týká hodnocení reálného přínosu takto koncipovaného řešení pro uživatele, osobně bych si po praktickém „osahání" Z1 dovolil zůstat velmi zdrženlivý a pouze vám zde ponechat své postřehy k vytvoření vlastního úsudku.

HP dodává počítač Z1 v řadě konfigurací v cenách začínajících zhruba na 39 000 Kč (včetně DPH). Přehled dostupných sestav najdete na webu výrobce zde. HP uvádí na svých stránkách také obsáhlý přehled MCAD ISV certifikací pro stanici Z1, které představují záruku jejího optimálního výkonu a kompatibility s uvedenými profesionálními aplikacemi.

Zapůjčila společnost HP.


Mohlo by vás zajímat: